Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα / Τι είναι και πώς συνδέεται με τα lockdown για τον κορωνοϊό
Ανησυχία από την αυξημένη αντοχή του στα αντιβιοτικά - Δεν είναι νέο ούτε «έρχεται από την Κίνα» - Γιατί προστατεύουν οι άλλοι εμβολιασμοί
Σημαντικές διευκρινίσεις για το Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα που έχει έρθει τις τελευταίες εβδομάδες στο προσκήνιο διεθνώς έδωσε μιλώντας στον Ant1 ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Το συγκεκριμένο μικρόβιο ονομάστηκε και Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα ή Περιπατητική Πνευμονία γιατί σε ένα ποσοστό είναι αρκετά ήπιο και εμφανίζει μόνο πυρετό. «Λευκός Πνεύμονας» λέγεται γιατί ενώ δεν φαίνεται κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα, στην ακτινογραφία φαίνεται λευκός ο πνεύμονας, κάνει πνευμονικά οζίδια.
Η παρατηρούμενη αύξηση είναι «αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας που προκαλείται από μικρόβιο, το μυκόπλασμα της πνευμονίας. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα. Πρόκειται για ένα μικρόβιο που ήδη είχε παγκόσμια εξάπλωση, είναι παλιό, δεν έρχεται από την Κίνα», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης. «Φέτος φαίνεται να έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα και φαίνεται να είναι ανεξάρτητο, όχι από τη μία χώρα στην άλλη. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αύξηση οφείλεται στο ότι τις προηγούμενες χρονιές δεν είχε διαδοθεί ιδιαίτερα λόγω των lockdown και των άλλων περιοριστικών και προστατευτικών μέτρων».
Για το ότι «τώρα "φουντώνει" κάπως μεταξύ των παιδιών», διευκρίνισε ότι «τα παιδιά που πέρυσι ή πρόπερσι δεν κόλλησαν, δεν έχουν αναπτύξει ανοσία. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο. Αυτή τη χρονιά, υπάρχει αυξημένος αριθμός ευάλωτων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Δεν είναι ότι βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι σωρευτικά τα προηγούμενα χρόνια, απλώς υπάρχει ανοσολογικό κενό. Δεν είναι ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα από ότι πιο παλιά, απλώς δεν είχαν κολλήσει, όπως άλλες χρονιές, έτσι δεν είχαν αναπτύξει καθόλου ανοσία». Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, «δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, πόσο μάλλον αύξηση θανάτων, σε παιδιά».
ADVERTISING
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακολούθως ότι «αυτό που ανησυχεί είναι η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Δεν είναι φέτος, έχει προκύψει σωρευτικά μέσα στα χρόνια και στην Ασία αγγίζει το 90%».
Για την σχέση που έχει το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου που κάνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και το κατά πόσο προστατεύει από το Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η προστασία με τους εμβολιασμούς εμποδίζει την αρχική εξασθένηση του οργανισμού. «Οι μικροβιακές πνευμονίες πολλές φορές προκύπτουν μετά από ιογενή, άρα βοηθάει ο εμβολιασμός. Να μην περάσει κάποιος ιογενή λοίμωξη που θα τον αποδυναμώσει και μετά ένα μυκόπλασμα πνευμονίας να προκαλέσει συλλοίμωξη».
Στην Ελλάδα φέτος κρούσματα «σίγουρα θα υπάρχουν, μυκόπλασμα πνευμονίας έχουμε κάθε χρόνο. Αυτό που δεν είναι σίγουρο και προς το παρόν νομίζω ότι δεν υπάρχει, είναι αύξηση. Σε όλες τις χώρες η αύξηση είναι μόνο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου