Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2023

Σαν ταινία του Netflix: Οι πρώτες ώρες της σύλληψης της Εύας και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες Τι κατέθεσαν στην αστυνομία τις πρώτες ώρες της σύλληψής τους οι πρωταγωνιστές του Qatargate.







 


 


Πριν από έναν χρόνο, στις 9 Δεκεμβρίου πέρυσι στις Βρυξέλλες, η αστυνομία ξεκίνησε μια σειρά συλλήψεων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που θα προκαλούσε σάλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν η αρχή του αυτού που αργότερα θα ονομαζόταν ως Qatargate. Οι ύποπτοι, μεταξύ άλλων και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Εύα Καϊλή, τέθηκαν υπό κράτηση και ανακρίθηκαν τις ημέρες που ακολούθησαν.


Οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις που έρχονταν έμοιαζαν με σενάρια βγαλμένο σαν από σειρά του Netflix. Στη συνέχεια ορισμένοι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αστυνομικά έγγραφα που αποκαλύπτει το POLITICO, περιλαμβάνουν τις αρχικές καταθέσεις των ατόμων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του Qatargate: Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Εύα Καϊλή και Αντρέα Κοζολίνο.
 


Ιδού τι κατέθεσαν, λοιπόν, όταν ρωτήθηκαν για πρώτη φορά σχετικά με το ρόλο τους - ή μη - στις υποτιθέμενες απόπειρες ξένων κυβερνήσεων να διαφθείρουν την «καρδιά» της δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιερ Αντόνιο Παντζέρι: Άρνηση



Η αστυνομία συνέλαβε τον Παντζέρι στο σπίτι του στις 10:02 π.μ. στις 9 Δεκεμβρίου. Αργότερα θα ομολογούσε τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο, αλλά τις δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του επέμεινε σε μια απλή στρατηγική: Την πλήρη άρνηση.





«Αυτό που πήρα, το παραδέχομαι - ότι τα βιβλία, ήταν η πληρωμή μου ως αντάλλαγμα για παροχή συμβουλών και όχι με στόχο τη διαφθορά», κατέθεσε στην αστυνομία, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της κατάθεσής του στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Παντζέρι είναι πρώην ευρωβουλευτής που αποχώρησε από την Ευρωβουλή το 2019 και ίδρυσε μια ΜΚΟ. Σε συνέντευξή του, παραδέχτηκε ότι πήρε χρήματα από το Κατάρ, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, χαρακτηρίζοντας τη δουλειά του ως «κλασικό λόμπι». Είπε ότι έπαιρνε 17.000 ευρώ σε μετρητά το μήνα από το Κατάρ επί σειρά ετών, συγκεντρώνοντας περισσότερα 600.000 ευρώ, αλλά ότι η δουλειά του για το Κατάρ δεν αποκαλύφθηκε επειδή το κράτος του Κόλπου δεν ήθελε. Καθώς δεν είχε δηλώσει τα χρήματα, είπε ο Παντζέρι παραδέχτηκε στην αστυνομία ότι «μάλλον έκανε λάθος».

Κατέθεσε επίσης στην αστυνομία ότι παρείχε μόνο πληροφορίες και δεν προχώρησε σε «κανένα βήμα» υπέρ του Κατάρ, συμπληρώνοντας ότι είχε εργαστεί υπό τον όρο ότι η χώρα θα βελτίωνε την εργατική της νομοθεσία εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που σχεδίαζε να φιλοξενήσει στο τέλος του 2022. «Σου δίνω μια βοήθεια και κάνεις μεταρρυθμίσεις», ισχυρίστηκε ότι είπε σε ανώτατο αξιωματούχο του Κατάρ. «Διαφορετικά, η χώρα σας δεν θα είναι εμπορεύσιμη σε σχέση με την Ευρώπη».


Αναφερόμενος στην καριέρα του πριν από την πολιτική, ως επικεφαλής του συνδικάτου που διαπραγματευόταν με εταιρείες για λογαριασμό εργαζομένων στο Μιλάνο, ο Παντζέρι καυχιόταν ότι ήταν «ταλαντούχος» dealmaker, αλλά τόνισε ότι δεν λειτουργεί ως εγκέφαλος της διαφθοράς. «Δεν είμαι αυτός που τραβάει τα νήματα, αν υπάρχει τέτοιο άτομο», όπως είπε.

Αργότερα, έναν μήνα και κάτι μετά, τον Ιανουάριο του 2023, προέκυψε ότι ο Panzeri είχε παραδεχτεί την ενοχή του, ερχόμενος σε συμφωνία με τους εισαγγελείς.

Ο Marc Uyttendaele, δικηγόρος του Panzeri, απάντησε σχετικά στο POLITICO: «Δεν σχολιάζουμε αυτή την υπόθεση».
Φραντσέσκο Τζιόρτζι: Αποδοχή




Ο Τζιόρτζι συνελήφθη 40 λεπτά μετά το Παντζέρι το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου. Τις ώρες που ακολούθησαν, θέλησε να πει στους ανακριτές για τη διαδρομή που τον είχε φέρει μέχρι εκεί. Ήρθε στις Βρυξέλλες, όπως είπε, ως φοιτητής με το πρόγραμμα Erasmus το 2009 και βρήκε μια θέση ασκούμενου στη Βουλή. Από εκεί, πήγε για να εργαστεί ως βοηθός του Παντζέρι, ο οποίος ήταν τότε ευρωβουλευτής.

«Για μένα, ο Πάντζερι είναι μέντορας», όπως είπε μιλώντας στην αστυνομία στις 9 Δεκεμβρίου 2022. «Χάρη σε αυτόν γνώρισα τη γυναίκα μου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής, που συνελήφθη την ίδια μέρα, και με τον οποία έχουν μια μικρή κόρη.

Αν και εργαζόταν ως βοηθός και σε έναν άλλο ευρωβουλευτή - τον Αντρέα Κοζολίνο, επίσης ύποπτο για το Qatargate - όταν συνελήφθη, ο Τζιόρτζι εξακολουθούσε να εργάζεται για τον Παντζέρι, βοηθώντας τον στη δουλειά του με το Κατάρ επειδή ένιωθε «υποχρεωμένος απέναντί ​​του». Αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες. «Πάντα πληρώναμε τους φόρους μας», όπως είπε αναφερόμενος στον ίδιο και την Εύα Καϊλή.


Η αστυνομία ενημέρωσε τον Τζιόρτζι την επόμενη μέρα ότι συνέλαβε τον πατέρα της Καϊλή, βρίσκοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και ότι τα περισσότερα χρήματα βρέθηκαν στο διαμέρισμα που είχε ο Τζιόρτζι με την Καϊλή.

Τότε άλλαξε στάση. Η Καϊλή, όπως είπε ο ίδιος, γνώριζε για την προέλευση των μετρητών, αλλά δεν ήταν «μέρος του δικτύου» επιρροής που είχε δημιουργήσει ο ίδιος και ο Παντζέρι για λογαριασμό του Κατάρ. Σε δηλώσει του μεταγενέστερα, ο Τζιόρτζι θα ανακαλούσε την αρχική του δήλωση ότιη Καϊλή είχε γνώση της προέλευσης των μετρητών. «Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της», όπως δήλωσε σε συνεντεύξεις του.

Ο Παντζέρι, δήλωσε, είχε συνάψει συμφωνία με το Κατάρ για να δημιουργήσει μια επιχείρηση λόμπι εντός του κοινοβουλίου. Ο Τζιόρτζι βοήθησε στη δημιουργία του και συγκέντρωσε τσάντες με χρήματα από απεσταλμένους του Κατάρ σε πάρκινγκ των Βρυξελλών. Εκ των υστέρων, ανέφερε ότι ο Παντζέρι δούλεψε και για το Μαρόκο αλλά και τη Μαυριτανία.



Εξέφρασε τη λύπη του που ενεπλάκη στο σχέδιο του Παντζέρι. «Με άγχος», όπως είπε ο Τζιόρτζι. «Καταλαβαίνω ότι είναι ένα ανθυγιεινό σύστημα», όπως σημείωσε.

«Είναι πραγματική ανακούφιση που μπορώ να μιλήσω για αυτό», κατέθεσε καθώς ολοκλήρωνε την ανάκριση. «Ποτέ δεν αγάπησα την πολυτέλεια. Δεν ξέρω γιατί έχασα το δρόμο μου», είπε.

Ο δικηγόρος του Τζιόρτζι δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Εύα Καϊλή: Διαπραγμάτευση





Στην πρώτη της κατάθεση σους ανακριτές, στις 10 Δεκεμβρίου 2022, η Καϊλή δήλωσε άναυδη από τις κατηγορίες. «Είμαι σε ένα σημείο που δεν αναγνωρίζω κανέναν πια, ακόμα και τον σύντροφό μου», όπως κατέθεσε. Πίστευε ότι ο Τζιόρτζι ήταν «ιδεαλιστής, πολύ ευγενικός», προσθέτοντας ότι του έλειπαν τα χρήματα - αγωνιζόταν για να συνεισφέρει στα κοινά τους έξοδα.

Περιέγραψε την ημέρα της σύλληψής τους ως ημέρα απόλυτου πανικού: Ο σύντροφός της, ο Τζιόρτζι, συνελήφθη, όπως και ο πατέρας της, ενώ κουβαλούσε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά που του είχε δώσει. Η κορούλα της επρόκειτο να παραδοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Όταν άκουσε ότι ο Τζιόρτζι είχε συλληφθεί και πως το αυτοκίνητό της κατασχέθηκε, σκέφτηκε ότι είχε «ένα τροχαίο ατύχημα». Στη συνέχεια, εντόπισε ένα άρθρο σε μια βελγική εφημερίδα που περιείχε το όνομα του Παντζέρι μαζί με την αναφορά σε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο της θύμισε ότι η πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.

Όπως είπε, φανταζόταν ότι η προέλευση των χρημάτων μπορεί να «μην ήταν καλή» και ζήτησε από τον πατέρα της να τα βγάλει από το διαμέρισμά της με τη βαλίτσα, μαζί με ένα τηλέφωνο και ένα φορητό υπολογιστή που βρήκε στο γραφείο του Τζιόρτζι. «Πριν από αυτό, ποτέ δεν είχα σκεφτεί την προέλευση αυτών των χρημάτων», όπως κατέθεσε.

Αρνήθηκε ότι είναι μέλος οποιουδήποτε δικτύου. Οποιεσδήποτε αποφάσεις της που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ, υποστήριξε, ήταν η επίσημη υπόθεση για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που επιθυμούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Όλοι μου ζήτησαν να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο [σ.σ. για αυτό το θέμα]», είπε η Καϊλή.

Εννέα ημέρες αργότερα, η αστυνομία έβγαλε φωτογραφίες με τις τσάντες και τα μετρητά. Η Καϊλή είπε ότι γέμισε μερικώς τη βαλίτσα του Παντζέρι με χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζιόρτζι. Εκείνη ήξερε ποια χρήματα ήταν του Παντζέρι γιατί τα κρατούσε δεσμευμένα, ενώ ο Τζιόρτζι κρατούσε τα μετρητά του χύμα. Περιέγραψε μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο - τη δική της - που περιείχε περίπου 30.000 με 40.000 ευρώ. Τα κράτησε προληπτικά, όπως είπε, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».

Ο Σβεν Μαρί, δικηγόρος της Καϊλή, τόνισε την ανάγκη να είναι ακριβής η αναφορά, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή έχουν ξεκινήσει νομική προσφυγή κατά της υπόθεσης, ισχυριζόμενοι ότι οι βελγικές αρχές χειρίστηκαν εσφαλμένα τη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και προκαλώντας εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αντρέα Κοζολίνο: Απόγνωση

Η κατάθεση του Κοζολίνο με τη βελγική αστυνομία έγινε πολύ αργότερα από τις άλλες, στις 21 Ιουνίου φέτος, μετά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες μετά από μήνες κατ' οίκον περιορισμό στη Νάπολη:

«Η ζωή μου έχει καταστραφεί, η εικόνα μου έχει καταστραφεί», κατέθεσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής στην αστυνομία. «Δεν έχω καμία επιθυμία να επιστρέψω στη Βουλή. Η πολιτική μου ζωή καταστράφηκε, καταστράφηκε, δεν είχα ποτέ προβλήματα με το δικαστικό σύστημα, με θεωρούσαν πολύ καλά στην Ιταλία, αλλά ο κόσμος μου έχει καταρρεύσει».

Αρνήθηκε τα πάντα. Δεν έκανε ποτέ κάτι υπέρ του Κατάρ ή του Μαρόκου στη Ευρωβουλή. Δεν έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία στην ΕΕ το 2019. Δεν συνάντησε τον επικεφαλής των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών. Δεν προσέλαβε τον Τζιόρτζι ως μέρος μιας συμφωνίας με τον Παντζέρι. Δεν έλαβε οδηγίες από το ζευγάρι για να υπερασπιστεί το Κατάρ σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου ο υπουργός Εργασίας της χώρας, Ali bin Samikh Al Marri, αναφέρθηκε στους ευρωβουλευτές πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Έχω την εντύπωση ότι με εξαπάτησαν», είπε ο Κοζολίνο, υπογραμμίζοντας ότι η εμπλοκή του στο σκάνδαλο έχει επηρεάσει την υγεία του.

Απέρριψε την υπόδειξη ότι συνομιλούσε κωδικοποιημένα όταν μιλούσε με τον Μαροκινό πρεσβευτή στην Πολωνία, τον οποίο η αστυνομία υποπτευόταν ότι πρωτοστάτησε στις προσπάθειες του Ραμπάτ να διαφθείρει το Κοινοβούλιο. Οι λέξεις «κοστούμια και γραβάτες» δεν αναφέρονταν σε χρήματα, όπως είπε ο ευρωβουλευτής. Όμως έδωσε στον πρέσβη τέσσερις γραβάτες Marinella. «Του αρέσουν οι γραβάτες», όπως είπε ο Κοζολίνο.

Οι δικηγόροι του Κοζολίνο δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου