Με την επενδυτική βαθμίδα και από την Fitch στη βαλίτσα του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει νέο προσκλητήριο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τον Ιανουάριο, από το συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
Το επενδυτικό ακροατήριο (σ.σ. στη Νέα Υόρκη) του Έλληνα πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι αυτή τη φορά πολύ μεγαλύτερο. Μετά την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στην Ελλάδα η Standard & Poor΄s στις 20 Οκτωβρίου, η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου στο «BBB-» με σταθερές προοπτικές, ανοίγει τον δρόμο ώστε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να επανενταχθούν, με το ξεκίνημα του 2024, στους δείκτες που διαχειρίζονται εταιρείες όπως οι Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase. Πρόκειται για δείκτες που ακολουθούν για τις επενδύσεις τους επενδυτές που επενδύουν μόνο σε χώρες με καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον δύο βαθμολογίες BBB ή ισοδύναμες από τις τρεις μεγάλες εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P, Fitch, Moody΄s) για να συμμετέχει μια χώρα σε τέτοιους δείκτες και να έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει τους top επενδυτές διεθνώς.
Το πρώτο άμεσο όφελος από τα παραπάνω για την Ελλάδα θα είναι η μείωση των περιθωρίων (spread) των ελληνικών κρατικών ομολόγων που μεταφράζεται σε φθηνότερο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο.
Το καθεστώς πλήρους επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα θα φέρει άμεσα αναβαθμίσεις και των ελληνικών τραπεζών. Ήδη, η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη Eurobank, την Alpha Bank και κυρίως από την Εθνική Τράπεζα έχει καταδείξει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Και αυτό αφορά τόσο τις μετοχές ελληνικών τραπεζών, όσο και τις ομολογιακές τους εκδόσεις. Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ, σημειώθηκε υπερκάλυψη της προσφοράς μετοχών πάνω από 8 φορές που συνδυάστηκε με την προσέλκυση επενδυτών υψηλής ποιότητας και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, αρκετοί εκ των οποίων τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το ίδιο συνέβη και με τις ομολογιακές εκδόσεις στις οποίες προχώρησαν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, αντλώντας κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων). Σύμφωνα με την NBG Securities, η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει εξοικονόμηση κόστους τόκων για τις μελλοντικές εκδόσεις MREL ύψους 8 δισ. (δηλαδή 80 εκατ. ευρώ συνδυαστικά ετησίως για μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 100 μ.β.) και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των τίτλων των τραπεζών που αποτελούνται κυρίως από ελληνικά κρατικά ομόλογα. Κάτι που σημαίνει ότι τα ομόλογα των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, αφού θα αυξηθεί η επιλεξιμότητά τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα μειωθεί το κούρεμα στην αποτίμησή τους.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, μετά την επενδυτική βαθμίδα οι τράπεζες θα δουν το κόστος χρηματοδότησής τους από τις αγορές να μειώνεται σημαντικά. Εκτιμούν ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 30% – 40%), σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς οφείλουν να αντλήσουν κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL μέχρι τα τέλη του 2025 ή και να επιλέξουν να απευθυνθούν στις αγορές με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Ενδεικτικά, σήμερα το κόστος των κεφαλαίων MREL για τις ελληνικές τράπεζες κινείται στα επίπεδα του 5,5% – 7%, ενώ οι εκδόσεις ομολόγων Tier II κοστίζουν από 7,50% μέχρι 14,50%.
Η επενδυτική βαθμίδα είναι κρίσιμη για τα ομόλογα των τραπεζών, καθώς θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τις τιτλοποιήσεις δανείων που θα γίνουν με την ανανέωση του «Ηρακλή». Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα λειτουργήσει άμεσα μέχρι και τα τέλη του 2024 προκειμένου να δεχτεί τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και από τις μη συστημικές τράπεζες, συντελώντας στην εξυγίανση ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου μετά την επενδυτική βαθμίδα, η τιμολόγηση των ομολόγων των τιτλοποιήσεων θα γίνει επίσης με χαμηλότερο κόστος, ενώ οι τιτλοποιήσεις θα μπορούν να προσελκύσουν μεγαλύτερο πλήθος επενδυτών.
Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών θα διαχυθεί και στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς θα βελτιώσει και τους δικούς τους όρους δανειοδότησης. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, αλλά και σε μια περίοδο που ρέει ο πακτωλός εθνικών και κοινοτικών κεφαλαίων, με κορωνίδα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε τους να μπορέσουν να επωφεληθούν μεγαλύτερα τμήματα της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι μεγαλύτερες δανειοδοτήσεις θα παράξουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, αυξάνοντας την απασχόληση και εν τέλει τους μισθούς. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει την αύξηση των πραγματικών μισθών ως ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιτυχία της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου