Πέμπτη, Ιανουαρίου 18, 2024

Αναδρομικά συνταξιούχων: Εκκρεμότητα 15ετίας - Τα νέα στοιχεία από την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου Τα νέα δεδομένα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.






 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Σε πλήρες αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι οι οποίοι διεκδικούν τα Δώρα, καθώς και τις διαφορές επί των επικουρικών συντάξεων, αναδρομικά για το 11μηνο 2015-16. Με πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος, επί προσφυγής των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδας, έκρινε ότι δεν υπάρχει θέμα καταβολής Δώρων. Η περικοπή αυτών «εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος». Κρίνοντας αντίθετα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Και όλως παραδόξως, δεν παρέπεμψε το θέμα στην ολομέλεια του Δικαστηρίου, αλλά απευθείας στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) το οποίο συγκροτείται από δικαστές εκ των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο) για να αποφανθεί επί της προκληθείσης διχογνωμίας.

Μάλιστα το αρμόδιο τίμημα του Αρείου Πάγου δέχτηκε ότι δεν είναι αναγκαίο προς τούτο (περικοπή των Δώρων) η σύνταξη αναλογιστικών μελετών ως προς τις επιπτώσεις στους συνταξιούχους. Σημείο στο οποίο προηγουμένως είχε επικεντρώσει το Συμβούλιο της Επικράτειας για να απορρίψει τις περικοπές του β’ μνημονίου του 2012 που έγιναν με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012. (Αποφάσεις 2287 και 2288/2015 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «πρότυπες δίκες» επί αγωγών αποζημιώσεως συνταξιούχων οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως). 


Ενώ ακολούθως το ΣτΕ, όταν με τον νόμο Κατρούγκαλου κατατέθηκαν οι αναλογιστικές μελέτες, κρίθηκαν συνταγματικές οι πρόσθετες-μεγαλύτερες… περικοπές του 2016 (σ.σ. δηλαδή βρέθηκε συνταγματικός ο νόμος 3487/16).

«Πρόκειται περί σπάνιας πρακτικής το τμήμα να παραπέμπει θέμα στο ΑΕΔ, ενώ πάγια η τυχόν διαφωνία διατυπωνόταν από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και τότε, σε περίπτωση διχογνωμίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, το θέμα παραπεμπόταν στο Ανώτατα Ειδικό Δικαστήριο» αναφέρει ο γνωστός εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης.


Σε κάθε περίπτωση, από μια προσφυγή όχι και των πιο αδικημένων συνταξιούχων, καθώς οι εργαζόμενοι της Τράπεζας της Ελλάδας διασώθηκαν λόγω Στουρνάρα-Τρισέ των μνημονιακών περικοπών, επανεξετάζεται το θέμα αναδρομικών των Δώρων. Όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις.

Ο ΕΦΚΑ, πριν ακόμη εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, έδωσε εντολή και οι δικηγόροι του ζητούν αναβολές στα Διοικητικά Δικαστήρια όπου συζητούνται οι προσφυγές των συνταξιούχων για:

α/Τα αναδρομικά επί των Δώρων του 11μήνου «Ιούνιος 2015-Μάιος 2016», ζήτημα στο οποίο δικαίωσε τους συνταξιούχοι το ΣτΕ, αλλά η κυβέρνηση (νόμος Βρούτση 4670/20) δεν συμμορφώθηκε, κάτι που μερικώς συνέβη με τα νέα-υψηλότερα ποσοστά ανταποδοτικής σύνταξης που θεσμοθέτησε.


β/Τις διαφορές στις επικουρικές συντάξεις με βάση τις περικοπές των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

Και για τα δύο αυτά θέματα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υιοθέτηση πλήρως την απόφαση 1891/2019 του ΣτΕ, αλλά περιόρισε χρονικά και το δικαίωμα προσφυγής των συνταξιούχων για ένα 4μηνο από τη δημοσίευση του νόμου (μέχρι τον Ιούνιο του 2020). Καίτοι προηγουμένως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν τους συνταξιούχους ότι θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Έτσι, αφενός περιορίστηκε σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες το δικαίωμα προσφυγής στο Διοικητικά Δικαστήρια των συνταξιούχων για τα Δώρα της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, ενώ έπρεπε να αποδοθεί σε 2,5 εκ. δικαιούχους εκείνης της περιόδου, αφετέρου με την πρόσφατη απόφαση του τμήματος του Αρείου Πάγου, οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις οδεύουν προς ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις.



Γιατί τα δικόγραφα, μαζί με τα Δώρα που αφορά η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, έχουν ενσωματώσει και τις διεκδικήσεις επί των διαφορών στις επικουρικές. Και καθώς αναβάλλονται οι δίκες για τα Δώρα, παραπέμπονται στις δικαστικές… καλένδες και οι αξιώσεις για τις διορθώσεις επί των επικουρικών συντάξεων.

Οι αναβολές που τώρα δίνονται, εν όψει εκδίκασης στο ΑΕΔ, «θα οριστούν από τα Διοικητικά Δικαστήρια το 2025 και 2026» τονίζει ο κ.Αποστολίδης.

Κοντολογίς, τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το 2012 που έγιναν οι συγκεκριμένες αντισυνταγματικές περικοπές, θα ξεπεράσουν σαν εκκρεμότητα την δεκαπενταετία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου