Πέμπτη, Ιανουαρίου 18, 2024
«Πόλεμος» και αίμα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων: Ρωσόφωνη μαφία με «ταξίδια» σε Κίεβο και Οδησσό Η οργάνωση είχε ανοίξει «πόλεμο» με άλλη ομάδα στην Ελλάδα για τον έλεγχο της διακίνησης των λαθραίων τσιγάρων.
Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η Αστυνομία για να ξεκινήσει την έρευνα και να βρει τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να εξιχνιάσει τα συμβόλαια θανάτου της Greek Mafia, παρουσιάζει το iEidiseis.
Όπως αναφέρει το σχετικό απόσπασμα της δικογραφίας, «αρχικά, με δεδομένη τη σχέση μεταξύ των δολοφονιών, την πρόκληση εμπρησμών σε μονάδες παραγωγής καπνικών προϊόντων αλλά και τη σχέση του ενός εκ των θυμάτων δολοφονικής επίθεσης και του στενού κύκλου επαφών του με τον χώρο των λαθραίων τσιγάρων, όπως προκύπτει από το ποινικό του παρελθόν, πιθανολογήθηκε ότι η δράση της οργάνωσης των δραστών θιγόταν από την δράση της ομάδας θύματος. Κατόπιν αυτών, διαπιστώθηκε ότι τα θύματα (Σκαφτούρος και Ρουμπέτης) είχαν στοχοποιηθεί από την ίδια εγκληματική ομάδα και εκτιμήθηκε βάσιμα ότι ο αρχικός «στόχος» της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο Σκαφτούρος Ιωάννης.
Όσον αφορά στο θύμα (ηλικίας 47 ετών) από την Πιερία, από την έως τώρα συνολική έρευνα δεν διαπιστώθηκε άμεση σχέση με την οικογένεια Σκαφτούρου, ούτε με τα λαθραία καπνικά προϊόντα. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένη η σχέση του με μέλη της εγκληματικής ομάδας, αφού σύμφωνα με το αρχείο της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι. ο βασικός κατηγορούμενος και το θύμα της Πιερίας αποτελούσαν μέλη εγκληματικής ομάδας που ειδικεύονταν σε εκβιασμούς, ληστείες και πιθανόν είχαν σχέση με υπόθεση ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα στο Κίεβο της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να προκύψουν περαιτέρω επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους».
Η έρευνα άρχισε να ξεδιπλώνεται από δύο στοιχεία. Από ένα δακτυλικό αποτύπωμα πάνω στη μηχανή των δραστών στη δολοφονία του Σκαφτούρου στη Βοιωτία και από τον εντοπισμό ενός κλεμμένου αυτοκινήτου στη δυτική Αττική, μέσα στο οποίο βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, ένα δακτυλικό αποτύπωμα και γενετικό υλικό. Το όχημα αυτό, σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση του Ρουμπέτη.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι κάποιοι από τους κατηγορουμένους είχαν στενές επαφές με ποινικούς στην Ουκρανία. Ίχνη τους εντοπίστηκαν στην Οδησσό, στο Κίεβο αλλά και σε ρωσόφωνη περιοχή (επί ουκρανικού πάντα εδάφους) που ελέγχεται από τη Ρωσία. Η Αστυνομία δεν αποκλείει κάποιες από τις εντολές της εγκληματικής οργάνωσης να «εκπορεύονταν» από την Ουκρανία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ίχνη δύο κινητών τηλεφώνων που αγοράστηκαν στην Οδησσό της Ουκρανίας και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα. Τα κινητά αυτά τηλέφωνα εξέπεμπαν από τις 3 Απριλίου 2023 έως τις 23 Απριλίου 2023.
Η οργάνωση είχε ανοίξει εδώ και μερικά χρόνια «πόλεμο» με άλλη ομάδα στην Ελλάδα για τον έλεγχο της διακίνησης των λαθραίων τσιγάρων.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα όπλα που βρήκαν οι αρχές
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου