Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024

Ποιες αλλαγές ετοιμάζει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης - Τα μηνύματα του από την συνέντευξη στην ΕΡΤ «Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω, θα ξανακερδίσω», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης ένα 24ωρο μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.






 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Ένα 24ώρο μετά το «εκρηκτικό» Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να διαμηνύσει, μέσα από την συνέντευξη του στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε όσους σχημάτισαν την εντύπωση ότι τέθηκε υπό «κηδεμονία» μέχρι τις ευρωεκλογές ότι ο ίδιος βγήκε ενισχυμένος και ότι θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές κάλπες.

«Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω, θα ξανακερδίσω», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο πως… «δεν είναι θέμα αλαζονείας». Σημείωσε μάλιστα πως «το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να πηγαίναμε στις εσωκομματικές εκλογές, να τις κέρδιζα με 90% και να έλεγα “δείτε”. Και μετά τι; Τι ακριβώς λύνουμε στην κοινωνία;».


Ο Κασσελάκης ερμήνευσε το αποτέλεσμα του Συνεδρίου ως ξεκάθαρη εντολή προς τον ίδιο να προχωρήσει στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα, όπως χαρακτηριστικά είπε. Εμφανίστηκε με τον «αέρα» του νικητή, αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα, καθώς χρόνος δεν υπάρχει μέχρι τις ευρωεκλογές, σε αλλαγές «Τα μέλη μίλησαν, λένε ¨εμπιστευθείτε τον Πρόεδρό μας”. Και είπαν: Αλλάξτε το κόμμα, γίνετε κυβερνητικό κόμμα. Γίνετε ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και φράξιες και τάσεις».
Δραστικές αλλαγές

Αν και ο ίδιος εμφανίζεται ξεκάθαρος, όπως αποτυπώθηκε και στην συνέντευξη του, με το τι έχει να κάνει την επόμενη ημέρα του Συνεδρίου, εντούτοις, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα των προθέσεων του. Δεν είναι λίγοι όσοι αναμένουν, πάντως, δραστικές αλλαγές με καθολική αναδόμηση των οργάνων και της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος τόσο στο «γήπεδο» της Κουμουνδούρου όσο και στο κοινοβουλευτικό τερέν. Σε πρώτο χρόνο καλείται να συγκροτήσει, όπως υπαγορεύει η απόφαση του Συνεδρίου μετά την πρόταση του Νίκου Παππά, του Σωκράτη Φάμελλου και του Γιώργου Τσίπρα, το Εκτελεστικό Γραφείο.

Από τα δεδομένα του Συνεδρίου και την συνέντευξη του χθες δείχνει ο Κασσελάκης να θέλει να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός. Για να κερδίσει το χαμένο έδαφος που έχει «τραβήξει» τον ΣΥΡΙΖΑ στην κινούμενη άμμο της εσωστρέφειας από την ημέρα που ανέβηκε στην ηγεσία κρατώντας τα «κλειδιά» της Κουμουνδούρου και μαζί να καταστήσει σαφέστερο το σχέδιο του. Και αυτό δείχνει να περιλαμβάνει τα πάντα: Πρόσωπα, δομές, πολιτικές, επικοινωνία, δράσεις.


Επικαλούμενος ο Κασσελάκης την εντολή του Συνεδρίου, χθες, μίλησε για «δομικές δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα» και για «ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το πλαίσιο είναι χαρακτηριστική η απάντηση του σε ερώτηση για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή, άρα ακόμα και η λέξη Συνασπισμός, στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για «ηχηρό μήνυμα» από το Συνέδριο στην κατεύθυνση πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές μίλησε (Mega) η Δώρα Αυγέρη, αναφερόμενη στις επόμενες κινήσεις Κασσελάκη. «Πολύ σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές, γιατί αυτό δεν είναι ένας απλός σχεδιασμός του Προέδρου, είναι απαίτηση. Ο κόσμος τρία πράγματα είπε πολύ έντονα: “Πρόεδρε, σε εμπιστευόμαστε. Δεν θέλουμε εκλογές, φτάνει. Και άλλαξέ τα όλα”. Πάντα με οδηγό και άξονα το καταστατικό μας, τις αρχές μας» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δομικές δυσλειτουργίες, πρέπει να αλλάξουμε, να προσαρμοστεί το κόμμα στις νέες κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες. Με καταστατικές αλλαγές, όποτε γίνει καταστατικό Συνέδριο».
«Ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο Συνέδριο»

Με αφορμή, πάντως, την πολυσυζητημένη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης στην χθεσινή του συνέντευξη, την πρώτη μετά τις «ηλεκτρισμένες» ημέρες του Συνεδρίου φάνηκε να τραβάει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν του προκατόχου του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-’19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «λάθος» την μη εμφάνιση Τσίπρα στο Συνέδριο, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις τους τώρα απάντησε πως αυτό «είναι ένα ενδιαφέρον μικροπολιτικό ερώτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου