Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2024

Διάσκεψη για την Ουκρανία: «Διακυβεύεται η ασφάλεια όλων μας», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν «Από το ένα εκατομμύριο βλήματα που μας υποσχέθηκε η Ε.Ε., στην Ουκρανία παραδόθηκε δυστυχώς το 30%», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.




AP | Gonzalo Fuentes

 

 


Περίπου 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως ευρωπαϊκών, συναντήθηκαν τη Δευτέρα (26/02) στο Παρίσι για να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, η οποία είναι πολύ αποδυναμωμένη από τα ρωσικά στρατεύματα. Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι «διακυβεύεται η ασφάλεια όλων μας» γι' αυτό «η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

«Η Ουκρανία έλαβε μόνο το 30% των εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού που υποσχέθηκε πέρσι η Ε.Ε.», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη στιγμή που ο στρατός της χώρας του αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο λόγω και της έλλειψης πυρομαχικών. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Από το ένα εκατομμύριο βλήματα που μας υποσχέθηκε η Ε.Ε., δεν παραδόθηκε το 50%, αλλά δυστυχώς το 30%», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Νικολάι Ντενκόφ.







Πάντως, σύμφωνα με τη Le Monde, το Ελιζέ έδωσε στη δημοσιότητα το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μεταδόθηκε κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, μετά την ομιλία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.











Σε αυτό το σύντομο μήνυμα, ο Βολοντίμιρ Zelensky ευχαριστεί τη Γαλλία και όλες τις άλλες συμμαχικές χώρες της Ουκρανίας που εκπροσωπούνται σε αυτή τη συνάντηση, για την υποστήριξή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του πριν από δύο χρόνια. «Μαζί έχουμε ήδη σώσει εκατομμύρια ζωές και μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο [Βλαντίμιρ] Πούτιν δεν θα μπορέσει να καταστρέψει αυτό που έχουμε επιτύχει και δεν θα μπορέσει να επεκτείνει την επιθετικότητά του σε άλλες χώρες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Απευθύνοντας τις προσωπικές του ευχαριστίες στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι «ανυπομονεί για την επίσκεψή του στην Ουκρανία» , την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου για τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά το ταξίδι του αναβλήθηκε.







Στο καθημερινό του βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά του δίκτυα, ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε το εξής σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι: «Ό,τι κάνουμε από κοινού για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τη ρωσική επιθετικότητα προσθέτει πραγματική ασφάλεια στον λαό μας για τις επόμενες δεκαετίες. […] Η συνεργασία και η αποφασιστικότητα είναι δύο απαντήσεις που όλοι πρέπει να δώσουν στο ερώτημα του τέλους του πολέμου και της προσέγγισης της ειρήνης. Σας ευχαριστώ όλους όσοι εργάζονται για την Ουκρανία με αυτόν τον τρόπο!».


Εμανουέλ Μακρόν: «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει»

«Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μια στιγμή που απαιτεί μια αρχή από όλους μας» και «περιλαμβάνει ισχυρές αποφάσεις» για να «κάνουμε περισσότερα» αναφορικά με την υποστήριξη του Κιέβου έναντι της Ρωσίας, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την έναρξη της Διάσκεψης στο Παρίσι.


ADVERTISING


Εν συνεχεία, ο ίδιος είπε: «Η ασφάλειά μας για όλους διακυβεύεται σήμερα. Βλέπουμε, και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, μια σκλήρυνση της Ρωσίας, η οποία δυστυχώς αντικατοπτρίστηκε σκληρά με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, του κύριου αντιπάλου του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν». Κατόπιν, ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε μια προειδοποίηση: «Στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι θέσεις γίνονται όλο και πιο σκληρές και γνωρίζουμε επίσης ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέες επιθέσεις, ιδίως για να ακινητοποιήσει την ουκρανική κοινή γνώμη».

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτή η προϋπόθεση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να επιτραπεί στην Ουκρανία να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και «για να διασφαλιστεί η συλλογική ασφάλεια του σήμερα και του αύριο στην Ευρώπη και τη Δύση». Επανέλαβε, τέλος, την αποφασιστικότητα όλων των κρατών που εκπροσωπήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας (26/02) στη Διάσκεψη να συνεχίσουν «να ελέγχουν την κλιμάκωση».




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου