Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024

Ο αιφνιδιασμός των ασφαλισμένων στο φαρμακείο - Πώς πληρώνουν τη διπλή τιμολόγηση των σκευασμάτων έως 50% Ο ασθενής θα κληθεί είτε να αλλάξει φαρμακευτική αγωγή, είτε να πλήρωσει εξ ιδίων μεγαλύτερη συμμετοχή.




ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Ακόμη και στο 50% μπορεί να φτάσει η δαπάνη του ασφαλισμένου για φάρμακα, παρά την τυπική συμμετοχή στο 25%...

Η αυξημένη καταβολή προκύπτει ακόμη και εάν ο ασθενής ζήτηση γενόσημο σκεύασμα. Και αυτό καθώς υπάρχει αφενός η «ασφαλιστική τιμή» ενός σκευάσματος, η οποία πρακτικά ταυτίζεται με το φθηνότερο γενόσημο και αφετέρου το φάρμακο που συνηθίζει να λαμβάνει, με ικανοποιητικά θεραπευτικά αποτελέσματα ο ασφαλισμένος.


Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα πρόσφατα όταν ανακοινώθηκαν νέες-χαμηλότερες «ασφαλιστικές τιμές», με αποτέλεσμα πολλά σκευάσματα, κατά βάση γενόσημα ή «εκτός πατέντας» να επιβαρύνονται τόσο από τη συμμετοχή του 25%, όσο και τη διαφορά μεταξύ «ασφαλιστικής» και «λιανικής τιμής» (κάθε φαρμάκου).

Μετά τη θύελλα που ξέσπασε, ο υπουργός Υγείας Α.Γεωργιάδης έθεσε πλαφόν 3 ευρώ στη διαφορά μετά «ασφαλιστικής» και «λιανικής τιμής».


Ωστόσο, όπως θα δείτε και στην εικονογράφηση που ακολουθεί, η συμμετοχή του ασφαλισμένου ανέρχεται ακόμη και σε 7 ή και περισσότερα ευρώ, πέραν της (τυπικής) συμμετοχής κατά 25%. Προφανώς όταν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα.

Πέραν όμως του πλαφόν των 3 ευρώ, η επιβάρυνση για κάποιον ασθενή με περισσότερα τους ενός προβλήματα, μπορεί να φθάσει ακόμη και το 50% της φαρμακευτικής-ανά μήνα- δαπάνης, συν τα 5 ή 10 ευρώ που θα καταβάλλει στον συνταγογραφούντα ιατρό.
Αλλάζουν φαρμακευτική αγωγή

Οι συνταξιούχοι, ως οι πιο ευάλωτοι λήπτες των υπηρεσιών υγείας παρενέβησαν στο πρόβλημα με την αυξημένη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη αναδεικνύοντας και μια άλλη, περισσότερο επιστημονική, πτυχή:


Τι γίνεται στις περιπτώσεις που ένας ασθενής και ο ιατρός του έχουν επιλέξει ένα φθηνό-γενόσημο φάρμακο και αυτό φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αλλά, μετά λίγο χρόνο, βγαίνει στην αγορά άλλο γενόσημο και μειώνεται η «ασφαλιστική τιμή» (επί της οποίας και μόνο συμμετέχει κατά 75% ο ΕΟΠΥΥ);

Ο ασθενής θα κληθεί είτε να αλλάξει φαρμακευτική αγωγή, με αβέβαια υγειονομικά αποτελέσματα, είτε να πλήρωσει εξ ιδίων μεγαλύτερη συμμετοχή (αυξημένο κόστος για φάρμακα…)

«Με το νέο τρικ της «ασφαλιστικής τιμής» των σκευασμάτων οι συνταξιούχοι υπόκεινται και σε ένα νέο «καπέλο». Εκτός της συμμετοχής (25%) καλούνται να καλύψουν και τη τεχνητή διαφορά μεταξύ «ασφαλιστικής» και «λιανικής τιμής» (στο φαρμακείο)» αναφέρει στο www.iΕidiseis.gr πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) Γιώργος Κουτσιμπογιώργος.


Και συνεχίζει: «Το οξύμωρο είναι ότι και τις δύο «τιμές» τις ορίζει το υπουργείο Υγείας. Έτσι, με άλλη τιμή «αποζημιώνει» ο ΕΟΠΥΥ, μεγαλύτερη τιμή προβλέπεται στο φαρμακείο…

Κατ αυτόν τον τρόπο η συμμετοχή του ασφαλισμένου, ακόμη και με την επιλογή του πιο φθηνού γενόσημου σκευάσματος, ξεπερνά το 50%...»

Η ΑΓΣΣΕ καλεί το υπουργείο Υγείας να «αποσύρει το τρικ της «ασφαλιστικής τιμής», που στόχο έχει να «αφαιμάξει» οικονομικά τους ασφαλισμένους και να διατηρήσει ενιαία τιμή στα φάρμακα. Παράλληλα να μειώσει την συμμετοχή των ασθενών σε αυτά».

Αναφορικά με τις διαδοχικές οικονομικές… μεταγγίσεις που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, ο κ.Κουτσιμπογιώργος σημειώνει:


«Μέχρι τώρα είχαμε:το εφεύρημα της «προσωπικής διαφοράς» με την οποία -για δεύτεροι χρονιά- το 1/3 των συνταξιούχων δεν έλαβε αύξηση,
την ληστρική εφαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), μέσω της οποίας περικόπτεται το τελικό ποσό της σύνταξης μετά την… αύξηση,
την μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με αποτέλεσμα η ακρίβεια και η εφορία να καθίστανται… δικαιούχοι των συντάξεών μας.

Δεν θα ανεχθούμε και τέταρτη επίθεση στο πενιχρό μας εισόδημα» καταλήγει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου