Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024

Έβαλαν το έμβρυο στην κατάψυξη: Η ΕΛ.ΑΣ. «βλέπει» λάθη και παραλείψεις - Γιατί «κόλλησε» η έρευνα Το γεγονός ότι το έμβρυο δεν παραδόθηκε αμέσως στις Αρχές και στην ιατροδικαστική υπηρεσία αλλά μπήκε στην κατάψυξη έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να λάβει χώρα νεκροψία-νεκροτομή.





 


 


Μία σειρά από λάθη και παραλείψεις δυσχεραίνουν την αστυνομική έρευνα για την αποκάλυψη των συνθηκών κάτω από τις οποίες εντοπίστηκε νεκρό έμβρυο στο αποχετευτικό σύστημα κτιρίου, που στεγάζει γραφεία ΜΚΟ στην οδό Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα από τα βασικά λάθη ήταν η τοποθέτηση του εμβρύου σε καταψύκτη που βρίσκεται στα γραφεία της ΜΚΟ, χωρίς καμία ειδοποίηση των Αρχών και χωρίς να τηρηθεί το πρωτόκολλο. Άνθρωπος της ΜΚΟ φέρεται να πήρε το έμβρυο από τον υδραυλικό που το εντόπισε, να το έβγαλε από το κτίριο και να το μετέφερε σε απέναντι διαμέρισμα που στεγάζει γραφεία που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και ανήκουν στην ίδια ΜΚΟ. Ποιος όμως ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στο συγκεκριμένο υπάλληλο να προχωρήσει σε αυτή την πράξη που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προσκόμματα στην έρευνα; Οι αστυνομικοί ερευνούν εάν υπήρχε κάποιος εντολέας ή όχι.


Όπως αναφέρουν στο iΕidiseis αστυνομικές πηγές, το γεγονός ότι το έμβρυο δεν παραδόθηκε αμέσως στις Αρχές και στην ιατροδικαστική υπηρεσία αλλά μπήκε στην κατάψυξη έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να λάβει χώρα νεκροψία-νεκροτομή (ούτε χθες ούτε σήμερα). Και δεν είναι μόνο η καθυστέρησή το πρόβλημα αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί η ψύξη να επιφέρει αλλοιώσεις που δυσχεραίνουν το έργο των ιατροδικαστών, οι οποίοι αύριο θα κάνουν τελικά τη νεκροψία-νεκροτομή (όταν και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί με φυσικό τρόπο η απόψυξη). Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν υπάρχει κάποιος που έδωσε μία τέτοια εντολή (να μπει το έμβρυο στην κατάψυξη), ποιο ήταν το κίνητρό του. Πρόκειται για λάθος;

Επίσης, οι έμπειροι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών θα εξετάσουν κατά πόσο το έμβρυο, στο οποίο θα γίνει η νεκροψία-νεκροτομή, ταιριάζει με αυτό που απεικονίζεται στις φωτογραφίες που τράβηξε ο υδραυλικός. Εάν δηλαδή είναι το ίδιο έμβρυο.


Στο ερώτημα εάν συντρέχουν ευθύνες για τη ΜΚΟ σε σχέση με τη μη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., αρμόδιες πηγές απαντούν ότι αυτό θα το αποφασίσει ο Εισαγγελέας αφού πρώτα πάρει στα χέρια του το προανακριτικό υλικό. Θα αποφανθεί δηλαδή εάν θα απαγγελθούν ή όχι κατηγορίες για αποσιώπηση κάποιου αδικήματος που ενδεχομένως προκύψει ότι έχει διαπράξει η γυναίκα που πέταξε το έμβρυο στην αποχέτευση.
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Εθελόντρια γυναικολόγος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι δεν θυμάται κάποια ύποπτη κίνηση από έγκυο γυναίκα.

Οι αστυνομικοί θα πάρουν κατάθεση και από τον υπάλληλο της ΜΚΟ που πήρε το έμβρυο, το μετέφερε στο απέναντι κτίριο και το έβαλε στην κατάψυξη, προκειμένου να τον ρωτήσουν γιατί έπραξε κατ’ αυτόν τον τρόπο, εάν το έκανε αυτοβούλως ή εάν κάποιος του έδωσε εντολή.


Οι αρμόδιοι αξιωματικοί θεωρούν ότι τις τελευταίες 2-3 ημέρες κάποια γυναίκα απέβαλε εντός του κτιρίου της ΜΚΟ και πέταξε το έμβρυο. Αυτό έγινε στις πίσω τουαλέτες, που βλέπουν τον ακάλυπτο του κτιρίου. Το συμπέρασμα αυτό ανακύπτει από τον υδραυλικό, ο οποίος εξήγησε ότι το κατάλαβε από το σημείο του αποχετευτικού συστήματος όπου βρήκε το έμβρυο. Εάν η γυναίκα είχε πάει στις μπροστινές τουαλέτες το έμβρυο θα είχε φύγει από άλλο αγωγό, τον κεντρικό, και δεν θα βρισκόταν ποτέ το έμβρυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου