Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Υπάρχει «κουμπαράς» για τη νέα γενιά της τρομοκρατίας - Το μυστικό στις ληστείες τραπεζών Χωρίς ιδεολογικό πρόσημο οι συλληφθέντες για τρομοκρατία. Τα χρηματικά ανταλλάγματα αναζητά η ΕΛ.ΑΣ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Τον χρηματοδότη των τρομοκρατικών επιθέσεων της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» αναζητά η Αντιτρομοκρατική, που καλείται για ακόμα μία φορά να ξεδιαλύνει το δυσεπίλυτο κουβάρι της νεοτρομοκρατίας, που όσο περνούν τα χρόνια αλλάζει μορφή και αποκτά καινούργια χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας το προφίλ των συλληφθέντων προκύπτουν στοιχεία με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για τους αρμόδιους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Ένα από αυτά είναι ότι υπήρξαν πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, στις οποίες οι φυσικοί αυτουργοί δεν είχαν κανένα ιδεολογικό πρόσημο.
Παράδειγμα το τρομοκρατικό χτύπημα που είχε σημειωθεί στις 25 Ιανουαρίου 2024 σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η βόμβα τοποθετήθηκε από μία γυναίκα και το σύντροφό της, οι οποίοι συζούσαν -μέχρι τη στιγμή της σύλληψής τους από την Αντιτρομοκρατική- σε σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό.
Οι ίδιες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι πρόκειται για χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν είχαν ιδεολογικό κίνητρο. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι μπορεί να έλαβαν κάποιο χρηματικό ποσό -ή κάποιο άλλο «υλικής φύσεως» αντάλλαγμα- για να φέρουν σε πέρας την «αποστολή», που ήταν να πάρουν τη βόμβα και να την αφήσουν έξω από την τράπεζα των Πετραλώνων. Απουσία ιδεολογικού πρόσημου «βλέπουν» οι αστυνομικοί για τους περισσότερους από τους συλληφθέντες.
Το κρίσιμο ερώτημα
Μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικοί αλλά και ποινικοί που γνωρίστηκαν μέσα στη φυλακή με τον 36χρονο αναρχικό-ληστή, που φέρεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως «πρωταγωνιστής» στην υπόθεση. «Ήταν ο 36χρονος χρηματοδότης των τρομοκρατικών επιθέσεων;», είναι ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι Αρχές.
Η απουσία ιδεολογικού κινήτρου για τους περισσότερος από τους συλληφθέντες κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι υπήρχαν χρηματικά ανταλλάγματα για να πάρουν έμμεσα ή άμεσα μέρος στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ποιος όμως είναι αυτός που έδινε τα χρήματα και που τα έβρισκε; Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει το σενάριο να υπήρχαν κρυμμένα μετρητά που προέρχονται από ληστείες. Κατά το παρελθόν αρκετές ληστείες με λεία δεκάδες χιλιάδες ευρώ είχαν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών υπηρεσιών, χωρίς όμως ποτέ να βρεθεί από τις Αρχές ο κλεμμένος -και σίγουρα καλά κρυμμένος- «θησαυρός».
Αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας που έχουν τη «μεγάλη εικόνα» της υπόθεσης σημειώνουν στο iEidiseis ότι «τα μέλη της οργάνωσης έκαναν πολλά λάθη. Ήταν… απρόσεκτα σε πολλές ενέργειές τους, ήταν… απρόσεχτα ακόμα και στις συνομιλίες τους και ήταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθούν. Παράλληλα, όμως ήταν και πολύ επικίνδυνοι. Από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί. Ιδιαίτερα στην επίθεση με το παγιδευμένο δέμα στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου έβαλαν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών που θα μπορούσε σε περίπτωση έκρηξης να προκαλέσει πολλά θύματα».
Εκτιμάται ότι η πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης στοχοποιήθηκε μετά την απόρριψη αιτήματος για συγχώνευση ποινών. Στο παγιδευμένο δέμα ανιχνεύτηκε dna που ταυτοποιήθηκε με το γενετικό υλικό στρατιωτικού , ο οποίος είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο που δείχνει ότι οι τρομοκράτες ήταν «απρόσεχτοι».
Στη Λάρισα εκτόξευσαν χειροβομβίδα και έβαλαν εκρηκτικό μηχανισμό σε λάθος σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Ιουνίου 2023 είχαν προκαλέσει έκρηξη σε αυλή σπιτιού στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου, με τους αστυνομικούς να μη μπορούν να καταλάβουν ποιος ήταν ο στόχος. Πληροφορίες του iEidiseis σημειώνουν ότι η Αντιτρομοκρατική κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι είχε γίνει λάθος στο σπίτι και ότι ο στόχος τους ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος σωφρονιστικού καταστήματος της Θεσσαλίας. «Οι τρομοκράτες μπέρδεψαν τα σπίτια», λέει χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή.
Όσον αφορά στο παρελθόν των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν, σημειώνεται ότι δεν έχουν απασχολήσει τις Αρχές ωστόσο έχουν μπει κατά το παρελθόν στο μικροσκόπιο «ειδικών υπηρεσιών» για χαμηλότερης εμβέλειας υποθέσεις, χωρίς όμως να βρεθούν σε βάρος τους στοιχεία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου