Σάββατο, Φεβρουαρίου 24, 2024

Ουκρανία: Επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο - «Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό σας» Μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ουκρανία βρέθηκαν οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Καναδά και της Ιταλίας.




 


 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε, το Σάββατο (24/02), ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ουκρανία μέχρι να είναι «επιτέλους ελεύθερη», καθώς η ίδια και τρεις άλλοι δυτικοί ηγέτες έφτασαν στο Κίεβο για να δείξουν αλληλεγγύη στη δεύτερη επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.

Η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν και των πρωθυπουργών της Ιταλίας, του Καναδά και του Βελγίου – της Τζόρτζια Μελόνι, του Τζάστιν Τριντό και του Αλεξάντερ Ντε Κρόο – ήταν μια επίδειξη υποστήριξης καθώς η Ουκρανία υποφέρει από ελλείψεις στρατιωτικών προμηθειών που την πλήττουν στο πεδίο της μάχης, καθώς η Μόσχα αποκομίζει εδαφικά κέρδη.


«Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας – χρηματοδοτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, ηθικά – μέχρι η χώρα να είναι τελικά ελεύθερη», έγραψε στο Χ η Φον ντερ Λάιεν, η οποία ήρθε μαζί με τους άλλους ηγέτες με νυχτερινό τρένο από τη γειτονική Πολωνία.




Οι ηγέτες επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο του Χόστομελ, τόπο μιας άγριας μάχης στην αρχή της εισβολής, καθώς η Ρωσία προσπαθούσε να καταλάβει το Κίεβο, λίγα χιλιόμετρα μακριά. «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να πούμε ευχαριστώ σε αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες που στις 24 Φεβρουαρίου, πριν από δύο χρόνια, δεν το έβαλαν στα πόδια και αντίθετα πολέμησαν", δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι, προσθέτοντας: «Αυτό το μέρος είναι ένα σύμβολο των αποτυχιών της Μόσχας, ένα σύμβολο της ουκρανικής υπερηφάνειας».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αγκάλιασε τους δυτικούς ηγέτες και εκφώνησε λόγο με φόντο τα συντρίμμια των αεροσκαφών. «Πριν από δύο χρόνια αντιμετωπίσαμε εδώ εχθρικά στρατεύματα με πυρά και, δύο χρόνια αργότερα, συναντάμε εδώ τους φίλους μας, τους εταίρους μας, είπε ο ίδιος προσθέτοντας: «Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θέλει να τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά κανένας από εμάς δεν θα επιτρέψει να τελειώσει η Ουκρανία μας. Η λέξη "ανεξάρτητη" θα στέκεται πάντα δίπλα στη λέξη "Ουκρανία" στη μελλοντική ιστορία».


Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Τζάστιν Τριντό αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες ασφαλείας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής τους, με βάση και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα, επίσης, με τη Γαλλία και τη Γερμανία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επίθεση της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, χτυπώντας ένα κτήριο κατοικιών, σκοτώνοντας ένα άτομο, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, σύμφωνα με το Reuters. Στο Ντνίπρο, ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε πολυκατοικία και με δύο νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, μια πηγή στο Κίεβο δήλωσε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν πυρκαγιά σε ρωσικό εργοστάσιο χάλυβα, το οποίο ένας Ρώσος αξιωματούχος έκανε λόγο για το εργοστάσιο χάλυβα στο Λίπετσκ, περίπου 400 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, το οποίο είναι υπεύθυνο για περίπου το 18% της ρωσικής παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου