Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2024

Οι εκλογές αποφεύχθηκαν, η κρίση συνεχίζεται...

 


Με την απόφαση να μη στηθούν κάλπες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το τετραήμερο Συνέδριο του κόμματος.


Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το κλίμα κάθε άλλο παρά ενωτικό ήταν, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από συνέδρους και... κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Αντίθετα, επικράτησαν υψηλοί τόνοι, αψιμαχίες, αποδοκιμασίες στελεχών, ακόμα και εκρηκτικές καταστάσεις. Χαρακτηριστικός ήταν ο έντονος διάλογος που είχε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει «παρούσα» για τη διεκδίκηση της προεδρίας


Παράλληλα, ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Συνεδρίου να ακυρώσει τις εκλογές που ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.


Ωστόσο, παρά την απόφαση του Συνεδρίου, η κρίση εσωστρέφειας συνεχίζεται στο κόμμα. Μεταξύ άλλων, παραμένει ανοιχτή η ατζέντα του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος –επικαλούμενος πως ο ίδιος λειτουργεί με γνώμονα τις επιθυμίες των μελών του κόμματος– επιδιώκει να επανιδρύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον διαμορφώσει όπως ο ίδιος τον έχει οραματιστεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο γεγονός, το ερωτηματολόγιο που έφερε λίγες μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.


Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο Στ. Κασσελάκης αμέσως μετά το πέρας του Συνεδρίου, καλώντας τα μέλη να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους.


Τα στελέχη που διαφωνούν κι ο Αλ. Τσίπρας


Απέναντι στον πρόεδρο φέρεται να τάσσονται αυτή τη στιγμή διάφορες τάσεις εντός του κόμματος, όπως η αποκαλούμενη «παλιά προεδρική φρουρά» (πρόκειται για πρώην συνεργάτες τού τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα).


Η Όλγα Γεροβασίλη, που σήκωσε το γάντι που έριξε ο Στ. Κασσελάκης, ξεκαθάρισε μετά το πέρας του Συνεδρίου, πως «λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν. Ο καθένας την ευθύνη του γι' αυτές τις ευρωεκλογές» για να προσθέσει αιχμηρά για τον Στ. Κασσελάκη: «Δε θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό τού είπα και το συνέδριο στην πρόκληση τού "βρείτε μου αντίπαλο"».


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι κάτι παραπάνω από ορατή πλέον η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει από τον Στ. Κασσελάκη απέναντι σε ορισμένα στελέχη του κόμματος - και το αντίστροφο.






Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με δήλωση-«βόμβα» άλλαξε εξαρχής τα δεδομένα του συνεδρίου, αναμένεται να κρατήσει στάση αναμονής. «Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει, το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα», σχολίαζαν χαρακτηριστικά πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.






Σημειώνεται πάντως, ότι η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για εκ νέου προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες μέσα σε λίγους μήνες, απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Συνέδριο του κόμματος.


Επί της ουσίας, λοιπόν, τίποτα προς τη θετική κατεύθυνση δεν άλλαξε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο, κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε. Αντίθετα, η αντιπαράθεση έγινε πιο εμφανής, τα στρατόπεδα πιο ορατά, η κρίση ταυτότητας πιο δεδομένη και το μέλλον του κόμματος πιο αβέβαιο...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου