Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2024

Άνοιγμα Ρωσίας για τερματισμό πολέμου στην Ουκρανία – «Αυτοί είναι οι όροι μας, αλλά…» Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε μηνύματα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίεβο ενώ ο ρωσικός στρατός περνάει εκ νέου στην επίθεση.






 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση και το Κίεβο πως είναι προσηλωμένοι στην προώθηση της «απαράδεκτης φόρμουλας» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτή (σ.σ. η φόρμουλα) συνιστά ένα απαράδεκτο τελεσίγραφο προς τη Ρωσία», ανέφερε μιλώντας στη βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική και τόνισε πως μέχρι «απορρίπτουν κατηγορηματικά άλλες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της κυβέρνησης της Βραζιλίας».
Οι ρωσικοί όροι

Σχετικά με τους όρους που θέτει η Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε: «Για αρχή, το Κίεβο θα πρέπει να άρει την απαγόρευση του διαλόγου με τη Μόσχα, την οποία εισήγαγε το ίδιο για τον εαυτό του»

Και συνέχισε: «Στόχος ήταν η εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που προέρχονται από το έδαφός της Ουκρανίας, η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστοποίηση. Για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση της ουκρανικής κρίσης, οι βαθύτερες αιτίες της πρέπει να εξαλειφθούν».


«Η Δύση πρέπει να σταματήσει να γεμίζει με όπλα την Ουκρανία και το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Η Ουκρανία πρέπει να υιοθετήσει εκ νέου το ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς της και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της, καθώς και να αναγνωρίσει τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και την de facto κατάσταση».

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών συμπλήρωσε πως σε αυτή τη φάση «ούτε το Κίεβο ούτε η Δύση επιδεικνύουν την πολιτική βούληση να επιλύσουν τη σύγκρουση, οπότε δεν έχουμε άλλη επιλογή: η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της».
Η Ρωσία περνάει και πάλι στην επίθεση

Η αναφορά του για τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες» αφορούσε στην κατάληψη εδαφών από τους Ρώσους στην ανατολική Ουκρανία. Στον παρακάτω χάρτη του Institute For The Study of War (ISW) είναι οι περιοχές που εμφανίζονται με ροζ χρώμα.




Σημειώνεται πως πρόκειται για εδάφη που είχαν καταληφθεί κατά την πρώτη φάση του πολέμου, καθώς εδώ και μήνες η Ρωσία ακολουθούσε μια πιο παθητική στάση και στα πεδία των μαχών, έχοντας αναπτύξει μια ισχυρή γραμμή άμυνας και αναμένοντας την ολοκλήρωση της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Καθώς οι επιχειρήσεις των Ουκρανών κατέληξαν σε «ναυάγιο» με μηδαμινά αποτελέσματα, ο ρωσικός στρατός πέρασε εκ νέου στην επίθεση, ιδιαίτερα στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές, σημειώνοντας μάλιστα την πρώτη μεγάλη επιτυχία μετά από μήνες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τον πόλεμο φθοράς, ποντάροντας στο χρόνο και στην κόπωση όχι μόνο του Κιέβου, αλλά και της Δύσης.


Η Αβντιίβκα, μια από τις πόλεις σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης, τέθηκε εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο των Ρώσων, ενώ οι ουκρανοί αναγκάστηκαν σε μια χαοτική υποχώρηση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» στα πεδία των μαχών και διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για εικόνα διάλυσης του στρατού της Ουκρανίας, που φαίνεται να ξεμένει από όπλα, στρατιώτες αλλά και… υποστήριξη.
«Ας επιλέξουν οι ευρωπαίοι τι θέλουν από τη Ρωσία»

Κατά τη συνέντευξή του, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ. Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως «είναι στο χέρι τους (σ.σ. της Ευρώπης) να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν».

«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να παραμείνει εχθρική και επιμένει στο να μας επιφέρει μια ‘στρατηγική ήττα’ προφανώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για προοπτικές αποκατάστασης των σχέσεων. Εάν όμως οι ευρωπαϊκές χώρες εγκαταλείψουν τη ρωσοφοβική πολιτικούς και καταλήξουν σε ρεαλιστικές ιδέες για την επανεκκίνηση των σχέσεων, ασφαλώς και θα τις μελετήσουμε. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα».

Σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αλλά και τις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως «ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης η Ρωσία αντιμετωπίζεται από την κυβερνώσα ελίτ των ΗΠΑ ως αντίπαλος και απειλή». «Ο απερχόμενος πρόεδρος, κατά τα τέσσερα χρόνια του στον Λευκό Οίκο, δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», δήλωσε και πρόσθεσε:


«Δεν έχουμε αυταπάτες και δεν περιμένουμε να αλλάξει σύντομα η αντιρωσική πολιτική των ΗΠΑ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ηγέτη εμπιστεύεται ο αμερικανικός λαός. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς δεν είναι το πρόσωπο ενός πολιτικού, αλλά η πολιτική του απέναντι στη Ρωσία. Αυτό είπε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική συνέντευξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου