Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024

Nέες αποκαλύψεις για τους βομβιστές: Ο «εγκέφαλος» από τις φυλακές και η γυναίκα από το Ψυχικό Ο ρόλος των στρατιωτικών στην τρομοκρατική οργάνωση που έπεσε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.






 


Αλέξανδρος Γύγος
 


Νέα στοιχεία για την τρομοκρατική οργάνωση έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Τόσο για το ποιος ήταν ο «εγκέφαλος», αλλά και πως λειτουργούσε η οργάνωση και πως γινόταν η μεταφορά των εκρηκτικών.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής είχαν γνωριστεί στις φυλακές της χώρας. Αρκετοί από αυτούς είχαν απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών. Δεν πρόσεχαν τις επικοινωνίες τους και μιλούσαν με άνεση για τις… «δουλειές» τους. Από τη δράση του φαίνεται να ήταν μια οργάνωση επιχειρησιακά ανώριμη, χωρίς να υπάρχει σοβαρό ιδεολογικό υπόβαθρου.
Ποιος είναι ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής οργάνωσης

Πρόκειται για τον 36χρονο που είναι έγκλειστος στις φυλακές του Δομοκού. Έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν και έχει καταδικαστεί για αρκετές ληστείες. Από το 2014 εξέτιε ποινή φυλάκισης 46 ετών και 5 μηνών. Ωστόσο τον Αύγουστο του 2021 παραβίασε την άδεια από τη φυλακή για να... βγάλει το μεροκάματο! Μέσα σε ένα μήνα έκανε ληστεία σε δυο καταστήματα στη Μεταμόρφωση και τη Νέα Ιωνία, αλλά και σε δύο τράπεζες στα Πετράλωνα και το κέντρο της Αθήνας. Η αντιτρομοκρατική που τον είχε εντοπίσει και τον παρακολουθούσε προχώρησε στην σύλληψη του. Οι αστυνομικοί τον θεωρούν αρχηγό της οργάνωσης. Μέσα από τις φυλακές Δομοκού που οδηγήθηκε μετά τις ληστείες, εντόπισε και οργάνωσε τα υπόλοιπα εννέα μέλη. Φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος ποινικών και «τρομοκρατών» και πιθανόν να ήταν ο συντάκτης των προκηρύξεων της οργάνωσης.
Ο ρόλος των στρατιωτικών

Η εκτίμηση που έχουν για τους δυο στρατιωτικούς είναι ότι μπορεί να προμήθευαν εκρηκτικά την οργάνωση. Συγκεκριμένα ο στρατιωτικός που συνελήφθη, είναι οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας και είχε πρόσβαση σε εκρηκτικά και οι αστυνομικοί θεωρούν ότι προμήθευε τα μέλη της οργάνωσης. Λόγω της θέσης του θα μπορούσε να αφαιρεί εκρηκτικά που… περίσσευαν από διάφορες ασκήσεις και κανείς να μην τον καταλάβαινε.
Βόμβες με … «άρωμα» γυναίκας

Η μόνη γυναίκα που συνελήφθη και έμενε στο Ψυχικό, φέρεται να ήταν η οδηγός της οργάνωσης στις επιθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οδηγούσε τα αυτοκίνητα που με αυτά μετέφεραν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα σημεία των επιθέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αυτή που έκανε και την τοποθέτηση με τη βοήθεια δύο ακόμη ανδρών. Ήταν αυτή που είχε τοποθετήσει και τον εκρηκτικό μηχανισμό τον περασμένο Ιανουάριο στην τράπεζα των Πετραλώνων, ενώ εργαζόταν σε εταιρεία security και στην ίδια εταιρία ήταν κι άλλο μέλος της οργάνωσης.
Το αποτύπωμα

Αρχή του τέλος της οργάνωσης ήταν η βόμβα στη Θεσσαλονίκη. Το αποτύπωμα που εντοπίστηκε πάνω στον εκρηκτικό μηχανισμό, αλλά και το DNA του πολυβολητή του Στρατού Ξηράς, βοήθησε τις Αρχές να ταιριάξουν τα στοιχεία που ήδη είχαν από την έκρηξη στην τράπεζα των Πετραλώνων, ενώ συνολικά κατηγορούνται για πέντε επιθέσεις.
Ποινική δίωξη για 6 κακουργήματα

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορούμενων για έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα ανάμεσα σε αυτά ένταξη, συγκρότηση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρήξεις, κατοχή εκρηκτικών και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου