Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2024
Στην Υεμένη το Sea Champion με Έλληνες ναυτικούς που χτυπήθηκε «κατά λάθος» από τους Χούτι Ξεφόρτωσε το πλοίο υπό ελληνική σημαία, το οποίο χτυπήθηκε από τους Χούτι.
marine traffic
Την Τρίτη έδεσε στο λιμάνι της Άντεν, στη Νότια Υεμένη το υπό ελληνική σημαία πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Sea Champion. Είχε υποστεί επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούτι, η οποία είναι πιθανό να έγινε κατά λάθος, σύμφωνα με ναυτιλιακές και στρατιωτικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι οι Χούτι εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs) εναντίον του Sea Champion. Πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι ο ένας από τους πυραύλους εξερράγη «κοντά στο πλοίο», προκαλώντας πάντως μόνο «ήσσονες ζημιές».
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε πως ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από το πλοίο, με αποτέλεσμα απλά «να σπάσει ένα τζάμι». Τα 23 μέλη του πληρώματος, στα οποία συγκαταλέγονται πέντε Έλληνες, είναι «καλά στην υγεία τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Sea Champion, κατά το Reuters αμερικανικών συμφερόντων, που μετέφερε καλαμπόκι από την Αργεντινή στην Άντεν, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, ελλιμενίστηκε κι έχει αρχίσει εκφόρτωση 9.229 τόνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM, το πλοίο παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη 11 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέρος του φορτίου θα μεταφερθεί κατόπιν στο λιμάνι Χοντάιντα —που ελέγχουν οι Χούθι— για να εκφορτωθούν άλλοι περίπου 31.000 τόνοι.
Πηγή του Reuters στο οργανισμό του λιμένα της Χοντάιντα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως η επίθεση στο Sea Champion έγινε κατά λάθος.
Οι Χούτι δεν έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα δημόσια.
Ο κίνδυνος για τη διεθνή ναυσιπλοΐα έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ και στον Κόλπο του Άντεν, από τον Νοέμβριο, όταν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αντέδρασαν εξαπολύοντας σειρά επιδρομών εναντίον εγκαταστάσεων και όπλων των Χούθι, κάτι όμως που δεν σταμάτησε τις επιθέσεις των ανταρτών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου