Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2024

Επιστολική ψήφος για ευρωεκλογές με Taxisnet - Η εγγραφή για τους εντός Ελλάδας Χιλιάδες πολίτες έκαναν εγγραφή στο gov.gr για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές 2024. Μέχρι πότε είναι η προθεσμία.



Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

 


Μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφή στο gov.gr για την επιστολική ψήφο και από ψηφοφόρους του εσωτερικού ενόψει των ευρωκλογών του 2024. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών και ήδη περισσότεροι από 8.000 πολίτες μπήκαν τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας της.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές αφορούν τις ευρωεκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι η διενέργεια των εκλογών στην Ελλάδα. Το εκλογικό υλικό για όσους ψηφίσουν από απόσταση θα αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών και θα παραληφθεί μέσα στον Μάιο αυτοπροσώπως από τον κάθε εκλογέα ή νόμιμο εκπρόσωπο.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες:
Επιστολική ψήφος: Με Taxisnet η εγγραφή για τους εντός Ελλάδας
Οι εντός Ελλάδας εκλογείς που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet. Τα υπόλοιπα στοιχεία που χρειάζονται είναι ο αριθμός του εν ισχύ ελληνικού διαβατηρίου τους και του δελτίου ταυτότητάς τους ή ο αριθμός δημοτολογίου τους.

Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους σε ένα ΚΕΠ ή στην αρμόδια προξενική αρχή της Ελλάδας στη χώρα όπου βρίσκονται.
Ευρωεκλογές 2024: Η προθεσμία για εγγραφή στην επιστολική ψήφο

Οι εγγραφές που αφορούν την 9η Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή μέχρι τις 29 Απριλίου 2024.
Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο

Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΔΩ το epistoliki.gov.gr για εγγραφή - Οδηγίες
Επιστολική ψήφος: Η διαδικασία εγγραφής για τους κατοίκους του εξωτερικού

Εγγραφές εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ήδη μέσω της ειδικής εφαρμογής εγγραφής Ελλήνων εκλογέων εκτός Επικράτειας μεταπίπτουν στην πλατφόρμα αιτήσεων επιστολικής ψήφου και τελούν σε κατάσταση «προς υποβολή».


Οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει να συνδεθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, ούτως ώστε να επικαιροποιήσουν και να πιστοποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλέφωνο, email και διεύθυνση διαμονής), να καταχωρίσουν την πλήρη διεύθυνση στην οποία επιθυμούν να αποσταλεί ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και να υποβάλουν την αίτηση.

Οι ανωτέρω εκλογείς ενημερώνονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και/ή μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία εφόσον το επιθυμούν. Εάν δεν εισέλθουν στην εφαρμογή για να επιβεβαιώσουν ή/και επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου και θα πρέπει να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τους τμήμα εντός της χώρας.
Επιστολική ψήφος: Πώς κάνετε εγγραφή βήμα-βήμαΜπαίνετε στο epistoliki.ypes.gov.gr (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ).
Μετά την επιτυχή εισαγωγή του στην εφαρμογή, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να υποβάλει αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
Η εφαρμογή αναζητεί αυτόματα την εγγραφή του εκλογέα στον βασικό εκλογικό κατάλογο, με βάση τα στοιχεία πιστοποίησής του και συμπληρώνει αυτόματα τα βασικά του στοιχεία στην αίτηση.

Κατά τη διαδικασία καταχώρισης της αίτησης εγγραφής, δύναται να αντληθούν τα ακόλουθα στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. και πλέον Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ., εφόσον έχει προηγηθεί σχετική καταχώριση:Αριθμός κινητού τηλεφώνου,
Διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και
Διεύθυνση διαμονής.

Εφόσον δεν έχει προηγηθεί καταχώριση στο Ε.Μ.Επ., ο εκλογέας συμπληρώνει ενεργό αριθμό κινητού τηλεφώνου και ενεργή διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για την πιστοποίηση των δύο ανωτέρω στοιχείων, αποστέλλεται από την εφαρμογή στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κωδικός μιας χρήσης (One Time Password OTP), τα οποία ο εκλογέας συμπληρώνει στο ειδικό πλαίσιο κειμένου.Ακολούθως, καταχωρίζει τη διεύθυνση διαμονής του, εφόσον δεν δύναται να αντληθεί από το Ε.Μ.Επ.
Ο εκλογέας είτε επιλέγει ως διεύθυνση αποστολής του εκλογικού υλικού τη διεύθυνση διαμονής του, είτε καταχωρίζει άλλη, πλήρη διεύθυνση στην οποία επιθυμεί να αποσταλεί ο φάκελος της επιστολικής ψήφου.
Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών βεβαιώνει ότι όλα τα αναγραφόμενα στην αίτηση στοιχεία είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτησή του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και τυχόν δήλωση ψευδών στοιχείων επιφέρει τις ποινές που προβλέπονται και συναινεί στην επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων.
Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης, αποδίδεται αυτόματα από την εφαρμογή αριθμός πρωτοκόλλου. Ο αριθμός πρωτοκόλλου αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του εκλογέα και στον δηλωθέντα αριθμό κινητού του τηλέφωνου, ως ενημέρωση και αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της. Η αίτηση γίνεται αμέσως αποδεκτή και οριστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου