Δευτέρα, Μαρτίου 11, 2024
50 εκατομμύρια χωρίς νερό, λόγω κλιματικής αλλαγής - Τι δείχνει η ανησυχητική έκθεση για τις αφρικανικές χώρες Τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τόσο στην οικονομία, όσο και στους πληθυσμούς, φαίνεται να διαπιστώνει η έκθεση Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, επισημαίνοντας τη σημασία του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Αφρική είναι σε κίνδυνο. Αυτό επισημαίνει η νέα μελέτη του Philip Kofi Adom, οικονομολόγου περιβάλλοντος και ενέργειας, σε συνεργασία με το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη. Οι αφρικανικές χώρες, πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως θα υποστούν σημαντικές οικονομικές απώλειες μετά το 2050, εφόσον η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν περιοριστεί κάτω από τους 2°C. Χαρακτηριστικά η έρευνα αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή, με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξής της, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, μειώνοντας τα έσοδα της Αφρικής από τις καλλιέργειες κατά 30% ,τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να υποφέρουν από ακραία πείνα μέχρι το 2050, ενώ η απώλεια των εσόδων από τις καλλιέργειες θα προκαλέσει αύξηση της φτώχειας κατά 20% έως 30%.
50 εκατομμύρια χωρίς νερό - πώς θα συμβεί αυτό;
50 εκατομμύρια Αφρικανοί είναι πιθανό να βρεθούν σε δυσχερή θέση όσον αφορά το νερό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει σοβαρή έλλειψη νερού σε σπίτια και βιομηχανίες. Για παράδειγμα, αν συνηθίζατε να έχετε πρόσβαση σε νερό όλη την ημέρα, θα έχετε πολύ μικρότερη παροχή - μια ποσότητα τόσο χαμηλή που δεν καλύπτει τις ανάγκες σας. “Αυτό είναι ένα ζήτημα ζήτησης και προσφοράς”, εξηγεί ο Philip Kofi Adom. “Θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για υδάτινους πόρους, αλλά λόγω της μικρής προσφοράς, οι τιμές του νερού θα εκτοξευθούν. Πηγαίνοντας προς το μέλλον, αν δεν γίνει τίποτα, το νερό σε όλη την Αφρική θα είναι πολύ ακριβό”, συμπληρώνει.
Ο τρόπος με τον οποίο θα συμβεί αυτό έγκειται στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε μείωση της γεωργικής παραγωγής, οπότε οι πωλήσεις των καλλιεργειών θα υποφέρουν και η έλλειψη θα αυξήσει τις τιμές. Μάλιστα αν σκεφτούμε ότι σήμερα στην Αφρική, το 42,5% της εργατικής τάξης απασχολείται στον αγροτικό τομέα, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι τα εισοδήματα αυτών των, κυρίως αγροτικών, εργαζομένων θα μειωθούν, εφόσον μειωθεί η αγροτική παραγωγή. Ήδη βέβαια, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές είναι φτωχοί. Ωστόσο, η παρακμή του γεωργικού τομέα είναι πιθανό να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους σε σοβαρή φτώχεια, απώλεια της εργασίας τους και κρίσιμα ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, Οι αγρότες της υπαίθρου που βασίζονται μόνο στη βροχή και δεν έχουν συστήματα άρδευσης για να καλλιεργήσουν τις καλλιέργειές τους θα υποφέρουν περισσότερο.
Υπάρχει λύση;
Μια δημοσιογράφος ρωτάει τον Adom, αν μπορεί να υπάρξει μετριασμός του φαινομένου που περιγράφει τόσο αναλυτικά και με αποδείξεις στην έρευνά του. Ο ίδιος εξηγεί “Καμία προσπάθεια προσαρμογής και μετριασμού δεν είναι πολύ μικρή. Εάν αυτές οι μικρές προσπάθειες συντονιστούν, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα”. Ο μελετητής επισημαίνει πως η λύση θα δοθεί συλλογικά, ξεκινώντας από τα μικρά νοικοκυριά και φτάνοντας έως τις κυβερνήσεις και πολιτικές κρατών. “Προφανώς οι κυβερνήσεις είναι οι μεγάλοι παίκτες”, λέει, παρακινώντας μας ωστόσο να λάβουμε μέρος στην αλλαγή.
Για να αποσοβηθεί το δυστοπικό μέλλον που περιγράφει, τα μεμονωμένα νοικοκυριά και οι μεμονωμένες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν πολλά. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την ποσότητα κρέατος και γαλακτοκομικών που καταναλώνουν. Μια τέτοια ριζική μείωση της ποσότητας κρέατος, γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων που προέρχονται από ζώα είναι δυνατή τις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι άνθρωποι στρέφονται σε όλο και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Αυτό θα απελευθερώσει τεράστιες εκτάσεις γης - περίπου το 60 με 75 % - που χρησιμοποιούνται σήμερα για την εκτροφή ζώων και την καλλιέργεια των καλλιεργειών που τα τρέφουν. Αποτέλεσμα θα ήταν μια γη που μπορεί σταδιακά να επανέλθει στη φυσική της κατάσταση, αποθηκεύοντας άνθρακα, ρυθμίζοντας το κλίμα και παρέχοντας βιότοπο για άγρια ζώα.
Ο Adom βέβαια, επισημαίνει και κάτι ακόμα για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι κυβερνώντες. “Προτρέπω τους Αφρικανούς ηγέτες να είναι πολύ προληπτικοί στις προσπάθειές τους για την κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της” εξηγεί, αφού όπως θεωρεί εκείνος, ο γεωργικός τομέας είναι ο οικονομικός πυλώνας για τις περισσότερες οικονομίες στην Αφρική και η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για αυτόν. “Η κλιματική αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση διαρκούς οικονομικής δυσπραγίας, αν δεν δράσουμε τώρα”, καταλήγει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου