Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024
Ο Μητσοτάκης κατάφερε να διχάσει και την ΕΕ με το ευρωομόλογο για την άμυνα
Γαλλία και Ιταλία στηρίζουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αντίθετες εμφανίζονται οι χώρες του Βορρά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έριξε την ιδέα του ακολουθώντας τις συνεχείς προτάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε: «Είναι απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση».
Γαλλία και Ιταλία στηρίζουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωομόλογο, ενώ αντίθετες εμφανίζονται οι χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.
«Το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου διεξάγεται σε μια περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, γι’ αυτό και είναι αρκετά προφανές ότι τα ζητήματα τα οποία αφορούν την Ουκρανία αλλά και τη Γάζα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της συζήτησης. Σχετικά με τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την Ουκρανία, θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή» δήλωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν όλες οι επιλογές, ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.
Συζήτηση έγινε και για τη χρήση των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας. Ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, τάχθηκε υπέρ λέγοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «πολλά υποσχόμενη». Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου