Τρίτη, Μαρτίου 12, 2024
Κυρίαρχες οι ΗΠΑ στις εξαγωγές όπλων...
Κατά 94% αύξησαν τις εισαγωγές όπλων οι κυβερνήσεις της Ευρώπης στην τελευταία πενταετία, μπαίνοντας για τα καλά στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό που πυροδότησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων και ο αυξανόμενος διαχωρισμός μεταξύ των χωρών της υφηλίου. Μεγάλος κερδισμένος η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, που αύξησε τις πωλήσεις της τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο επενδύοντας και κερδίζοντας από τις πολεμικές συγκρούσεις, τη γενίκευση της ανασφάλειας, την αιματοχυσία και τον φόβο...
Σύμφωνα με νέα στοιχεία για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων που δημοσιοποίησε χθες το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ΗΠΑ αύξησαν τις εξαγωγές όπλων στην πενταετία 2014-18 κατά 17% έναντι της περιόδου 2019-23, μεγεθύνοντας το μερίδιό τους στις συνολικές παγκόσμιες εξαγωγές σε 42% από 34%. Οι ΗΠΑ προμήθευσαν με οπλικά συστήματα συνολικά 107 κράτη της υφηλίου, περισσότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη πενταετή περίοδο.
«Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τον παγκόσμιο ρόλο τους ως προμηθευτής όπλων –μια σημαντική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής τους– εξάγοντας περισσότερα όπλα σε περισσότερες χώρες από ό,τι έχουν κάνει ποτέ στο παρελθόν. Αυτό έρχεται σε μια εποχή που η οικονομική και γεωπολιτική κυριαρχία των ΗΠΑ αμφισβητείται από τις αναδυόμενες δυνάμεις», υπογράμμισε ο Mathew George, διευθυντής του προγράμματος διακίνησης όπλων του SIPRI.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ευρώπης. Το 55% των όπλων που εισήγαγαν τα ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ 2019 και 2023 προερχόταν από τις ΗΠΑ, έναντι 35% την περίοδο 2014-18. Η άνοδος αυτή σημειώθηκε παρά την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου όπλων κατά 3,3% και οφειλόταν κατά κύριο λόγο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η τελευταία κατέγραψε αύξηση των εισαγωγών όπλων κατά 6.600%. Ηταν η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων παγκοσμίως πέρυσι και 4η στην περίοδο 2019-2023 πίσω από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Το μεγαλύτερο μέρος των όπλων που εισήγαγε ήταν πάντως δωρεάν προσφορές από άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας.
Η Ευρώπη, αν και εισήγαγε πάνω από τα μισά της όπλα από τις ΗΠΑ, ήταν υπεύθυνη περίπου και για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όγκων που εξάγονται εκτός αυτής, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τη στρατιωτική-βιομηχανική ικανότητά της. Κορυφαία μεταξύ των χωρών της η Γαλλία, οι εξαγωγές της οποίας αυξήθηκαν κατά 47% την προηγούμενη πενταετία καθιστώντας τη δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων του κόσμου πάνω από τη Ρωσία.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών όπλων της Γαλλίας (42%) πήγε σε κράτη της Ασίας και της Ωκεανίας και ένα άλλο 34% πήγε σε κράτη της Μέσης Ανατολής. Ο μεγαλύτερος αποδέκτης των γαλλικών εξαγωγών όπλων ήταν η Ινδία, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το 30%. Η αύξηση των γαλλικών εξαγωγών όπλων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδία, στο Κατάρ και στην Αίγυπτο.
Αντίθετα οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 53% μεταξύ 2014-18 και 2019-23. Από 31 κράτη της υφηλίου το 2019, η Ρωσία εξήγαγε πέρυσι όπλα μόνο σε 12. Η μείωση αυτή οφειλόταν και σε πολιτικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα στις πολιτικές πιέσεις που άσκησε η Δύση σε τρίτες χώρες για μείωση της εξάρτησής τους από τα ρωσικά όπλα. Αυτό ισχύει όχι τόσο για την Κίνα και την Ινδία που για πολλά χρόνια ήταν από τις πιο σημαντικές αγορές της Ρωσίας όμως έχουν μειώσει τις παραγγελίες τους καθώς παράγουν πλέον και οι ίδιες όπλα, αλλά για μικρότερες χώρες όπως π.χ. η Αίγυπτος η οποία επρόκειτο να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά ύστερα από αμερικανικές πιέσεις ανακάλεσε την απόφαση και στράφηκε στη Γαλλία για την προμήθεια μαχητικών.
Οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν για πρώτη φορά στα τελευταία 25 χρόνια και μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων σε Ασία-Ωκεανία, όπου η εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας προκαλεί ανασφάλεια στους συμμάχους της Δύσης και αύξηση των εξοπλισμών. Οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες την προηγούμενη πενταετία για το 34% των εξαγωγών όπλων στην περιοχή έναντι 29% της Ρωσίας και 13% της Κίνας.
Μπάμπης Μιχάλης
efsyn.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου