Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024

Ερυθρά Θάλασσα: Κινεζικό τάνκερ χτυπήθηκε από τους Χούτι Οι Χούτι λένε ότι πλήττουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.



Vessel Finder

 
 


Ένα πετρελαιοφόρο κινεζικής ιδιοκτησίας δέχθηκε επίθεση στα ανοικτά της Υεμένης από βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι, οι οποίοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο αμερικανικός στρατός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη South China Morning Post, το – υπό σημαία Παναμά – κινεζικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης «Huang Pu» εξέπεμψε σήμα κινδύνου το Σάββατο (23/03), αλλά δεν ζήτησε βοήθεια, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) σε ανακοίνωσή της στο Χ νωρίς το πρωί της Κυριακής (24/03), προσθέτοντας: «Δεν αναφέρθηκαν θύματα και το πλοίο συνέχισε την πορεία του».







Οι – υποστηριζόμενοι από το Ιράν – αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης, έχουν εξαπολύσει δεκάδες πυραυλικές επιδρομές και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της ναυτιλίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενέργειες που λένε ότι γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Η CENTCOM και οι Επιχειρήσεις Θαλάσσιου Εμπορίου του Βρετανικού Ναυτικού (UKMTO) ανέφεραν ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο πλοίο, η οποία όμως κατασβέστηκε μέσα σε 30 λεπτά.


Ακόμα, ο ιστότοπος εντοπισμού Marinetraffic έδειξε αργότερα ότι το πλοίο έπλεε από την Ερυθρά Θάλασσα στον Κόλπο του Άντεν με προορισμό το επόμενο λιμάνι προσέγγισής του το οποίο, σύμφωνα με την υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, ήταν το New Mangalore στην Ινδία.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, η οποία, σύμφωνα με το UKMTO, σημειώθηκε 23 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης. Η CENTCOM δήλωσε ότι οι αντάρτες Χούτι είχαν εκτοξεύσει τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στο «Huang Pu», πριν ένας πέμπτος χτυπήσει το πλοίο.


Οι Χούτι έχουν ορκιστεί να βάλουν στο στόχαστρο ισραηλινά, βρετανικά και αμερικανικά πλοία, καθώς και πλοία που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια, διακόπτοντας την κυκλοφορία κατά μήκος της ζωτικής εμπορικής οδού. Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται ενός διεθνούς συνασπισμού που αποσκοπεί στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, πλήττουν στόχους των Χούτι στην Υεμένη από τα μέσα Ιανουαρίου. Η CENTCOM δήλωσε ότι, μετά την επίθεση στο «Huang Pu», οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσαν οι Χούτι, πέντε από τα οποία συνετρίβησαν στην Ερυθρά Θάλασσα. Το έκτο πέταξε σε περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι, όπως αναφέρθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου