Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024

Τώρα ο Μητσοτάκης και Φαραώ




Κώστας Βαξεβάνης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του (βεβαίως βεβαίως) και το ζεύγος Βασίλη Καρατζά και Λουκίας Μόσχου (πρόκειται για τον γιο του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρου Καρατζά ο οποίος ανέλαβε ως ρουσφέτι να διορίσει τον Κυριάκο στην Τράπεζα), ταξίδεψαν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Όαση της Σίβας. Το τουριστικό ταξίδι, προηγήθηκε δύο μέρες της επίσημης επίσκεψης στο Κάιρο (η Σίβα απέχει 570 χιλιόμετρα) και φυσικά τα έξοδα, πληρώθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο. Όταν αποκαλύφθηκε από το Documento η χρήση του πρωθυπουργικού... αεροσκάφους για προσωπική εξυπηρέτηση και τέρψη, ο Μητσοτάκης επιχείρησε σε μια αποστροφή των δηλώσεών του κατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Σίσι, να εμφανίσει το ταξίδι στη Σίβα ως μέρος του επίσημου προγράμματος. Πράγμα ψευδές, αφού το ταξίδι στην μυθική Όαση, δεν υπάρχει ούτε στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ελληνική κυβέρνηση, ούτε στο αντίστοιχο της Αιγυπτιακής Προεδρίας.

Το χειρότερο είναι ότι κατά την πτήση προς τη Σίβα, το αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας, σταμάτησε να δίνει στίγμα πάνω από την Κρήτη, σα να μετέφερε όχι τον πρωθυπουργό αλλά κάποιον ναρκέμπορο. Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για το ότι ο Μητσοτάκης ήθελε να κρύψει το ταξίδι γιατί ακριβώς ήταν ιδιωτικό με έξοδα δημόσια;




Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το ταξίδι στην Όαση της Σίβας, εξευγένισε τον σκοπό του. Δηλαδή αντί να κάνει την παραδοχή ότι τα φιλικά ζεύγη έφτασαν στη Σίβα και πέρασαν εξαιρετικά σε πολυτελές ξενοδοχείο (στην ιστοσελίδα το δίκλινο δωμάτιο φαίνεται να στοιχίζει 1.500 ευρώ τη βραδιά), έδωσε μια εσάνς ιστορικού ενδιαφέροντος. Ο Πρωθυπουργός, ισχυρίστηκε ο Μαρινάκης, ήθελε να επισκεφτεί το αρχαίο μαντείο που επισκέφτηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του. Πρόκειται για το Μαντείο του Άμμωνα, όπου σταμάτησε ο Μέγας Αλέξανδρος διερχόμενος από την Αίγυπτο, για να αυτοαναγορευτεί σε Φαραώ και ζώσα θεότητα.

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ το ιστορικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού (αν δεν έχει αυτός αγάπη για τα αρχαία ιστορία με τόσα αρχαία στην κατοχή του τότε ποιος έχει;) αλλά η πρακτική του περισσότερο παραπέμπει σε Φαραωνισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα είδος σύγχρονου Φαραώ, ο οποίος δεν χρειάζεται να δίνει λογαριασμό για όσα κάνει, όπως απαιτείται στις Δημοκρατίες. Η επιθυμία του, ακόμη και αν είναι καταχρηστική για τη δημοκρατική λειτουργία, γίνεται εντολή και στη συνέχεια δικαιολογείται με διάφορα ψέματα ως ευγενής και αναγκαία.

Πρακτικά, ο πρωθυπουργός της χώρας, παραβλέπει τις αρχές διαφάνειας και καταχράται χρήματα του Δημοσίου. Κυρίως όμως, καταχράται την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δηλώνει με κάθε ευκαιρία, ότι είναι αναξιοπρεπής.

Θυμίζω μερικά μόνο περιστατικά που αποδεικνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την εξουσία και σε κάποια από αυτά και το Δημόσιο χρήμα για να επιβεβαιώσει την φαραωνική αντίληψη που έχει γι’ αυτήν.


Χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο του γιού του. Ακόμη και όταν για λόγους επικοινωνιακούς φωτογραφήθηκε σε αεροπλάνο της γραμμής για να δείξει ότι δεν χρησιμοποίησε το κρατικό αεροσκάφος, αποδείχθηκε ότι αυτό τον ακολουθούσε για να τον παραλάβει στη συνέχεια.

Το ζεύγος Μητσοτάκη χρησιμοποίησε τρία ελικόπτερα του Στρατού για να μεταβεί από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο, προκειμένου να παρακολουθήσει τον φίλο Λιγνάδη και το σκηνοθετικό του έργο. Χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να επισκεφτεί τον Κάρολο της Αγγλίας σε μια καθαρά ιδιωτική συνάντηση που βαφτίστηκε ψευδώς ως επίσημη.

Η αναξιοπρεπής στάση συνεχίζεται με τη χρήση του ιδιωτικού ελικοπτέρου του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ ως αεροταξί, για να ταξιδέψει ο Κυριάκος και η Μαρέβα από τα Χανιά με δύο διαφορετικές πτήσεις. Ο πρωθυπουργός απαίτησε και πήρε με αίτησή του, γύρω στις 2.000 ευρώ ως αποζημίωση πλημμυροπαθούς για μερικά ελαιόδεντρα που δήλωσε ότι έχασε.

Και αν μιλάμε για αναξιοπρέπεια και κατάντια, το πιο αδιαμφισβήτητο δείγμα της, είναι η τοποθέτηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, στα επίσημα έδρανα της Διπλωματικής Αποστολής της Ελλάδας, για να παρακολουθήσει την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, σα να ήταν θεσμικός παράγοντας της χώρας και διπλωμάτης.


Την περίοδο του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός αφού επέβαλε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και καραντίνα για κάθε Έλληνα, ο ίδιος με τη σύζυγό του , πήγαν στην Πάρνηθα για να κάνουν ποδηλατάδα και μότο κρος. Ένας Φαραώ καβάλα σε ποδήλατο, βγάζει τη γλώσσα στους υπηκόους, πράγμα που δεν μπόρεσε να διαψεύσει επειδή το Documento δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο τον Δεκέμβριο του 2020.

Για μια αντίστοιχη προσβολή προς τους πολίτες, ένα πάρτι που διοργάνωσε τις ίδιες μέρες που ο Μητσοτάκης εξαιρούσε τον εαυτό του από τους περιορισμούς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δέχθηκε την κοινωνική κατακραυγή και ζητήθηκε η παραίτησή του. Αλλά εδώ προφανώς είναι η Ελλάδα του Μητσοτάκη Μωυσή ή Φαραώ και όχι κάποια Ευρωπαϊκή χώρα όπου ο πρωθυπουργός απολογείται και λογοδοτεί.

ΥΓ: Έχει αναμφίβολα ενδιαφέρον, ότι κάνοντας αναζήτηση στο ελληνικό ίντερνετ, βρίσκεις πολλά άρθρα όπου Έλληνες δημοσιογράφοι γράφουν εκστασιασμένοι από θαυμασμό, γιατί σε κάποια χώρα της Ευρώπης, ο υπουργός παραιτήθηκε όταν αποδείχθηκε ότι δέχθηκε ως δώρο ένα μπουκάλι ακριβό κρασί. Δεν υπάρχουν βέβαια και πολλά για τον Φαραώ Μητσοτάκη. Χρειάζεται μια κάποια προσοχή, γιατί στην αιγυπτιακή παράδοση, όταν πέθαινε ένας Φαραώ, όσοι τους εξυπηρετούσαν ως γελωτοποιοί ή υποτακτικοί, θανατώνονταν και θάβονταν μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου