Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2024

Αθήνα: Εξηγήσεις για το Σύμφωνο Ασφάλειας Ελλάδας - Ουκρανίας που αποκάλυψε ο Ζελένσκι Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές για το Σύμφωνο Ασφάλειας Αθήνας - Κιέβου, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι.



EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 


 


Επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές ότι η Ελλάδα συζητά διμερώς με το Κίεβο για τη συμφωνία ασφάλειας, όπως αποκάλυψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνουν «η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς».


Αναλυτικά, τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για το Σύμφωνο Ασφάλειας Ελλάδας - Ουκρανίας που αποκάλυψε ο Ζελένσκι:

«Σχετικά με τα περί υπογραφής συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας - Ουκρανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό, από την κυβέρνηση ξεκαθάριζαν πως δεν υπεγράφη καμία συμφωνία.


Η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς.


Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία , ανασυγκρότηση , ενέργεια , πολιτική προστασία , ανθρωπιστική βοήθεια , προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς , εσωτερικές μεταρρυθμίσεις , κυβερνοασφάλεια κλπ.

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας.

Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία.


Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες».
Ενημέρωση ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ενημέρωση της Βουλής για τις συμφωνίες με την Ουκρανία, ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, για μείζονος εθνικής σημασίας θέμα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι η Βουλή και τα κόμματα δεν γνωρίζουν τίποτα επ΄ αυτού.

«Τίθεται ένα αμείλικτο ερώτημα, ποιες είναι οι συμφωνίες στις οποίες προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανία;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε απαντήσεις για το περιεχόμενο των μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ.Ζελένσκι.
Προς υπογραφή διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας Ελλάδας - Ουκρανίας

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή Συμφωνίας Ασφαλείας μεταξύ του Κιέβου και της Αθήναςανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω ανάρτησής του στο X, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί σιγή ιχθύος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε, με μήνυμά του στο X, ότι το Κίεβο επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Ασφαλείας με την Ελλάδα, επί τη βάσει της Διακήρυξης των G7, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.


Πρόκειται για το αποκορύφωμα της μυστικής διπλωματίας καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επ’ αυτού αντίθετα η κοινή γνώμη ενημερώνεται μέσω… Ουκρανίας.

Στο σχετικό του μήνυμα στο Twitter, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας, «ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας».

«Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας» τόνισε ο Ζελένσκι.





Η σημαντικότερη όμως ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου αφορά στην υπογραφή Διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο εμπλέκει τη χώρα στην κρίση της Ουκρανίας ακόμη περισσότερο.

«Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Βίλνιους της G7» επιβεβαίωσε ο Ζελένσκι, φέρνοντας στο προσκήνιο διπλωματικές διεργασίες που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκρύψει.

Την ίδια ώρα με το δικό του μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την προαναγγελία υπογραφής Συμφώνου Ασφαλείας μεταξύ της χώρας μας και της Ουκρανίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο μήνυμα του Ζελένσκι.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως η επίσκεψή του στην Οδησσό τόνισε ακόμα περισσότερο την «επείγουσα ανάγκη να αυξήσουμε τη βοήθειά μας».

«Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Πού στοχεύουν τα διμερή σύμφωνα ασφαλείας

«Ο σκοπός των διμερών συμφώνων είναι να υπάρχει κάποιο είδος προσωρινής υποστήριξης καθώς η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθυστερεί και να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να αισθάνονται ότι «θα έχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ», υποστηρίζει ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και επιτελάρχης του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Η διαδικασία του ΝΑΤΟ θα είναι μακρά. Μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Η Ουκρανία ίσως μείνει στην αίθουσα αναμονής για 10 χρόνια. Η Ουκρανία θέλει να έχει αυτές τις συμφωνίες ασφαλείας μέχρι να γίνουν μέλη. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνουν ποτέ μέλη», είπε ο Valtersson στο Sputnik.

Το Κίεβο ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με μέλη του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την κατάρρευση της πολεμικής του προσπάθειας.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις των συμφώνων, ο Valtersson επισημαίνει ότι βασικά θα συνεχιστεί η ροή βοήθειας που υπάρχει σήμερα αλλά σε πιο επίσημη βάση.

«Πρόκειται να κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα – δηλαδή να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη εάν η Ουκρανία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είδαμε ότι μίλησαν για αυτό – ότι θα είχαν κάποιου είδους συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο πριν γίνουν μέλη», πρόσθεσε.
Εύκολη διέξοδος για τις ΝΑΤΟϊκές χώρες

Σύμφωνα με τον Valtersson ότι «είναι επίσης μια εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ» όταν πρόκειται για το τέλμα του πολέμου με τη Ρωσία.

«Έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα κάνουν πολλά για την Ουκρανία τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για το Κίεβο είναι τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο αναλυτής.

Ο ειδικός βλέπει επίσης τη λανθάνουσα αντιπαλότητα μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ ως έναν άλλο πιθανό παράγοντα, με το Βερολίνο και το Παρίσι να θέλουν να δείξουν ότι η Ένωση παραμένει εξίσου δεσμευμένη στην υπόθεση του Κιέβου, ειδικά εν μέσω της επικίνδυνης αμερικανικής οικονομικής υποστήριξης καθώς η χρηματοδότηση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει στον «πάγο» στο Κογκρέσο.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες - οι μεγάλες δυνάμεις, και ειδικά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν διακηρύξει ότι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν συνεχίσουν.
Είναι δύσκολο να λάβεις ενίσχυση από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, και αν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου