Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2024

«Φως στο τούνελ» ψάχνει η κυβέρνηση - Επιθέσεις στην αντιπολίτευση, ανωνυμία για τα «συμφέροντα» Στην αντεπίθεση θέλει να περάσει η κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών, με την κοινωνική πίεση να είναι μεγαλύτερη της πρότασης δυσπιστίας.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Να μη βγει περαιτέρω «λαβωμένη» από την τριήμερη συζήτηση επί της προτάσεων δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα στηριχθούν στο αφήγημα περί προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας από επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία αξιοποίησε ο Ν. Ανδρουλάκης για να εμφανιστεί ως μπροστάρης της κεντροαριστεράς, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος για το κόμμα του.

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα αδύναμο αφήγημα, αφού η κοπτοραπτική στις συνομιλίες τις κρίσιμες ώρες πριν τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας, ήταν γνωστό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Αντιθέτως, παρά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της βουλής και παρ ότι επί μήνες η δικαιοσύνη διερευνά τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, απαντήσεις για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιοι την εκτέλεσαν, δεν έχουν δοθεί.


Και είναι βέβαιο ότι τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και συνολικά η κυβέρνηση, θα δεχθούν ισχυρότατες πιέσεις προκειμένου να απαντήσει στα καυτά ερωτήματα αλλά και να απολογηθεί συνολικά για τα λάθη και παραλείψεις που συνδέονται με τη δυστύχημα των Τεμπών. Και αυτό, με φόντο τη διογκούμενη δυσφορία των πολιτών για την ακρίβεια, την εγκληματικότητα, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, την κατάσταση στην υγεία και την παιδεία, αλλά και τον σκληρό πόλεμο που βρίσκεται στο παρασκήνιο μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου και του άλλοτε συμμάχου της κυβέρνησης εφοπλιστή και ιδιοκτήτη ομίλου ΜΜΕ.
«Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με ονοματεπώνυμα»

«Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με ονοματεπώνυμα» έσπευσε να προαναγγείλει χθες ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης. «Θα το πράξει»; Μένει να απαντηθεί. Διότι αν το κάνει, όπως λένε άλλα γαλάζια στελέχη, τότε θα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη μέρα.

Προσώρας, οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι η γαλάζια Κ.Ο θα βγει συσπειρωμένη από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Και οι ίδιοι, ωστόσο, γνωρίζουν ότι αυτό δεν εξασφαλίζει εσωκομματική ηρεμία επί μακρόν, καθώς όσο εντείνεται η κοινωνική πίεση, τόσο αυξάνεται η νευρικότητα στο εσωτερικό του κόμματος. Και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται για πρώτη φορά σε σημείο καμπής, με ορατό τον κίνδυνο, να μπει σε περιπέτειες, αν η πτωτική πορεία των ποσοστών της συνεχιστεί.


Κατά πολλούς, άλλωστε, και η απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να μην μετατρέψουν την πρόταση δυσπιστίας σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ελήφθη με βασικό κριτήριο να μη δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να καταθέσει νέα πρόταση ως τις Ευρωεκλογές, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι νέα πρόταση μπορεί να υποβληθεί μόνο εάν έχουν περάσει έξι μήνες από την απόρριψη της τελευταίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου