Δευτέρα, Μαρτίου 11, 2024
Όταν η Ελλάδα περιέθαλπτε τους τραυματίες της ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ Η Ελλάδα αυτή την φορά δεν πρωτοστατεί υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους της Γάζας.
Η ανθρωπιστική βοήθεια στον Γάζα και η περίθαλψη των τραυματιών, αποτελούν το υπ αριθμόν ένα μέλημα της διεθνούς κοινότητας μετά από 150 ημέρες αδιάκοπου σφυροκοπήματος της αποκλεισμένης Παλαιστινιακής λωρίδας.
Η Ελλάδα αυτή την φορά δεν πρωτοστατεί υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους της Γάζας όπως έπραττε κατά το παρελθόν, τηρεί στάση αναμονής. Ωστόσο, η ιστορία των στενών σχέσεων Ελλάδας και Παλαιστίνης είναι μακρά.
Ας δούμε όταν η Ελλάδα το 2000 παρείχε νοσηλεία και ψυχολογική υποστήριξη σε Παλαιστινίους τραυματίες της ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ σε δημόσια νοσοκομεία.
Καθώς προσπαθώ αυτή την περίοδο να ξεκλέβω λίγο χρόνο από την καθημερινό μεροδούλι - μεροφάι για τα ολοκληρώσω ένα βιβλίο με την σαραντακονταετή περιπλάνηση μου στο στρατιωτικό ρεπορτάζ , μόλις προχτές ανέσυρα απο το προσωπικό μου αρχείο ένα έγγραφο ντοκουμέντο που καταδεικνύει την διαμετρικά αντίθετη στάση που τηρούσε η κυβέρνηση του 2000 σε σχέση με την παρούσα.
Το έγγραφο αφορά ένα ενημερωτικό σημείωμα προς τον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο για την περίθαλψη , ψυχολογική και ανθρωπιστική υποστήριξη τραυματιών της ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ.
« Κατόπιν εντολής του υπουργού Άμυνας , κλιμάκιο του ΓΕΣ αποτελούμενο από τον Γενικό Αρχίατρο Παναγιωτάκο Χαρίλαο και την Κλινικό ψυχολόγο Τριανταφύλλου Θεώνη, μετέβη στο Ασκληπείο Βούλας και στο ΚΑΤ για να διαπιστώσει τις συνθήκες νοσηλείας των Παλαιστινίων τραυματιών που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία και να διερευνήσει την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους.
Το κλιμάκιο του ΓΕΣ μίλησε διεξοδικά με τον κάθε ασθενή , με ειδικό ερωτηματολόγιο που κατάρτισε και αφού έλαβε υπόψη την ιδιαίτερη ψυχολογία των τραυματιών οι οποίοι δεν έχουν πατρίδα σε συνδυασμό με τα αλλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που τους απασχολούν, προσπάθησε να αντιληφθεί την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση τους, τον τρόπο σκέψης τους και τις εν γένεση επιθυμίες τους.
Οι γενικότερες διαπιστώσεις είναι:Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες της νοσοκομειακής περίθαλψης οι τραυματίες την χαρακτηρίζουν άψογη τόσο στο Ασκληπείο όσο και στο ΚΑΤ. Οι ιατροί και οι νοσηλευτές και των δυο νοσοκομείων δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στο να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες ανάγκες των ασθενών. Στο ΚΑΤ μολονότι η διάθεση του προσωπικού είναι η καλύτερη οι ασθενείς τοποθετήθηκαν στο ίδιο θάλαμο άνω ως περιστατικά ανήκουν σε διαφορετικές κλινικές. Ως εκ τούτου δεν έχουν συχνή επικοινωνία με τους θεράποντες και βιώνουν ανησυχία.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της σωματικής τους υγείας :
- Στο Ασκληπείο Βούλας ήδη όλοι οι ασθενείς έχουν χειρουργηθεί πλην ενός, του οποίου η σφαίρα βρίσκεται σε σημείο κοντά στην σπονδυλική στήλη και οι θεράποντες εκτιμούν ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί διότι υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του ασθενούς. Η μετεγχειρητική κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική και οι θεράποντες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι προς τα περιστατικά αυτά.
- Στο ΚΑΤ , τρεις απο τους ασθενείς έχουν προβλήματα στην άκρα χείρα με παραλύσεις νεύρων και μελλοντικά θα χειρουργηθούν απο το Τμήμα Μικροχειρουργικής του νοσοκομείου. Δυο απο τους ασθενείς έχουν χειρουργηθεί στην Γάζα και οι θεράποντες τους αντιμετωπίζουν συντηρητικά και θα αποφασίσουν μελλοντικά εάν θα τους ξαναχειρουργήσουν. Ένας ασθενής έχει θραύσματα απο οκταετίας στην σπονδυλική στήλη και προβληματίζονται εάν τον χειρουργήσουν φοβούμενοι μην επιμολύνουν το τραύμα. Οι υπόλοιποι τρεις με μερικές παραλυσίες άρχισαν φυσικοθεραπεία και οι θεράποντες πιθανολογούν ότι θα πάνε καλά.
Η Παλαιστινιακή παροικία των Αθηνών τους έχει περιβάλει θερμά. Έχει διαθέσει φοιτητές που γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα οι οποίοι ως διερμηνείς διευκολύνουν την επικοινωνία και συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών η συντριπτική πλειοψηφία βιώνει ανακούφιση και πλήρη ασφάλεια. Δηλώνουν την ευγνωμοσύνη τους προς την Ελλάδα. Στο Ασκληπείο εντοπίστηκε ένας ασθενής με ψυχαναγκαστικό δείκτη και φοβικές αντιδράσεις. Ενημερώθηκε η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου έτσι ώστε να δοθεί προσοχή στο συγκεκριμένο περιστατικό.
Σε ό,τι αφορά την διατροφή τους διαπιστώσαμε ότι δεν έτρωγαν το φαγητό που τους προσέφερε το νοσοκομείο διότι ήταν η περίοδος του Ραμαζανίου και καθ όλη την ήμερα οι πιστοί δεν λαμβάνουν τροφή παρά μόνο κατά τη Δύση. Έτσι ανέλαβε η παροικία να τους χορηγεί Αραβική τροφή αργά το απόγευμα.
Ζήτησαν και προχωρήσαμε στη δημιουργία εγχειριδίου με ελληνο- αραβικούς διαλόγους για να βοηθούν στην επικοινωνία τους με το νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι Παλαιστίνιοι ασθενείς αξιοπρεπείς δεν ανέφεραν τίποτα για την δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται. Η Παλαιστινιακή παροικία της Θεσσαλονίκης ανέλαβε να κάνει έρανο για να τους αποστείλει χρηματική βοήθεια.
Στις 1 Ιανουαρίου 2001, ο κ. Υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε κι μοίρασε δώρα στους χειρουργημένους ασθενείς του ΚΑΤ , παρουσία του πρέσβη της Παλαιστίνης κ. Αμπντάλα».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου