Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024

Μαρινάκης: «Άγνοια» και για τον φωτογραφικό διαγωνισμό της Αγαπηδάκη για τεστ HPV




Για άλλη μία φορά δήλωσε άγνοια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στην ερώτηση του documentonews.gr, για το δημοσίευμα του Euractiv, που αναφέρει ότι η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και επισείουν προειδοποίηση για έρευνα OLAF, για προνομιακή μεταχείριση εταιρείας φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς τεστ HPV χιλιάδες Ελληνίδες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «θα ρωτήσουμε το υπουργείο και θα επανέλθουμε. Δεν το γνωρίζουμε καθόλου το συγκεκριμένο θέμα. Μόλις ενημερωθώ, θα επανέλθω, είτε στην επόμενη ενημέρωση, είτε σε γραπτή απάντηση».



Η προνομιακή μεταχείριση εταιρείας

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Euractiv το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εγκρίθηκε ως νομοσχέδιο και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα τον Ιούλιο του 2022 επί υπουργίας Πλεύρη, ωστόσο τέσσερις μήνες αργότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), υπεύθυνος για το πρόγραμμα, σταμάτησε ξαφνικά την εφαρμογή του χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη τη στιγμή, που οι εταιρείες και τα εργαστήρια είχαν προχωρήσει στον απαιτούμενο διαγνωστικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τις αρχικές απαιτήσεις.

Όμως τον Μάρτιο (15/3) του 2024, η κυβέρνηση δημοσίευσε νέες τεχνικές απαιτήσεις, που άλλαξαν σημαντικά το σχέδιο, ευνοώντας μία συγκεκριμένη ιατρική συσκευή HPV DNA που παρήγαγε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Με λίγα λόγια με φωτογραφικό διαγωνισμό της κ. Αγαπηδάκη έγινε μία κίνηση, που νοθεύει τον ανταγωνισμό και περιορίζει την πρόσβαση στον έλεγχο, διότι τα μεγαλύτερα εργαστήρια έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις εξετάσεις.
Αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η φωτογραφική ρύθμιση υπέρ μία εταιρείας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο πρόσφατα προειδοποιήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ σχετικά με τον κίνδυνο παρατυπιών ή διαφθοράς.


Τονίζεται ότι εάν τα κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με τους ενωσιακούς και εθνικούς κανονόνες, δηλαδή εάν υπάρχουν παρατυπίες και απάτες, οι αρχές της ΕΕ, κάνουν έρευνες και ενδεχομένως να ανακτούν κεφάλαια.

Η κυβέρνηση, όπως και η κ. Αγαπηδάκη οφείλουν να δώσουν απαντήσεις, καθώς ο συγκεκριμένος φωτογραφικός διαγωνισμός, δημιουργεί δυσχερείς όρους για χιλιάδες γυναίκες, που θα πρέπει να περιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα για πρόσβαση σε κρίσιμες εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι περίπου το 7-8% των Ελληνίδων είναι θετικές στο HPV, δείχνοντας τη σημασία των προσβάσιμων και τακτικών προγραμμάτων ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου