Τρίτη, Μαρτίου 19, 2024

Γάζα: Νεκρός ο τρίτος στην ιεραρχία της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του IDF Ο Μαρουάν Ισα, υψηλόβαθμο στέλεχος Χαμάς, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος




 
 


Ο Μαρουάν Ισα, τρίτος στην ιεραρχία της ηγεσίας της Χαμάς, σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην Γάζα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο Μαρουάν Ισα σκοτώθηκε κατά την διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.





Ο Μαρουάν Ισα, 58 ή 59 ετών, ήταν ο υπαρχηγός του Μοχάμεντ Ντέιρ, του διοικητή των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ενα από τα πλέον καταζητούμενα από το Ισραήλ στελέχη της Χαμάς, από τους ιθύνοντες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο Μαρουάν Ισα είναι το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της ηγεσίας της Χαμάς που σκοτώνεται στην Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είχε ανακοινώσει στις 11 Μαρτίου ότι ο Μαρουάν Ισα και ένα ακόμη στέλεχος της Χαμάς έγιναν στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής κατά υπόγειου κρησφύγετου στην κεντρική Γάζα.







Ισραηλινές πηγές μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ίσα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο ένα συγκρότημα σήραγγας κάτω από τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα πριν από μια εβδομάδα.

Ad





Ο αναπληρωτής διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Izzedine al-Qassam, θεωρούνταν ένας από τους πιο καταζητούμενους άνδρες του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τοποθέτησε τον ηγέτη της Χαμάς στη μαύρη λίστα των τρομοκρατών, τον συνέδεσε άμεσα με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της ομάδας που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και πυροδότησε τον πόλεμο.

Είχε φυλακιστεί από το Ισραήλ για πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια της Πρώτης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα και κρατήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή το 1997 μέχρι την έναρξη της Δεύτερης Ιντιφάντα το 2000.

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει αρκετούς ανώτερους ηγέτες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι, σκοτώθηκε σε έκρηξη στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Νταχίγια. Το Ισραήλ θεωρείται ευρέως υπεύθυνο για αυτή την επίθεση.


Ο Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε ότι άλλοι ηγέτες της Χαμάς πιστεύεται ότι κρύβονται, «πιθανότατα βαθιά στο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς» στη Γάζα.

Δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ στο συνεχιζόμενο κυνήγι των κορυφαίων ηγετών της Χαμάς, προσθέτοντας ότι «η δικαιοσύνη θα έρθει και γι' αυτούς».

Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, στην πρώτη τους συνομιλία μετά από έναν μήνα, ο Τζο Μπάιντεν διαμήνυσε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αυτό θα ήταν «λάθος».

Ωστόσο, ενώ σημείωσε τις πολυάριθμες στρατιωτικές επιτυχίες του Ισραήλ κατά της Χαμάς από την έναρξη του πολέμου, τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε εκφράσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων αμάχων στην κλήση του προς τον Νετανιάχου.


Η σχέση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου περνάει κρίση καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του προς το Ισραήλ και το «δικαίωμά του να κυνηγά τη Χαμάς», σύμφωνα με τον κ. Σάλιβαν, αλλά είπε επίσης ότι θα ήταν «λάθος» για τον ισραηλινό στρατό να εισβάλει στη Ράφα - μια πόλη στη νότια Γάζα που εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν καταφύγει κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η εισβολή «θα οδηγήσει σε περισσότερους αθώους θανάτους αμάχων, θα επιδεινώσει την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κρίση, θα βαθύνει την αναρχία στη Γάζα και θα απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ διεθνώς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.



Περισσότεροι από 31.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς. Ο αριθμός των νεκρών έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη και έχει αποξενώσει πολλούς από τους συμμάχους του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πίεσε τον Νετανιάχου για ένα «καθαρό, στρατηγικό τελικό παιχνίδι» στη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, είπε ο κ. Σάλιβαν.
Έκτη επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα για την έκτη επίσκεψή του στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα.

Θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για να συζητήσει τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια να μετακινήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από την πόλη Ράφα πριν ξεκινήσει μια επίθεση στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου