Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024

«Λευκή πετσέτα» από τους Σοσιαλιστές για τις ευρωεκλογές - Με την υποψηφιότητα του άγνωστου Ν. Σμιτ από το Λουξεμβούργο Σε παρακμή οι Ευρωσοσιαλιστές λέει το Politico – «Τον Σμιτ δεν τον γνωρίζουν καλά-καλά ούτε στις Βρυξέλλες».


AP | Julien Warnand

 


Επιμέλεια Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
 


Κανείς δεν θέλει να αμφισβητήσει το σίγουρο αποτέλεσμα και έτσι οι Σοσιαλιστές, η κεντροαριστερή πολιτική δύναμη της Ε.Ε., στέλνουν έναν άγνωστο 70χρονο επίτροπο από το Λουξεμβούργο κόντρα στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή κόντρα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία στοχεύει να συνεχίσει να διευθύνει το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ.

Εντός της κοινότητας των Βρυξελλών, όπως αναφέρει το «Politico» σε σχετικό δημοσίευμά του, λίγοι θεωρούν τον επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., Νικολά Σμιτ, ως πραγματική πρόκληση για την ισχυρή γυναίκα που είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην πραγματικότητα, πριν κυκλοφορήσει το όνομά του ως επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ήταν άγνωστος εντός της κοινότητας της Ε.Ε.


Τα σοσιαλιστικά κόμματα και οι ηγέτες από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται, την Παρασκευή (01/03) και το Σάββατο (02/03), στη Ρώμη για να υποστηρίξουν τον Νικολά Σμιτ ως το πρόσωπο της προεκλογικής τους εκστρατείας. Παρ' όλα αυτά, το κάνουν γνωρίζοντας ότι, ανεξάρτητα από το πόσο λίγες πιθανότητες έχει να κερδίσει, παραμένουν ένα κρίσιμο στοιχείο των συμβιβασμών που καθορίζουν την πολιτική της Ε.Ε.

Ως η μακροχρόνια δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – κατέχοντας περίπου το 20% των εδρών – οι Σοσιαλιστές γνωρίζουν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της δεν μπορούν να κυβερνήσουν χωρίς αυτούς και σίγουρα δεν μπορούν να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά.
 









Ακόμη και αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμείνει στη θέση της μετά τις ευρωεκλογές 2024, οι Σοσιαλιστές αισθάνονται ότι μπορούν να ασκήσουν επιρροή, αποσπώντας παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στην ψήφο εμπιστοσύνης από τους ευρωβουλευτές – μια ψηφοφορία που πέρασε οριακά το 2019. Έχοντας αυτό κατά νου, η Kεντροαριστερά στοχεύει να διατηρήσει την εστίασή της σε θέματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο, όπως η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κρίση κόστους ζωής με τις αυξήσεις στα τρόφιμα και στην ενέργεια να μαστίζουν την ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Βρίσκονται σε πολύ άνετη θέση», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΕΛΚ για τους Σοσιαλιστές, προσθέτοντας: «Είναι οι βασιλείς. Έτσι μπορούν να ζητήσουν πολλά πράγματα».



Η ατζέντα του Νικολά Σμιτ

Ο Νικολά Σμιτ είναι ένα ασφαλές στοίχημα όσον αφορά στο σχέδιο των Σοσιαλδημοκρατών για μεγαλύτερη κοινωνική προστασία, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μια δίκαιη πράσινη μετάβαση. Το κύριο θέμα της εκστρατείας του ιδίου θα είναι «η σημασία των κοινωνικών [θεμάτων]», όπως δήλωσε πρόσφατα στο «Politico».

«Είμαστε πιστοί στους εαυτούς μας όταν εστιάζουμε στην υπεράσπιση των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των καταναλωτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιάκομο Φίλιμπεκ, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ως επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, ο Νικολά Σμιτ έχει πιέσει για μια πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, για παράδειγμα μέσω επαρκών κατώτατων μισθών και κατάλληλων κανόνων απασχόλησης για τους εργαζόμενους. «Θα κερδίσουμε, όλοι θέλουν να κερδίσουν, έχουμε ένα καλό μανιφέστο, έχουμε ισχυρές ιδέες», έχει πει ο Νικολά Σμιτ.


Ένα τελικό σχέδιο του μανιφέστου του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το οποίο είδε το «Politico», δίνει μεγάλη έμφαση στο να γίνει η πράσινη μετάβαση δίκαια, να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αναβαθμιστεί η οικονομικά προσιτή στέγαση – χωρίς να παρέχει πολλά πολιτικά στοιχεία.

Ακόμα ένα θέμα της προεκλογικής εκστρατείας για τον Νικολά Σμιτ είναι «η σημασία του πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal)», δήλωσε. Ο Τζιάκομο Φίλιμπεκ, ο γενικός γραμματέας, θέλει το συνέδριο του κόμματος των σοσιαλιστών στη Ρώμη να στείλει το μήνυμα ότι «η Πράσινη Συμφωνία είναι στο ψηφοδέλτιο σε αυτές τις εκλογές», καθώς κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι την εγκατέλειψε.

Τα τελευταία χρόνια, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης είδαν τη δημοτικότητα αυτού του οράματος, το οποίο κάποτε είχε ευρεία απήχηση στους επαγγελματίες των πόλεων και της βιομηχανίας, καθώς και στους συνδικαλισμένους εργαζόμενους, να διαβρώνεται, καθώς το πολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης μετατοπίστηκε προς τα δεξιά.

Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις λόγω των εσωτερικών κυβερνητικών διαφωνιών με επικεφαλής τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Στη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τον πολιτικό εκλογικό χάρτη.


Ο κεντροαριστερός σχηματισμός δυσκολεύεται να βρει έναν υποψήφιο υψηλού επιπέδου για να αναμετρηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τότε που ο Φρανς Τίμερμανς, πρώην πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σοσιαλιστικό βαρίδι, έφυγε από τις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στην Ολλανδία . Σχεδόν εξ ορισμού, η θέση αυτή έπεσα στα χέρια του 70χρονου Νικολά Σμιτ. Με το κόμμα του να βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση του Λουξεμβούργου, ήταν επίσης ο μόνος τρόπος για να παραμείνει στις Βρυξέλλες.

Πάντως, οι υποστηρικτές του Νικολά Σμιτ τονίζουν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται, επαινώντας την εργασιακή του ηθική και τον πολιτικό του ενθουσιασμό. «Είναι πολύ ενθουσιασμένος με αυτή την πρόκληση, λατρεύει την προεκλογική εκστρατεία και αισθάνεται πολύ άνετα όταν μιλάει μπροστά σε μεγάλα πλήθη», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. στο «Politico» υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ενώ η δεύτερη θέση των Σοσιαλιστών φαίνεται να έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση του «Politico», αναμένεται να χάσουν κάποιες έδρες. Εν τω μεταξύ, το σκάνδαλο Qatargate, το οποίο έπληξε τη σοσιαλιστική παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απειλεί την αξιοπιστία τους.



Μπορεί στην Ιβηρική χερσόνησο, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται ισχυροί, αλλά η κυριαρχία του κόμματος στην Πορτογαλία και στην Ισπανία είναι εύθραυστη. Η Πορτογαλία οδεύει προς εθνικές εκλογές, στις οποίες η κεντροδεξιά αντιπολίτευση φαίνεται έτοιμη να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και το ακροδεξιό κόμμα «Chega» μπορεί τελικά να αναδειχθεί σε ρόλο ρυθμιστή. Στην Ισπανία, οι Σοσιαλιστές παραμένουν στην εξουσία λόγω των λαθών που έκανε η Δεξιά σε εθνικό επίπεδο, όπως δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας, Πάμπλο Σιμόν. «Φαίνεται, ωστόσο, το κόμμα έχει υποστεί μεγάλη ζημιά σε τοπικό επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας την κακή απόδοση της παράταξης στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, που έγιναν στη Γαλικία.





Στόχος οι κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες

Η αδυναμία να καταλήξει σε μια πραγματικά γνωστή προσωπικότητα παραμένει ένα πλήγμα για τη δεύτερη ισχυρότερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, σε σύγκριση με την υποψήφια Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει οικοδομήσει μια διεθνή φήμη – και σχέσεις – κατά τη διάρκεια τόσο της πανδημίας του κορονοϊού όσο και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Νικολά Σμιτ, που δεν έχει τίποτα να χάσει στο τέλος της καριέρας του, θεωρείται ως «ένα πρόβατο επί σφαγή» προκειμένου να ανταλλάξει πολιτικές ευκαιρίες για τους Σοσιαλιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πραγματική δουλειά του Λουξεμβούργιου πολιτικού είναι να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερο ποσοστό Σοσιαλιστών όσον αφορά σε κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες, όπως η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή η διεύθυνση του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Αν έρθουν δεύτεροι, όπως προβλέπεται, διεκδικούν την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία σήμερα κατέχει ο φιλελεύθερος Βέλγος, Σαρλ Μισέλ. Επισημαίνεται ότι, το 2019, ζήτησαν τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.



Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Σοσιαλιστές είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον άλλοτε πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, η κυβέρνηση του οποίου έπεσε εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά. Το όνομα της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, συνεχίζει επίσης να κυκλοφορεί ως πιθανή επιλογή για το ρόλο.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η επιρροή των Σοσιαλιστών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έχει αμφισβητηθεί από την αύξηση της δημοτικότητας των ακροδεξιών πολιτικών. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με ορισμένα τμήματα της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία μάχεται για την τρίτη θέση με τους Φιλελεύθερους και την ακροδεξιά Ταυτότητα & Δημοκρατία.

Ένα πιθανό αποτέλεσμα που προβλέπουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ο κυρίαρχος παράγοντας, ικανό να κάνει συμφωνίες με όποιον θέλει, είτε πρόκειται για τους Πράσινους είτε για το δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικοί & Μεταρρυθμιστών και την ακροδεξιά Ταυτότητα & Δημοκρατία.

Το μανιφέστο των Σοσιαλιστών σφυροκοπά την Κεντροδεξιά και τους Φιλελεύθερους επειδή είναι «κόμματα που επέτρεψαν στην Ακροδεξιά να αποκτήσει πρόσβαση στην εξουσία». Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Μαρκές, από την Πορτογαλία ανέφερε: «Θα αγωνιστούμε για τις φιλοευρωπαϊκές αξίες πριν από την προεκλογική εκστρατεία και μετά την εκστρατεία. Αυτό είναι το ερώτημα που θα τεθεί, επίσης, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Επισημαίνεται ότι τόσο ο Τζιάκομο Φίλιμπεκ όσο και ο Νικολά Σμιτ είναι σταθερά αντίθετοι σε μια τέτοια συνεργασία, επιπλήττοντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για υπερβολική προσέγγιση με ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα. Ο Νικολά Σμιτ απέφυγε να επικρίνει ειδικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συνεργάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2019, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι, το Σάββατο (02/03), θα αναδειχθεί μια νέα πτυχή του εαυτού του. «Δεν πρόκειται για επίθεση εναντίον της, αλλά το να καταστήσω σαφείς τις διαφορές μας, αλλά και τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών μας οικογενειών», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου