Τρίτη, Απριλίου 09, 2024

Ποιοι θα γίνουν βουλευτές αν οι Σπαρτιάτες χάσουν τις 12 έδρες στη Βουλή - Τα ονόματα των επιλαχόντων Φωτεινή Πιπιλή, Χρ. Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Γλαβίνας μεταξύ των διεκδικητών των εδρών των Σπαρτιατών.





ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 
 


Ασκήσεις επί χάρτου από τα κόμματα που αναμένουν να δουν πως θα κυλήσουν οι δικαστικές εξελίξεις με τους Σπαρτιάτες την ίδια ώρα που τα σενάρια ποικίλλουν, ανεβάζοντας την αγωνία στο «κόκκινο» για τις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν, αναπόφευκτα, ένα νέο τοπίο σε πολιτικό αλλά και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Τη δεδομένη στιγμή τρεις δικαστικές αποφάσεις, σε παράλληλη τροχιά εξέλιξης, δείχνουν πως θα παίξουν ρόλο για το πολιτικό και κοινοβουλευτικό μέλλον των Σπαρτιατών.





Η πρώτη σχετίζεται με τον Άρειο Πάγο και αν θα δώσει άδεια στους Σπαρτιάτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η δεύτερη έχει να κάνει με την εισαγγελική παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων σε βάρος των 11 βουλευτών, νυν και πρώην, από την κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών εκτός του επικεφαλής Βασίλη Στίγκα, καθώς και κατά του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής. Η τρίτη αφορά τον Εκλογοδικείο, το οποίο αναμένεται να λάβει την απόφαση του έως τον προσεχή Ιούνιο. Στην περίπτωση που η απόφαση του κηρύσσει έκπτωτους τους 12 βουλευτές, θα καταδείξει και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθούν οι έδρες τους.
Δύσκολος γρίφος

Τον δύσκολο γρίφο θα κληθεί να λύσει το Εκλογοδικείο με την έκδοση της απόφασής του. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που είχαν εκλεγεί οι βουλευτές των Σπαρτιατών: Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας με την διαδικασία να είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι οι έδρες των Σπαρτιατών να καταλήξουν στους πρώτους σε σταυρούς υποψηφίων των κομμάτων με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στην εκλογική περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί κάθε έκπτωτος βουλευτής των Σπαρτιατών. Σε αυτή την περίπτωση ένα πιθανό σενάριο κατανέμει τις έδρες ως εξής: ΝΔ 5 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από 2 έδρες και από μία έδρα για Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και Νίκη.


Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να μοιραστεί αναλογικά το ποσοστό 4,68% που είχαν λάβει οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή η ΝΔ θα κέρδιζε 5 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 έδρες, και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας από 1 έδρα.

Στην περίπτωση που επικρατήσει κάποιο σενάριο κατανομής των εδρών των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα κόμματα και με βάση τις περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή δεν αποκλείεται να περάσουν το κατώφλι της Βουλής υποψήφιοι όπως οι «γαλάζιοι» Τάσος Γαϊτάνης (Νότιος Τομέας Αθηνών), Φωτεινή Πιπιλή (Α’ Αθήνας), Σπήλιος Λιβανός (Αιτωλοακαρνανίας), Μαριάννα Τουμαζάτου (Δυτική Αθήνα) και πιθανότατα η Μαρία Πολύζου (Επικρατείας).


Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης (Α’ Ανατολικής Αττικής), η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών), ο Νίκος Βούτσης (εννοείται, ωστόσο, πως η έδρα της Α’ Αθήνας δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη Νέα Αριστερά που έχει ενταχθεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής).

Από το ΠΑΣΟΚ ο Θανάσης Γλαβίνας (Β’ Θεσσαλονίκης) αλλά και ο Δημήτρης Διαμαντίδης (Β’ Πειραιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου