Τετάρτη, Απριλίου 17, 2024

Επιστολική ψήφος: «Δωράκι» 16,6 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση σε ιδιώτες για ταχυδρομικές υπηρεσίες





«Χρυσοπληρώνει» η κυβέρνηση της ΝΔ τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Στο ποσό των 16,6 εκατομμυρίων ευρώ φτάνει το εκτιμώμενο κόστος για την αποστολή, παραλαβή και παράδοση του εκλογικού υλικού στα προκαθορισμένα σημεία. Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εταιρείες ταχυμεταφορών, για την κατάθεση οικονομικών προσφορών σχετικά με το έργο παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, ώστε να υλοποιηθεί η εκλογική διαδικασία της επιστολικής ψήφου, εν όψει των Ευρωεκλογών.

Κριτήριο ανάθεσης έχει τεθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.


Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσκληση ενδιαφέροντος (Αριθ. Πρωτ.: 35180, ΕΣΗΔΗΣ: 348869,1 -13.04.2024) που παρουσιάζει το Documentonews.gr, το κύριο χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να τηρηθεί από τους παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών είναι το εξής:

-Ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής των Ειδικών Φακέλων Ψηφοφορίας το αργότερο την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 (διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει από την Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 με προτεραιότητα στις αποστολές του εξωτερικού)

– Εκκίνηση της διαδικασίας αποστολής των Ειδικών Φακέλων Ψηφοφορίας στους εκλογείς το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024.

– Ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής των Ειδικών Φακέλων Ψηφοφορίας από τους εκλογείς το αργότερο την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024.


– Παράδοση των Φακέλων Επιστροφής Επιστολικής Ψήφου στην αρμόδια Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής ψήφου έως την Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα 17:00

Επιδιώκεται να υπάρξει πλήρης κάλυψη των ταχυδρομικών υπηρεσιών για όσους εκλογείς επιλέξουν την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο. Ετσι, ορίστηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει ανάδοχο ή αναδόχους είτε για το σύνολο του έργου είτε για μέρος αυτού αλλά τέθηκε εξαρχής ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές προσφορές αποσπασματικές που θα αφορούν στην παροχή των υπηρεσιών μόνο για χώρες εκτός επικρατείας ή μόνο για μέρος της ελληνικής επικράτειας ή μόνο για μέρος των χωρών εκτός επικρατείας . ισχύει επίσης απαλλαγή των εκλογέων από τέλη αποστολής επιστολικής ψήφου. Οι πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών που θα συμβληθούν με το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκτέλεση του έργου δεν δύνανται να επιβάλλουν κανένα επιπλέον τέλος αποστολής στους εκλογείς, εντός και εκτός επικρατείας, που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου.

Το εκτιμώμενο κόστος για το έργο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, αφορά στο ποσό πλέον Φ.Π.Α. 13.400.000,00 € και ποσό συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 16.616.000,00 €.

Γνώμονας είναι ο νόμος 5083/2024, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς, είτε αυτοί κατοικούν/διαμένουν εντός επικρατείας είτε εκτός επικρατείας, στις προσεχείς ευρωεκλογές να επιλέξουν αν επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία σε εκλογικά τμήματα ή μέσω επιστολικής ψήφου. Ειδικά στο εξωτερικό, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα και επομένως, όσοι εκλογείς επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας/διαμονής τους θα μπορούν να το πράξουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η περίοδος υποβολής των αιτήσεων των εκλογέων ολοκληρώνεται 40 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου , η παραλαβή των Ειδικών Φακέλων Ψηφοφορίας από τους εκλογείς θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο δεκαπέντε ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024. Η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων από τον Άρειο Πάγο θα γίνει την 24 η Απριλίου 2024. Η ημερομηνία ανακήρυξης είναι κρίσιμη καθώς, μετά από αυτό το ορόσημο μπορεί να ολοκληρωθεί η παραγωγή του έντυπου υλικού και επομένως το αργότερο την 9η Μαΐου θα εκκινήσει η διαδικασία αποστολής του εκλογικού υλικού στους εκλογείς.


Ετσι, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μέσω ΕΣΗΔΗΣ (Α/Α 348869,1) περιγράφονται αναλυτικά τα οριζόμενα για την κατάθεση οικονομικών προσφορών σχετικά με το έργο παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών , ώστε να υλοποιηθεί η εκλογική διαδικασία της επιστολικής ψήφου, εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Επισυνάπτεται το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου