Σάββατο, Απριλίου 20, 2024

Ποιο αξεσουάρ αυτοκινήτου αυξάνει κατακόρυφα την κατανάλωση καυσίμου Οι μπαγκαζιέρες οροφής είναι δημοφιλείς και πρακτικές, ωστόσο πρέπει να τις βλέπουμε μόνον ως ύστατη λύση για αξεσουάρ αυτοκινήτου.






 


Γράφει ο Πέτρος Πιτσίνης
 


Η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC μέτρησε την πρόσθετη κατανάλωση καυσίμου από τη χρήση διαφόρων αξεσουάρ και διαπίστωσε ότι το πιο ενεργοβόρο μεταξύ τους είναι η μπαγκαζιέρα οροφής.

Σύμφωνα με την ADAC, η κατανάλωση ενός αυτοκινήτου με μπαγκαζιέρα στην οροφή του αυξάνεται έως και κατά 11%, όταν κινείται το όχημα με μια ήπια ταχύτητα της τάξης των 80 χλμ./ώρα. Αν κινείται, μάλιστα, το αυτοκίνητο με 130 χλμ./ώρα, τότε ανεβαίνει ο…λογαριασμός και μπορεί να φτάσει η επιπρόσθετη κατανάλωση έως τα δύο λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα!


Η αυξημένη κατανάλωση οφείλεται στη χειρότερη αεροδυναμική του οχήματος εξαιτίας της μπαγκαζιέρας στη σκεπή του, η οποία απαιτεί επιπρόσθετη ενέργεια για την κίνηση του αυτοκινήτου, άρα και περισσότερα καύσιμα, γι' αυτό και συστήνουν οι ειδικοί της γερμανικής λέσχης, να τοποθετούμε τέτοιες μπαγκαζιέρες μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαίες και να τις αφαιρούμε αμέσως μόλις δεν τις χρειαζόμαστε πλέον (π.χ. όταν έχουμε επιστρέψει από το ταξίδι μας).




ADVERTISING


Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με άλλα πρόσθετα αξεσουάρ, που μοντάρουμε στο αμάξωμα ενός αυτοκινήτου, όπως είναι για παράδειγμα οι βάσεις και οι σχάρες μεταφοράς ποδηλάτων, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις μπαγκαζιέρες. Γενικότερα, η αεροδυναμική αντίσταση αυξάνει εκθετικά όσο πιο γρήγορα κινούμαστε, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει ο σχεδιασμός κάθε οχήματος, το σχήμα και οι μετωπικές επιφάνειες του αμαξώματος του. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι όλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσπαθούν να σχεδιάσουν αεροδυναμικότερα μοντέλα, ώστε να περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμου, αλλά και τους θορύβους κίνησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να καταφεύγουμε στη μπαγκαζιέρα οροφής ως ύστατη λύση και αφού έχουμε εξαντλήσει κάποιες άλλες εναλλακτικές δυνατότητες για δημιουργία πρόσθετων αποθηκευτικών χώρων, όπως είναι οι εξής: Κάνουμε χρήση των αναδιπλούμενων και διαιρούμενων πίσω καθισμάτων, που υπάρχουν πλέον σχεδόν σε όλα τα σημερινά αυτοκίνητα. Αξιοποιούμε τους χώρους των ποδιών πίσω από τα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε μικρά σακ βουαγιάζ, τσάντες, κλπ.




Τοποθετούμε μια θήκη πορτ μπαγκάζ με πρακτικά διαμερίσματα και εξωτερικές τσέπες, για να οργανώσουμε σωστά τον αποθηκευτικό μας χώρο. Χρήσιμες είναι και οι θήκες, που κρεμιούνται στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων.

Ελέγχουμε, αν κάποια από τα αντικείμενα που θέλουμε να πάρουμε μαζί μας, μπορούν να βολευτούν μέσα σε μισοάδεια βαλίτσα, τσάντα, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου