Σάββατο, Απριλίου 20, 2024

Οι «σκληροπυρηνικοί» στο Ισραήλ ζητούν «πιο δυναμική» απάντηση στο Ιράν «Το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει όπου θέλει». Τι λένε οι ισραηλινοί πολίτες για την επίθεση στο Ιράν.




AP Photo

 
 


Μπορεί το πρωί της Παρασκευής (19/4) να ηχούσαν οι προειδοποιητικές σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ -όπως τις περισσότερες ημέρες- ωστόσο λίγο αργότερα ο στρατός δήλωσε ότι επρόκειτο για ψευδή συναγερμό. Αλλά για τον λαό του Ισραήλ ήταν μια υπενθύμιση - αν χρειαζόταν - για το πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα το Ιράν θα μπορούσε να ανταποδώσει αν το ήθελε.

Διότι βόρεια των συνόρων στο Λίβανο βρίσκονται περίπου 150.000 πύραυλοι στραμμένοι προς το Ισραήλ από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ. Όπως αναφέρει το BBC, δεν πρόκειται για απλές ρουκέτες που εκτοξεύονται από σωλήνες, αλλά για προηγμένους, ακριβείς και ισχυρούς πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν σε στόχους στο Ισραήλ μέσα σε λίγα λεπτά. Και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τις οδηγίες του Ιράν σε ανύποπτο χρόνο.


Και όμως, παρά τα αναφερόμενα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν, οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ ήταν ήρεμοι, καθώς οι άνθρωποι έκαναν τις δουλειές τους προετοιμάζοντας το Σάββατο. Οι αρχές δήλωσαν ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις συστάσεις προς το κοινό - δεν υπήρχαν οδηγίες για τους ανθρώπους να κατευθυνθούν σε καταφύγια.

Αυτό αντανακλούσε το γεγονός ότι η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο Ιράν φάνηκε αρχικά να είναι περιορισμένη σε έκταση και κλίμακα. Ναι, το Ισραήλ είχε επιλέξει να επιτεθεί την ημέρα των γενεθλίων του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έκλεισε σήμερα τα 85 του χρόνια.
 










Αλλά αν η επίθεση αφορούσε στρατιωτικούς στόχους που ίσως σχετίζονταν με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο - όπως μια αεροπορική βάση ή ένα εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων - τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η συγκρατημένη απάντηση που αναζητούσαν οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ.
«Το Ιράν έχει λάβει το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει όπου θέλει»

Οι διπλωμάτες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες φοβόντουσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει με αυτό που είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως «θεαματικό», ένα χτύπημα που ίσως ξεπερνούσε την κλίμακα της επίθεσης του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι. Ή ίσως να στόχευε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Όλα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια ιρανικά αντίποινα, με κίνδυνο έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.

Αλλά αντ' αυτού το Ισραήλ φαίνεται να στέλνει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη ότι μπορεί να επιτεθεί βαθιά μέσα στο ιρανικό έδαφος χωρίς περιορισμό. Με άλλα λόγια, το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν - όχι μακριά από την αναφερόμενη τοποθεσία του πλήγματος - αλλά επέλεξε να μην το κάνει αυτή τη φορά.


Ο Jonathan Conricus, πρώην εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε: «Το Ιράν επιδιώκει να επιστρέψει στις σκιές και υποβαθμίζει το ισραηλινό χτύπημα στη στρατηγική πόλη Ισφαχάν, αλλά νομίζω ότι έχουν λάβει το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να διαπεράσει τις ιρανικές άμυνες και να χτυπήσει όπου θέλει».
Σύγκρουση για τα ισραηλινά αντίποινα

Με το να μην αναγνωρίσει δημοσίως την ευθύνη για το χτύπημα -όπως συνηθίζεται- το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ μπορεί να ελπίζει ότι θα καταστήσει πιο δύσκολο για τα σκληροπυρηνικά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να επικρίνουν τον περιορισμένο χαρακτήρα της επίθεσης, αποφεύγοντας έτσι μια πολιτική διαμάχη για το Πάσχα. Αλλά αυτό δεν συγκράτησε κάποιους.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ήθελε το Ισραήλ να «ξεσαλώσει» ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν. Σήμερα το πρωί ο υπουργός -από την παράταξη του οποίου εξαρτάται ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου- δεν φάνηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος. Στο Χ, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, δημοσίευσε μια λέξη, που μεταφράζεται καλύτερα ως: «Κουτσός».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, αντέδρασε σκληρά σε αυτό, αναρτώντας: «Ένας υπουργός του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας δεν έχει προκαλέσει ποτέ τόσο μεγάλη ζημιά στην ασφάλεια, την εικόνα και τη διεθνή θέση της χώρας. Με ένα ασυγχώρητο, μονολεκτικό tweet ο Μπεν Γκβίρ κατάφερε να γελοιοποιήσει και να ντροπιάσει το Ισραήλ σε όλη τη διαδρομή από την Τεχεράνη μέχρι την Ουάσιγκτον. Οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός θα τον είχε πετάξει έξω από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί».


Υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένοι υπερορθόδοξοι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν προειδοποιήσει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για χτύπημα χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, δίνοντας ενδεχομένως στον Νετανιάχου κάλυψη για μια περιορισμένη επίθεση στο Ιράν. Αλλά αν αυτό το χτύπημα είναι αυτοτελές και όχι η αρχή μιας σειράς επιθέσεων, τότε κάποιοι Ισραηλινοί θα μείνουν δυσαρεστημένοι.

Μετά την επίθεση του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Daniel Greenzweig, 65 ετών, ένας επιχειρηματίας που εργάζεται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, είπε: «Πρέπει να τους χτυπήσουμε και πρέπει να τους χτυπήσουμε σκληρά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δεν προτείνω να καταστρέψουμε τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις, αλλά, αν το έκαναν, δεν θα είχα πρόβλημα με αυτό».
Διχασμένοι οι πολίτες του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν

Αλλά δεν συμμερίζονται όλοι οι Ισραηλινοί αυτή την άποψη. Στην πραγματικότητα, οι πολίτες εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς το αν - και πόσο σκληρά - η κυβέρνησή τους θα πρέπει να αντεπιτεθεί.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ έδειξε ότι το 52% των ανθρώπων πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να απαντήσει, ενώ το 48% λέει ότι πρέπει να απαντήσει. Διαπίστωσε επίσης ότι μόνο το 28% των ανθρώπων υποστήριζε τη στρατιωτική δράση εάν αυτή οδηγούσε σε έναν ευρύτερο συνολικό πόλεμο, με το 34% να δηλώνει αντίθετο, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό 38% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Έτσι, το Ισραήλ περιμένει μια απάντηση από το Ιράν. Πολλοί έχουν ξυπνήσει με πραγματικό φόβο για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια. Ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού παραμένει. Παραμένει άγνωστο ποια περαιτέρω χτυπήματα στο Ιράν - αν υπάρχουν - εξετάζονται.


Η αυστραλιανή κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τόσο το Ισραήλ όσο και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, επικαλούμενη «υψηλό κίνδυνο στρατιωτικών αντιποίνων και τρομοκρατικών επιθέσεων». Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ να είναι προσεκτικοί, προειδοποιώντας ότι το περιβάλλον ασφαλείας μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

Ο λαός του Ισραήλ προετοιμαζόταν για την έναρξη των εορτών του Πάσχα την επόμενη εβδομάδα. Τώρα θα περιμένουν επίσης να δουν αν, πότε και πώς το Ιράν θα αποφασίσει να ανταποδώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου