Τρίτη, Απριλίου 23, 2024
Το μέλλον της νέας γενιάς: Βιώσιμο Ασφαλιστικό με… φτωχούς συνταξιούχους Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό είναι οι μη… βιώσιμες συντάξεις.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, δηλώνει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή, από 15,5% του ΑΕΠ σήμερα και άνω των 32 δισ. ευρώ που απαιτούνται για συντάξεις κάθε χρόνο, για την επόμενη γενιά (μέχρι το 2065) θα απαιτείται περίπου το 11,8% του ΑΕΠ (ήτοι, με σημερινές τιμές και χωρίς την πραγματική οικονομική μεγέθυνση, λιγότερα από 26 δισ. ευρώ). Και για περισσότερους συνταξιούχους τότε (γήρανση του πληθυσμού, μείωση των γεννήσεων κ.α.)…
Περίοδο κατά την οποία οι σημερινοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες (έως 1,35 εκ. ασφαλισμένοι) είτε δεν θα λαμβάνουν σύνταξη (σ.σ. άνω των 500.000 ενεργών ασφαλισμένων έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ και στερούνται ακόμη της ασφαλιστικής ικανότητας, δηλαδή να πηγαίνουν δωρεάν στο γιατρό…), είτε θα λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές κάτω των 850 ευρώ το μήνα. Σε τέτοιες συντάξεις αντιστοιχούν οι εισφορές για κύρια σύνταξη, υγεία και ασφάλισης κατά της ανεργίας των 248 ευρώ το μήνα που πληρώνουν τώρα….
Λιγότερα ακόμη θα παίρνουν όσοι εργάζονται σήμερα με μερική απασχόληση, όσοι έχασαν τις 3ετίες την περίοδο 2012-23 και θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια με χαμηλό συντάξιμο μισθό (σ.σ. υπολογίζονται όλες οι εισφορές στον ΕΦΚΑ για τον προσδιορισμό της σύνταξης), ενώ χωρίς σύνταξη θα είναι οι μετανάστες που απασχολούνται τώρα «μαύρα» και θα διαμένουν στη χώρα….
Άρα, προϋπόθεση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό είναι οι μη… βιώσιμες συντάξεις. Ένα κράτος με έσοδα που δεν θα κάνει αναδιανομή εισοδήματος…
Ακόμη χειρότερα: το 2027 (σ.σ. προφανώς μετά τις εκλογές εκείνης της χρόνιας, εάν αυτές δεν διεξαχθούν νωρίτερα…), θα αυξηθεί και το όριο ηλικίας με βάση το (αυξημένο) προσδόκιμο ζωής. Κατά συνέπεια, οι συντάξεις αφενός θα καθηλωθούν σε μέσα επίπεδα κάτω των 850 ευρώ που θα λαμβάνουν οι ελευθερία επαγγελματίες και αφετέρου θα αυξηθεί το όριο ηλικίας.
Κάτι τέτοιο αφενός αυξάνει τα έσοδα του ΕΦΚΑ (εισφορές) και μειώνει τις δαπάνες (καταβολή συντάξεων), αφετέρου δε οδηγεί σε μείωση των συντάξεων καθώς ο 70χρονος δύσκολα θα μπορεί να βρει μια καλοπληρωμένη δουλειά πλήρους απασχόλησης…
Χαμηλοί μισθοί
Ωστόσο, το Ασφαλιστικό πάσχει από τους χαμηλούς μισθούς.1. Η αυξημένη απασχόληση (μείωση ανεργίας) και οι υψηλότεροι μισθοί (εισφορές) είναι οι πιο «καθαροί» και υγιείς τρόποι χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού.
2. Ενόσω οι τιμές στα αγαθά και άλλα προϊόντα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, δεν αναμένονται φαινόμενα αποπληθωρισμού προκειμένου και πάλι να καταστούν… προσεγγίσιμα τα είδη πρώτης ανάγκης. Οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνουν (έστω όχι με την ίδια ένταση των προηγούμενων δύο αιτών, αλλά, πάντως να αυξάνονται). Κατά συνέπεια, για να ενισχυθεί το πραγματικό-διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να αποφευχθούν φαινόμενα φτωχοποίησης απαιτείται αύξηση των αποδοχών.
3. Οι καλοπληρωμένες δουλειές θα δελεάσουν τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα (αποφυγή του brain drain). Άρα θα διορθωθεί εν μέρει και το Δημογραφικό ως εθνικό θέμα
4. Με καλύτερους μισθούς θα μειωθεί η ανεργία (δυσκολίες ένταξης σήμερα λόγω χαμηλών αμοιβών και κόστους γεωγραφικής μετακίνησης για την εξεύρεση εργασίας).
5. Άρα οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν να πιέζουν για κίνητρα απασχόλησης των συνταξιούχων. Μέτρα που ισχύουν εδώ και 5 μήνες και έχουν εκτοξεύσει τις (πρόωρες) συνταξιοδοτήσεις, ακόμη και πριν το 62ο έτος της ηλικίας, στο βαθμό που με τη διπλή ιδιότητα (του εργαζόμενου-συνταξιούχου), σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζεται το οικογενειακό εισόδημα…
6. Από το 2010 και μετά μειώνεται συνεχώς ο συντάξιμος μισθός. Κατά συνέπια, όσοι συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδοτούνται . Γιατί, ναι μεν μπορεί με την συνέχιση της απασχόλησης να αυξηθεί το κλάσμα της σύνταξης (ποσοστό αναπλήρωσης αναλόγως των ετών ασφάλισης), ωστόσο αυτά τα υποτιθέμενα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης εφαρμόζονται επί χαμηλότερης βάσης (συντάξιμο μισθό). Και αυτό γιατί οι υψηλές αποδοχές της 8ετίας 2002-2009, κατακρημνίστηκαν τα τελευταίο 12-14 χρόνια…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου