Τετάρτη, Απριλίου 24, 2024

Κυβερνητικό μπλόκο με κάθε τρόπο στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία...










«Ψαλιδίζει» τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τη στιγμή που τίθεται θέμα ποινικής ευθύνης υπουργών για το έγκλημα των Τεμπών
Με κάθε τρόπο, έστω και την ύστατη στιγμή, επιχειρεί η κυβέρνηση να στήσει εμπόδια στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, που μίλησε «έξω από τα δόντια» για το «τραύμα των Τεμπών» και... τα εμπόδια που θέτει η Ελλάδα στη δικαστική διερεύνηση της όλης υπόθεσης, σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.».




Έτσι, μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, με την οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις της Λάουρα Κιόβεσι, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις δηλώσεις της ότι εμποδίζεται η περαιτέρω έρευνα για το σιδηροδρομικό έγκλημα, την επίθεση Άδωνι κατά της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τη στοχοποίησή της από ένα ολόκληρο σύστημα, το Μαξίμου παρεμβαίνει με τον πιο επίσημο τρόπο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το ενωσιακό δίκαιο προηγείται του εθνικού.


Έτσι, με διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά τη χωροταξική αναδιάρθρωση των ελληνικών δικαστηρίων, τροποποιεί τη διαδικασία με βάση την οποία ενεργεί στη χώρα μας ο ευρωπαϊκός δικαστικός φορέας, όταν προκύπτουν κατά την έρευνα πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς.




Συγκεκριμένα με το άρθρο 39, καταργούνται εδάφια στην παράγραφο 2 του άρθρου 16Β του ν. 4786/2021, κάτι που σημαίνει ότι η απολογία των κατηγορουμένων γι’ αυτού του είδους τα πλημμελήματα δε θα γίνεται πλέον στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, αλλά στον ανακριτή, όπως γίνεται και για τα κακουργήματα και τα συναφή πλημμελήματα.


Η εξόφθαλμη κυβερνητική παρέμβαση


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ – ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 3251/2004 ΚΑΙ Ν. 4786/2021
Άρθρο 39: Κατάργηση παραπομπής σε πλημμελήματα αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διώκονται αυτοτελώς – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 16Β ν. 4786/2021 (άρθρο 13 Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939)




Σύμφωνα με το αιτιολογικό της διάταξης, «κρίνεται αναγκαία η κατάργηση του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 16Β του ν. 4786/2021 (Α΄43), καθώς εισήγαγαν έναν τρόπο παραπομπής των πλημμελημάτων αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διώκονται αυτοτελώς, ο οποίος δεν προβλέπεται ούτε από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (L 283, ενδεικτικά, άρθρο 13), αλλά ούτε και από τον ισχύοντα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, A’ 96) και η εφαρμογή του οποίου στην πράξη αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης».




Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους δικαστικούς χάρτες

 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου