Πέμπτη, Απριλίου 18, 2024

Το Εβραϊκό Πάσχα ορόσημο για τα αντίποινα του Ισραήλ;

 




«Aπίθανο» χαρακτήρισε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πραγματοποιήσει πλήγμα στο Ιράν μέχρι το εβραϊκό Πάσχα, αν και αυτό θα μπορούσε πάντα να αλλάξει, όπως έσπευσε να προσθέσει σε δηλώσεις του στο ABC News...

Το Πάσχα των Εβραίων ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα και τελειώνει μετά το βράδυ, την Τρίτη, 30 Απριλίου.

Το ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και άλλες ηγετικές οργανώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, με κάποιους να έχουν καταφύγει σε ασφαλή σπίτια και υπόγειες εγκαταστάσεις, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Η Τεχεράνη λέει πως ενήργησε σε νόμιμη άμυνα, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, για τον οποίο κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό.Στο Τελ Αβίβ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι το Ισραήλ «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατευθεί» έναντι του Ιράν, την ώρα που δημοσιεύματα εμφανίζουν την κυβέρνηση του να έχει εξετάσει τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Τεχεράνης μετά την επίθεση του Σαββατοκύριακου.

Οι ισραηλινές αρχές επαναλαμβάνουν πως η ιρανική επίθεση με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων αναχαιτίστηκε εν πτήσει, δεν θα μείνει «ατιμώρητη».

Σύμφωνα με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση πολέμου του Νετανιάχου εξέτασε τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, πάντως δεν προχώρησε.

Κατά το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αποφάσισε να μη θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης, αφού συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios Αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου