Τρίτη, Απριλίου 09, 2024

Με στρατηγική υψηλού ρίσκου η ΝΔ στις Ευρωεκλογές - Πόλωση και σκληρά διλήμματα Κυρίαρχη άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η συσπείρωση της ΝΔ μπορεί να αυξηθεί μόνο μέσα από την όξυνση της αντιπαράθεσης.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Στρατηγική ρίσκου χαρακτηρίζουν πολλοί «γαλάζιοι» την επιλογή της οξείας πόλωσης και των σκληρών διλημμάτων, την οποία προκρίνει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, καθώς, ενώ πρόκειται για μία χαλαρή εκλογική διαδικασία, η οποία ευνοεί την ψήφο διαμαρτυρίας, το κυβερνητικό κόμμα προσδίδει στην αναμέτρηση χαρακτήρα εθνικής κάλπης. Και μάλιστα, σε μία στιγμή, που η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη, στον βίο της, κοινωνική αντιπολίτευση.

Η αγωνία αρκετών στελεχών έγινε ακόμα μεγαλύτερη την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ζήτησε ουσιαστικά από τους πολίτες να επιβεβαιώσουν με την ψήφο τους στην Ευρωκάλπη τη στήριξή τους όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιον.


Έμπειρα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, εκφράζουν μια σειρά προβληματισμών, με σημαντικότερους τους εξής:Ότι η στρατηγική της πόλωσης, των διλημμάτων και των υψηλών τόνων, σε μία συγκυρία που δεν είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση είναι πιθανό να λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» και αντί να φέρει, να «διώξει» ακόμα περισσότερους πολίτες από τις κάλπες
Ότι, με δεδομένη την απουσία εθνικού διακυβεύματος, τα όποια διλήμματα μπορεί να εκληφθούν από αρκετούς ως προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης, κάτι που επίσης είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της αποχής αλλά και της ψήφου διαμαρτυρίας
Ότι η έμμεση προτροπή του πρωθυπουργού προς τους ψηφοφόρους να ανανεώσουν με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση αλλά και προς τον ίδιον ως κυβερνήτη, τον βάζει στο κέντρο του «κάδρου» μιας αναμέτρησης που πολλά «σημάδια» καταμαρτυρούν ότι μπορεί και να μην πάει τόσο καλά όσο θα ήθελε η ΝΔ.
Ότι η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα δεν ευνοεί ούτε την προώθηση της θετικής ατζέντας ούτε όμως τη μετατόπιση σε ζητήματα πιο ευνοϊκά για την κυβερνητική πλειοψηφία

Κυρίαρχη άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, είναι ότι η συσπείρωση του κόμματος μπορεί να αυξηθεί μόνο μέσα από την όξυνση της αντιπαράθεσης και την ανάδειξη κρίσιμων διλλημάτων. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα πορευτεί ως τις Ευρωκάλπες με κεντρικό δίλλημα τη σταθερότητα και όχι τους πειραματισμούς. Η επικαιρότητα, ωστόσο, βρίζει ζητημάτων που ευνοούν την ψήφο διαμαρτυρίας, όπως άλλωστε, καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι και στη χθεσινή δημοσκόπηση της Alco, ένας στους δύο πολίτες θεωρούν την Ευρωκάλπη ως ευκαιρία διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου