Τετάρτη, Απριλίου 17, 2024

Έγκλημα Τέμπη: Προσφυγή συγγενών κατά της εισαγγελικής διάταξης που αθωώνει Τριαντόπουλο




Συγγενείς θυμάτων προσφεύγουν κατά της απορριπτικής διάταξης που εξέδωσε η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας για τον τότε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον οποίο είχαν μηνύσει συγγενείς θυμάτων για ενέργειες που αφορούσαν το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας.

Καταθέτοντας νέα στοιχεία «προσβάλλουν την εγκυρότητα της διάταξης» και επί της ουσίας ζητάνε να συνεχιστεί η έρευνα, καθώς υπάρχει πλήθος στοιχείων που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα άτομα, για τα οποία -σύμφωνα με τους νομικούς- δύναται να ασκηθεί ακόμα και αυτεπάγγελτη δίωξη για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη μεταξύ άλλων.


Η εισαγγελέας στηρίχτηκε σε ανυπόγραφα έγγραφα

Η μήνυση για την οποία η εισαγγελέας όχι μόνο παρέκαμψε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών εκδίδοντας απορριπτική διάταξη αλλά έκρινε και ως αβάσιμη, αφορούσε την παράβαση καθήκοντος και την απόκρυψη στοιχείων. Σύμφωνα με την έφεση που κατατέθηκε σήμερα λίγο νωρίτερα, ενώπιον της εισαγγελίας εφετών Λάρισας, η διάταξη που βάζει την υπόθεση στο αρχείο και επί της ουσίας βγάζει λάδι τον Χρήστο Τριαντόπουλο σχετικά με την εμπλοκή του στην αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, έχει στηριχτεί σε ανυπόγραφα έγγραφα, όπως αυτό του ΣΟΠΠ (Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας) .

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή που κατέθεσε ο Παύλος Ασλανίδης διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του, η προσβαλλόμενη διάταξη δεν πληροί τα νόμιμα κριτήρια ούτε κατ’ ελάχιστον.

«Συγκεκριμένα, η προσβαλλόμενη διάταξη αναφέρεται σε πρακτικά του ΣΟΠΠ τα οποία είναι ανυπόγραφα και ο ίδιος ο φερόμενος ως μετέχων κ. Πλεύρης αρνήθηκε την συμμετοχή του. Τα εν λόγω πρακτικά πρέπει να μας γνωστοποιηθούν σε κάθε περίπτωση».

Ο νομικός, Γιώργος Ηλιόπουλος, συμπεραίνει πως «είναι αδιανόητο να θεωρούνται από εισαγγελικό λειτουργό, νομίμως συνταχθέντα και αξιόπιστα τα ως άνω έγγραφα, ώστε δυνάμει αυτών να καταλήγει στο ποιος υπήρξε ή όχι εμπλεκόμενος στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της υπόθαλψης αλλά και του 134 ΠΚ.


Ειδικότερα, όπως προκύπτει από πλήθος αδιάσειστων στοιχείων, η κυβέρνηση δια του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού, όπως και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου και με πρόσχημα την εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας (40 ΣΔΑΑ), που δεν προέβλεπε τίποτε από όσα συνέβησαν, πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο 48ωρο και ενώ υπήρχε μια τουλάχιστον αγνοούμενη, μετακίνησε το σύνολο των καταλοίπων της σύγκρουσης (μικρά και μεγάλα συντρίμμια, όπως και λείψανα των θυμάτων), πλήρως αλλοιωμένα, σε άλλες θέσεις, μια των οποίων αποκαλύφθηκε πολλούς μήνες μετά και ανήκε στον υπόλογο ΟΣΕ.

Το βρόμικο αυτό σχέδιο απέκτησε και κωδική ονομασία, καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι TTOU του ανέλαβαν αναφέρθηκαν παραπλανητικά και με απερίγραπτο θράσος σε «αποκατάσταση της περιοχής».
Τα νέα στοιχεία

Ο προσφεύγων, Παύλος Ασλανίδης προσκομίζει ενώπιον των δικαστικών αρχών νέα στοιχεία για τον Χρ. Τριαντόπουλο, όπως δηλώσεις του τελευταίου σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, μέσα από τις οποίες επιβεβαιώνεται η ανάμειξή του στην αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος. Μάλιστα, επικαλούνται απόσπασμα από συνέντευξη του κ. Τριαντόπουλου στον Βera Radio όταν είχε δηλώσει πως «…εγώ έτυχε με εντολή του πρωθυπουργού να το διαχειριστώ να βρεθώ στο σημείο για πέντε μέρες…».

Ακόμα, προσκομίζουν τα δελτία τύπου που είχε εκδώσει ο Χρ. Τριαντόπουλος αλλά και δηλώσεις του κ. Φαλάρα, συντονιστή της Πυροσβεστικής, ο οποίος έχει απορρίψει οποιαδήποτε εμπλοκή στην αλλοίωση του πεδίου και στη μεταφορά πειστηρίων.


Όπως παρατηρούν «είναι επομένως ομολογημένο και πρόδηλο ότι με την ως άνω επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» το έργο της Δικαιοσύνης παρεμποδίστηκε σε βαθμό αδιανόητο απολύτως παράνομα, ιδίως σε ότι αφορά την έρευνα για τους παράγοντες που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα και την ραγδαία εξάπλωση πυρκαγιάς, η οποία προφανώς συνδέεται με τον θάνατο επιβατών, αφού 30 εξ αυτών βρέθηκαν απανθρακωμένοι».
«H προσβαλλόμενη Διάταξη επικαλείται ψευτοεπιχειρήματα»

Λίγο παρακάτω η έφεση αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η προσβαλλόμενη Διάταξη επικαλείται ψευτοεπιχειρήματα, τα οποία προσβάλλουν και τη νοημοσύνη μας, όπως ότι ήταν επιβεβλημένες οι αποφάσεις του ΣΟΠΠ διότι, λόγω της αστάθειας του εδάφους και της βλάστησης στην περιοχή, δεν ήταν δυνατόν οι γερανοί να προσεγγίσουν τα βαγόνια και να τα απομακρύνουν προκειμένου να ανευρεθούν και απομακρυνθούν οι σοροί.

Μα η σκηνή του εγκλήματος έπρεπε να παραμείνει ως είχε μέχρι να εντοπιστούν και οι αγνοούμενοι και να εντοπιστεί και το τελευταίο γενετικό υλικό όλων των θυμάτων, ενώ ταυτόχρονα ο χώρος έπρεπε να φυλάσσεται υπό δρακόντεια μέτρα!

Εντωμεταξύ, τα επιχειρήματα μας επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι την 15.11.2023 επιστρατεύτηκαν εκπαιδευμένα σκυλιά της εξειδικευμένης στην ανεύρεση ανθρώπινων ιστών ομάδας «Anubis Coldcase K9 TEAM» που επιχείρησε στον τόπο του εγκλήματος και παρά το γεγονός ότι παρήλθε διάστημα περίπου 9 μηνών, ανευρέθη γενετικό υλικό θυμάτων!

Σε κάθε περίπτωση, το επιχείρημα ότι η απόφαση του ΣΟΠΠ ήταν επιβεβλημένη, διότι επιβαλλόταν η διαμόρφωση – σταθεροποίηση του εδάφους επειδή αυτό ήταν ασταθές λόγω του ύδατος που χρησιμοποίησε η πυροσβεστική είναι αντιφατικό σε σχέση με το επιχείρημα σε επόμενο σημείο της προσβαλλόμενης, κατά το οποίο η εν λόγω απόφαση αφορούσε διάθεση μηχανημάτων μόνο για τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού χώρου κατά το χρόνο της επιχείρησης και όχι σε διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση του εδάφους, κατόπιν ολοκλήρωσης της επιχείρησης, την οποία (ασφαλτόστρωση) καταλογίζουν μόνο στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αγοραστό.

Δεν είναι καθόλου πειστική η συλλογιστική της προσβαλλόμενης Διάταξης, διότι ήδη στις πρώτες σειρές της προσβαλλόμενης μας παρουσιάζονται τα πρόσωπα που συμμετείχαν στα έκτακτα ΣΟΠΠ, οι οποίοι συναποφάσισαν και εκτέλεσαν από κοινού τις αποφάσεις τους. Είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν ποιοι έκαναν ποιες ενέργειες και να προσκομίσουν φωτογραφικό υλικό και εκθέσεις σερί υλοποίησης των αποφάσεων τους με καταγραφή κάθε ενέργειας τους. Συνεπώς, άπαντες συνετέλεσαν στην πλήρη αλλοίωση και παραποίηση του τόπου του εγκλήματος» σχολιάζουν μεταξύ άλλων για την πρωτοφανή στάση και συλλογιστική πορεία με την οποία η εισαγγελέας έκρινε αβάσιμη την μήνυση κατά πολιτικών προσώπων.
Τι όφειλε να κάνει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας όφειλε να τηρήσει το γράμμα του νόμου που προστάζει τον δικαστικό λειτουργό να διαβιβάζει αμελλητί στην Βουλή των Ελλήνων κάθε δικογραφία όταν θα σκοντάψει σε όνομα υπουργού. Ο όρος αμελλητί σημαίνει άμεσα και σε κάθε περίπτωση άνευ υπαιτίου βραδύτητας. Αντ΄αυτού η εισαγγελέας απεφάνθη πως δεν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή ζητείται να ελεγχθεί πειθαρχικά η εισαγγελέας που αποφάσισε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο και να αθωώσει τον κ.Τριαντόπουλο και τα όσους μετείχαν στο ΣΟΠΠ μεταξύ άλλων. «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η θέση στο αρχείο της από 8.12.2023Έγκλησης μου με την προσβαλλόμενη με την παρούσα Προσφυγή Διάταξη είναι ενέργεια για την οποία η υπογράφουσα την προαναφερόμενη Διάταξη Εισαγγελέας πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά, διότι υπερέβη τη δικαιοδοσία της.

Πρόκειται για Εισαγγελέα της Τακτικής Δικαιοσύνης, η οποία δεν έχει εξουσία, δίχως να ενημερωθεί έστω η Βουλή, να αξιολογήσει ποινικά οποιαδήποτε πράξη Υπουργών – μελών της Κυβέρνησης – Υφυπουργών».
Τι ζητάνε με την προσφυγή

Με την προσφυγή επί της ουσίας ο προσφυγών ζητά να «διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για τη συλλογή αποδεικτικού υλικού, καθώς τα καταγγελλόμενα αδικήματα είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα και όχι κατ’ έγκληση, αλλά και κατά παντός υπευθύνου, οπότε εμπλέκονται σε αυτά πλήθος ένστολων, ενώνυμων και μη, τους οποίους καλείστε να διώξετε και να ανακρίνετε με ιδιαίτερη σπουδή, προκειμένου από την ανάκριση να ανακύψουν όσα στοιχεία επιχείρησαν να συγκαλύψουν ή να αλλοιώσουν οι υπόλογοι μηνυόμενοι, δεδομένου ότι σκόπιμα παρεμπόδισαν το έργο της Δικαιοσύνης, σφετερίστηκαν την εκτελεστική εξουσία που τους ανατέθηκε και καταχρώμενοι τα καθήκοντα τους αλλοίωσαν και εξαφάνισαν κρίσιμα για την έρευνα αποδεικτικά στοιχεία, βεβηλώνοντας πλήρως το πεδίο του εγκλήματος, οπότε δεν πρόκειται μόνο νια παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη αλλά και για το αδίκημα του άρθρου 134 ΠΚ».

Επιπλέον, στην έκθεση προσφυγής επισημαίνεται πως είναι υποχρέωση των αρχών να διερευνήσουν και την τέλεση οποιουδήποτε άλλο ποινικού αδικήματος και όχι μόνο των αναφερόμενων στην πρώτη μήνυση που είχε κατατεθεί στις 8.12.2023.

Ως εκ τούτου ζητείται μεταξύ άλλων «να γίνει δεκτή η παρούσα Προσφυγή. Να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο. Να παραγγείλλετε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα κακουργήματα και για τα πλημμελήματα για τα οποία αυτή είναι υποχρεωτική κατά τα όσα ορίζει το άρ. 52 παρ. 3 ΚΠΔ.

Να ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της υπόθαλψης και της εσχάτης προδοσίας (άρθρο 134 ΠΚ), κατά του συνόλου των εμπλεκομένων υπηρεσιακών και μη παραγόντων και να εξακριβωθούν τα στοιχεία ταυτότητας ενός εκάστου των αγνώστων που φαίνεται στο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την ως άνω Έκθεση να δρουν στο χώρο, υποδεικνύοντας ακόμη και ένστολους την παράνομη δράση συγκέντρωσης και φυγάδευσης σε άγνωστο προορισμό, κρίσιμου αποδεικτικού υλικού (θραύσματα και συντρίμμια από ειδικά ανοξείδωτα δοχεία μεταφοράς εύφλεκτων χημικών ουσιών, όγκοι χώματος από επιλεγμένα σημεία του πεδίου, όπου μάλιστα σε ορισμένων σημεία, σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό έχουν διανοιχθεί κρατήρες μεγάλου βάθους και έχει αφαιρεθεί το σύνολο του φυσικού χώματος με ό, τι είχε διηθηθεί σε αυτό).

Να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση ως προς τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και κάθε άλλο εμπλεκόμενο μέλος της κυβέρνησης προκειμένου να διαβιβαστεί η δικογραφία κατά το σκέλος που τον αφορά στη Βουλή κατά το άρ. 86 Σ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου