Κυριακή, Απριλίου 07, 2024

Εκδόθηκε επιτέλους η πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού




Για τη δικαστικό, που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε κάθειρξη 13 ετών, η απόσταση Λονδίνο - Ελεώνας Θηβών κράτησε 19 χρόνια


Από τον παράδεισο της λονδρέζικης περιπέτειας στην κόλαση του Μεταγωγών και στα αφιλόξενα κελιά των Γυναικείων Φυλακών του Ελεώνα Θηβών, με τα πολυφορεμένα κλινοσκεπάσματα, με τους τοίχους να μυρίζουν μούχλα και με τις συγκρατούμενες να τη βλέπουν με… μισό μάτι, κατέληξε η άλλοτε σκληρή ανακρίτρια Αντωνία Ηλία.

Η απόσταση Λονδίνο – ελληνικές φυλακές κράτησε 19 ολόκληρα χρόνια για τη δικαστικό, που ξαφνικά «μαλάκωνε» σε τρανταχτές υποθέσεις ναρκωτικών, όπως του ψυχίατρου Πέτρου Λυμπέρη, ο οποίος σε κρουαζιέρα στη Μύκονο κατελήφθη με κοκαΐνη στο σκάφος του, έχοντας ως «υψηλούς» συνταξιδιώτες-καλεσμένους τον Ηλία Ψινάκη, τον Σάκη Ρουβά κ.ά. Η πολυσυζητημένη και «ξεχασμένη» στην Αγγλία Αντωνία Ηλία το βράδυ της Πέμπτης, συνοδεία αστυνομικών της Ιnterpol αλλά και ιατρού, πάτησε το πόδι της στο αεροδρόμιο των Σπάτων και από εκεί πήγε γραμμή για τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Το μεσημέρι της Παρασκευής πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στο Εφετείο της Αθήνας και με το φυλακιστήριο στο χέρι οδηγήθηκε στις Γυναικείες Φυλακές του Ελεώνα Θηβών.
Μαύρο χρήμα

Μετά βασάνων και κόπων εκδόθηκε από τις βρετανικές Αρχές στην Ελλάδα, αφού έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε κάθειρξη 13 ετών για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, στο οποίο φιγουράριζε επίσης το όνομα του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη αλλά και του ποινικολόγου Σάκη Κεχαγιόγλου. Και οι δυο τους είχαν τότε προφυλακιστεί από την πρώτη στιγμή.

Ολα αυτά τα χρόνια όμως η πρώην πρωτοδίκης με διάφορες προφάσεις ανέβαλε την έκδοσή της στη χώρα μας, πότε για «ιατρικούς λόγους» και πότε υποβάλλοντας αίτημα ασύλου. Στην αγγλική πρωτεύουσα έξι φορές είχαν ταξιδέψει για τη μεταγωγή της Ελληνες αστυνομικοί, αλλά γυρνούσαν πίσω με άδεια χέρια. Η ανακρίτρια κατά των ναρκωτικών έγραψε τις πιο μαύρες σελίδες της Δικαιοσύνης, την εποχή μάλιστα που είχε ξεσπάσει και το σκάνδαλο με την εντυπωσιακή συνάδελφό της Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια αλλά και με τον πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση, γνωστό και ως «ο δικαστής με τη μεζούρα» (μετρούσε τις Ρωσίδες συνοδούς που πήγαιναν στο σπίτι του, γιατί ήθελε να έχουν ύψος πάνω από 1,80 μ. Πίσω από την πόρτα του υπνοδωματίου του στο Παγκράτι είχε «σημαδέψει» με μαρκαδόρο το απαιτούμενο ύψος)…

Με δύο επιστολές της προς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2022 η καταδικασμένη πρώην ανακρίτρια καταφερόταν με μανία κατά της εισαγγελέα της έδρας Ελένης Ράικου, ενώ δήλωνε ερωτευμένη και προδομένη από τον Γιάνκο Λαμπίρη, γιο παλιού εισαγγελέα, όταν ως δικηγόρος του Τσιγγάνου Γιάννη Καλαμιώτη ζητήθηκε απ’ τον εντολέα του, λαθρέμπορο ναρκωτικών, 30.000 ευρώ για να μην προφυλακιστεί με την παράδοσή του.

Ο Καλαμιώτης μετά το «ντου» της δίωξης στο σπίτι του, στα Λιόσια, προφυλακίστηκε, προσέλαβε άλλον δικηγόρο και έναν μήνα μετά αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας ως «καρκινοπαθής». Το χαρτί είχε συντάξει ο στρατιωτικός ιατρός Μανώλης Νιώτης, που στην πορεία διέφυγε και φυγοδικούσε στην Αφρική, ενώ τον Σεπτέμβριο 2012 άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο γιατρός είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς και για συμμετοχή του στο κύκλωμα που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά για απαλλαγές γνωστών καλλιτεχνών. Σε βάρος του εκκρεμούσαν τρία εντάλματα σύλληψης και τρεις ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις, με συνολική ποινή οκτώ ετών και έξι μηνών.

Η Αντωνία Ηλία δεν ήταν η ανακρίτρια που αποφυλάκισε τον Τσιγγάνο λαθρέμπορο, αλλά εμφανίστηκε μάρτυρας που κατέθεσε ότι τον φάκελο με τα 30.000 ευρώ τον παρέδωσε στην ίδια την κυρία Ηλία, ως την «πρωτοδίκη-μεσάζοντα».
«Φθόνος και μένος»

Πάντως, με δεύτερη επιστολή της προς την έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στη δικάσιμο της 8/2/2022 η κατηγορούμενη, που φυγοδικούσε στο Λονδίνο ως καθηγήτρια Γαλλικών, απέδιδε «φθόνο και μένος» από την πλευρά της εισαγγελέως της έδρας Ελένης Ράικου, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε και με την επήρεια της πιο νοσηρής φαντασίας μου δεν θα μπορούσα ποτέ, ούτε κι εγώ ακόμη να πιστέψω, ότι το “vertigo”, στο οποίο προφανώς βρίσκεται ακόμη η αξιότιμη εισαγγελέας κυρία Ράικου, ίσως, λόγω της πιθανής εμπλοκής του συζύγου της-ιατρού στο σκάνδαλο Νovartis, θα ήταν ικανό να παρασύρει εξ ολοκλήρου τη “σύνθεση” ενός Πενταμελούς Εφετείου και δη “Κακουργημάτων” στο να μη διαβάσει, καθόλου, από έδρας, και μάλιστα στον δεύτερο βαθμό, έστω και προσχηματικά, για “Λόγους Τιμής”, την παρακάτω “Δήλωσή” μου και να με καταδικάσει/“κατασπαράξει” ομόφωνα, ερήμην μου…». Στην ίδια επιστολή η Αντωνία Ηλία μιλώντας για τον δικηγόρο Γιάνκο Λαμπίρη τον χαρακτήριζε «άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση, για την οποία κατηγορούμαι και “ηθικό αυτουργό” στη σε βάρος μου κατασκευασθείσα “σκευωρία” για “προσωπικούς – ερωτικούς” του “λόγους”».
«Πλατωνικός έρωτας… στο μυαλό της»

Κύκλοι του δικηγόρου κ. Λαμπίρη, που ρωτήθηκαν για την Αντωνία Ηλία, ανέφεραν στη «δημοκρατία»: «Ουδέποτε ο δικηγόρος ανέπτυξε ερωτική σχέση με την πρώην πρωτοδίκη και, προφανώς, ο πλατωνικός έρωτας ήταν κάτι που έπλασε η ίδια μέσα στο μυαλό της».

Το Εφετείο, πάντως, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να διατηρήσει την πρωτόδικη απόφαση. Η πρώην δικαστικός φυγοδικούσε από το 2005 στο εξωτερικό, απ’ όπου και στον δεύτερο βαθμό ζήτησε να παραστεί με βίντεο λινκ (κλήση) στην ακροαματική διαδικασία, ώστε να συμμετέχει και να υποβάλλει ερωτήσεις στους μάρτυρες. Κάτι που, ασφαλώς, δεν έγινε αποδεκτό. Η τότε ανακρίτρια συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Μάιο του 2011 από τις βρετανικές Αρχές. Αποφυλακίστηκε όμως τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους και φορώντας «βραχιολάκι». Η έκδοσή της στην Ελλάδα πέρασε από συμπληγάδες. Τελικά η απόφαση περί έκδοσής της πάρθηκε από δικαστήριο στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου