Δευτέρα, Απριλίου 15, 2024
Η κυβέρνηση ελπίζει σε ύφεση στη Μέση Ανατολή - Το εφιαλτικό σενάριο για την οικονομία Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου για την επόμενη ημέρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία, σε περίπτωση ευρείας απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν, μπορεί να ανοίξει κυριολεκτικά τις «πύλες της κολάσεως» στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση διατηρεί ανοικτούς διαύλους με το Τελ Αβίβ και όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένει τις τελικές αποφάσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, τον οποίον, οι ΗΠΑ προέτρεψαν να μην προχωρήσει σε αντίποινα, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει στο πλευρό του την υπερδύναμη.
Παρ ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πως θα κινηθεί το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο η εκτίμηση που κατατέθηκε είναι ότι η στάση που κράτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η σαφής θέση του Προέδρου Μπάϊντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν τυχόν αντίποινα του Ισραήλ στην Τεχεράνη ενισχύουν το σενάριο της μη κλιμάκωσης. Και αυτό, παρά τις πληροφορίες που εμφανίζουν την πλειονότητα των μελών του Ανώτατου Πολεμικού Συμβουλίου του Τελ Αβίβ να τάσσονται υπέρ της απάντησης στο Ιράν.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
Χθες, συνεδρίασε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή και του υπουργού ‘Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Αμερική.
«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση» ανέφερε η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, μετά τη συνεδρίαση.
Και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δε, σε tweet του αργά χθες, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. «Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση» έγραψε.
Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, πάντως, επικρατεί εύλογη ανησυχία για τις πολυεπίπεδες συνέπειες τυχόν κλιμάκωσης της έντασης. Όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, το πλέον εφιαλτικό σενάριο είναι αυτό του κλεισίματος του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, από τον οποίον διέρχεται το 20% του πετρελαίου παγκοσμίως. Μία τέτοια εξέλιξη, θα συρρίκνωνε σε βαθμό ασφυξίας τη διεθνή προσφορά (λόγω και των κυρώσεων σε Ρωσία και Βενεζουέλα) και κατ’ επέκταση θα εκτόξευε σε πρωτοφανή ύψη την τιμή του βαρελιού. Κάτι που προφανώς θα επέφερε τρομακτική πίεση στην ελληνική οικονομία, με παράλληλη εκτόξευση των τιμών σειράς προϊόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, ενώ στο τραπέζι της προετοιμασίας έχουν μπει όλα τα πιθανά σενάρια.
Πέραν της ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, η Αθήνα οφείλει να προετοιμαστεί και για ενδεχόμενη έκρηξη στις μεταναστευτικές ροές από τυχόν ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ είναι προφανές ότι αν η κατάσταση ξεφύγει, τότε είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να επηρεαστούν σημαντικά ενεργειακές συμφωνίες με σχέδια στα οποία συμμετέχει μαζί με άλλα σχήματα η Ελλάδα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου