ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Από ανασχηματισμό σε ανασχηματισμό και από… εποχή σε εποχή μεταφέρονται οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τις αδικίες στις συντάξεις χηρείας, τη διπλή φορολόγηση των συνταξιούχων, αλλά και τον εμπαιγμό των αγροτών με αποδοχές κατώτερες των… ανασφάλιστων.
Στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, όταν συγκεντρώνεται πολύ οργή, ξεγλιστρούν και υπόσχονται «ρύθμιση» στο επόμενο νομοσχέδιο. Αν, εν τω μεταξύ, αλλάξει ο υπουργός, ακόμη... χειρότερα για τους ασφαλισμένους: Μέχρι να ενημερωθεί ο/η υπουργός ε! τότε πάμε στο επόμενο τρίμηνο…
Από τις αρχές του 2023, όταν δόθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 13 χρόνια, προέκυψε θέμα δεύτερης φορολόγησης με την καταβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Και αυτό γιατί με την αύξηση, όποιος δικαιούχος ελάμβανε υψηλότερη ονομαστική σύνταξη, κατέβαλλε ΕΑΣ επί όλου του ποσού της σύνταξης και όχι για το επιπλέον –άνω ενός ορίου και κλιμακωτά-, όπως συμβαίνει με την προοδευτική φορολογική κλίμακα.
Ο τότε υπουργός Χατζηδάκης υποσχέθηκε διορθώσεις, ο μετέπειτα υπουργός Γεωργιάδης είπε ότι δεν το περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο του περασμένου Δεκεμβρίου, μα θα το φέρει τον Ιανουάριο του 2024 και η νέα υπουργός κυρία Μηχαηλίδου το μετέθεσε για τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο.
Πλην εις μάτην. Ενώ διατρέχουμε τον μήνα… δέσμευσης, ουδέν έχει να παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας.
Και αυτό γιατί ξέρουν πως η ρύθμιση που θα φέρουν θα αποτελεί μια οριακή διόρθωση μιας άδικης-διπλής φορολόγησης. Και αυτό θα το πληρώσουν εκλογικά στην κάλπη των ευρωεκλογών. Οπότε θεωρούν ότι είναι καλύτερα να υπόσχονται γενικόλογα για το αόριστο μέλλον, παρά να αποκαλύπτεται προεκλογικά ο εμπαιγμός στην τσέπη.
ADVERTISING
Ουσιαστικά το παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες καθώς πιστεύουν ότι οι συνταξιούχοι ξεχνούν ή, προϊόντος του χρόνου, θα ξεχάσουν…
Παράδειγμα 1
Όποιος είχε το 2023 κύρια σύνταξη 1.699 ευρώ, πλήρωνε Εισφορά Αλληλεγγύης 3% και συνολικά 51 ευρώ. Άρα του έμειναν τα 1648. (Μείον 6% υπέρ υγείας και τον αναλογούντα φόρο).
Αλλά, με την αύξηση του 3% φέτος, η ονομαστική σύνταξη έφτασε τα 1.750 ευρώ, άρα πληρώνει ΕΑΣ 6% στο σύνολο του ποσού (για κάθε ποσό σύνταξης άνω των 1700 ευρώ), δηλαδή 105 ευρώ το μήνα και καταλήγει να λαμβάνει 1.645 ευρώ τελικές αποδοχές. Μακρότερη δηλαδή σύνταξη από πέρυσι, πριν την αύξηση…
Παράδειγμα 2
Εδώ και πέντε χρόνια, από το 2019, επιβλήθηκε η περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά 50% μετά την 3ετία (αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4387/16, γνωστός και σαν νόμος Κατρούγκαλου).
Αλλά οι περικοπές δεν εφαρμόστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις. Παρά μόνο το δημόσιο και τον ΟΓΑ.
Έτσι, εδώ και πέντε χρόνια πολλοί δικαιούχοι, κυρίως γυναίκες, λαμβάνουν σύνταξη στο 70% του άμεσα ασφαλισμένου (θανόντος), ενώ με βάση το γράμμα του νόμου έπρεπε να λαμβάνουν το ήμισυ, ήτοι το 35% σε περίπτωση απασχόλησης ή λήψης και σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος.
Με αποτέλεσμα, οι εν λόγω ασφαλισμένοι/ες να χρεώνονται ποσά τα οποία θα κληθούν να επιστρέψουν όταν ο ΕΦΚΑ δεήσει να εφαρμόσει το νόμο. Ή, αν αποδημήσουν εις Κύριον, να αφήσουν χρέη στους οικείους τους και υποθηκευμένη τυχόν περιουσία.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας Α.Γεωργιάδης εξήντλησε την αποτελεσματικότητά του παραδεχόμενος ότι είναι το πιο… δυσεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετώπισε στο υπουργείο Εργασίας και απήλθε προς καθιέρωση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία…
Παράδειγμα 3
Οι συνταξιούχοι του αγροτικού τομέα που εξήλθαν στο 67ο έτος της ηλικίας τους στη σύνταξη την περίοδο 2019-20, λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές από τους ανασφάλιστους (πάλι στο 67ο έτος). Όχι ότι στη συνέχεια και για τους συνταξιούχους των επόμενων ετών αυξήθηκαν σημαντικά οι αποδοχές των συνταξιούχων αγροτών, αλλά οι γεννηθέντες το 1952 που συνταξιοδοτήθηκαν το 2019 με 33 χρόνια ασφάλισης ΟΓΑ (1988-2019) έλαβαν σαν σύνταξη 359 ευρώ (σήμερα 398,5), έναντι 360 (399,5 σήμερα) των ανασφάλιστων οι οποίοι δεν κατέβαλαν καθόλου εισφορές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου