Σάββατο, Απριλίου 20, 2024
Πάσχα: Παϊδάκια λουκούμι και πατάτες όνειρο στον φούρνο Για εκείνους που θα επιλέξουν να κάνουν Πάσχα στην πόλη η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για παϊδάκια στον φούρνο είναι η απάντηση στις προσευχές τους.
Γράφει ο Άρης Σταυρίδης
Το Πάσχα έχει καθιερωθεί σε όλη την Ελλάδα να το γιορτάζουμε γύρω από τη σούβλα. Όμως, το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού δεν βολεύει τους πάντες. Υπάρχουν αυτοί που θα κάνουν Πάσχα στην πόλη, όπου δεν υπάρχει η σχετική δυνατότητα. Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν ξέρουν τι να κάνουν ένα ολόκληρο αρνί ή κατσίκι. Υπάρχουν τέλος κι αυτοί που βρίσκουν τη διαδικασία κουραστική και προτιμούν το αρνί τους χωρίς περιττή ταλαιπωρία. Και ναι, υπάρχει κι αυτή η κατηγορία των «προνοητικών» που θέλουν να έχουν κάτι έτοιμο από νωρίς για να φιλέψουν τους καλεσμένους τους, μέχρι να ψηθεί ο οβελίας.
Τα παϊδάκια για τους λάτρεις του αρνιού και του κατσικιού είναι το πιο νόστιμο κομμάτι του ζώου, ένας μεζές που απογειώνεται όταν το κρέας λιώνει στο στόμα. Ιδανικά, τα παϊδάκια συνοδεύονται από τραγανές πατάτες φούρνου και δροσερή σαλάτα, ένας αχτύπητος συνδυασμός που μπορούμε όλοι να πετύχουμε στο σπίτι με ελάχιστο κόπο, αρκεί να ακολουθήσουμε τις οδηγίες.
Για τα παϊδάκια:
Υλικά:
ADVERTISING
1 ½ κιλό αρνίσια παϊδάκια
αλάτι
πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
χυμό από μισό λεμόνι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού μέλι
2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
λίγα φύλλα φρέσκο δεντρολίβανο
1 κουτ. σούπας αποξηραμένη ρίγανη
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε.
Αν έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας, τοποθετούμε τα παϊδάκια σε φαρδύ μπολ ή σε πλαστική σακούλα τροφίμων, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τη μαρινάδα που πρέπει να πάει παντού και αφήνουμε για ½ με 1 ώρα εκτός
ψυγείου ή ολόκληρο το βράδυ στο ψυγείο.
Για να τα ψήσουμε, τα παϊδάκια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ο φούρνος προθερμασμένος στους 180 – 200 βαθμούς στον αέρα.
Στρώνουμε μια βαθιά λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, αραδιάζουμε τα παϊδάκι ομοιόμορφα και ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα, γυρίζοντας μία φορά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα με τις πατάτες
Πατάτες όνειρο, καλύτερες από τηγανητές
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
70 γρ. ελαιόλαδο ή άλλη λιπαρή ουσία
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
Θυμάρι, ρίγανη και πάπρικα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και, αν είναι μεγάλες τις κόβουμε σε κομμάτια ομοιόμορφου μεγέθους.
Βάζουμε τις πατάτες σε μεγάλη κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και ρίχνουμε αλάτι.
Βράζουμε για 8 έως 10 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται.
Τις σουρώνουμε σε σουρωτήρι και τι αφήνουμε να κρυώσουνε ελαφρά.
Με ένα πιάτο ή ταψί σκεπάζουμε το σουρωτήρι και ανακινούμε μέχρι η επιφάνεια των πατατών να γίνει σαγρέ.
Ρίχνουμε αλάτι – αν χρειάζεται-, πιπέρι και την πάπρικα.
Σε ένα ταψί που χωράει όλες τις πατάτες σε μία στρώση βάζουμε το λάδι ή την λιπαρή ουσία που θέλουμε -οι Γάλλοι χρησιμοποιούν λίπος πάπιας ή χήνας και οι Αμερικανοί λίπος από μπέικον.
Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να κάψει το καλά το λάδι.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Μόλις ακούσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο του τσιτσιρίσματος, τις γυρίζουμε με κουτάλα, ρίχνουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά και βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά, γυρίζοντας τις πατάτες τουλάχιστον μία φορά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου