Παρασκευή, Απριλίου 19, 2024

Προβλήματα πολιτικού «αληθωρισμού» - Η δεξιά στροφή για μια χούφτα ψήφους και το κεντρώο προφίλ Από τη μια ο Φρέντυ Μπελέρι, από την άλλη η διεύρυνση προς το κέντρο - «Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη» για τον Κ. Μητσοτάκη.




 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Η εμφανής μετατόπιση της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προς τα δεξιά, την οποία σηματοδότησε με ξεκάθαρο τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμπερίληψη του Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη στο γαλάζιο Ευρωψηφοδέλτιο, έδειξε χθες να «πιάνει κάποιο τόπο», αφού η κυβερνητική παράταξη αύξησε κατά μία μονάδα τη δύναμή της στη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis, διατηρώντας ταυτόχρονα τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, αυτοί που προβληματίζονται για τη νέα τακτική του κυβερνητικού επιτελείου, φοβούμενοι ότι αφενός είναι δύσκολο να καλύψει την απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ και το κόμμα μέχρι τις Ευρωεκλογές και αφετέρου θολώνει την μεταρρυθμιστική, φιλελεύθερη εικόνα που με επιμονή και συνέπεια «έχτισε» ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση.


Παραδέχονται βεβαίως ότι όλες οι τελευταίες πολιτικές κινήσεις είναι μονόδρομος λόγω της δημοσκοπικής υποχώρησης της ΝΔ, η οποία αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσαρμογή που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζε και απέρριπτε.

«Η κινητικότητα στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης, συνιστά εκ των πραγμάτων το βασικότερο κριτήριο στην επιλογή της στρατηγικής με την οποία θα οδεύσουμε προς τις κάλπες» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία σχετικά αναγκαστική προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργούν η δυναμική της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου και της Νίκης του κ. Νατσιού και ο κίνδυνος μιας χαλαρής εκλογικής αναμέτρησης με βασικό στοιχείο τη διάθεση για τιμωρητική ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας.


Κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών, αναγνωρίζουν ότι μάλλον είχαν δίκιο όσοι έκρουαν τους προηγούμενους μήνες τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα είχαν μια σειρά από πολιτικές επιλογές, με βασικότερη αυτή για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στο παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος. «Αποδείχθηκε ότι κάποιες φορές λειτουργήσαμε ερήμην των ψηφοφόρων μας» λένε. Εκτιμούν, δε, ότι υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, έχουν …πάρει κεφάλι όσοι διατηρούν δεσμούς με το συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ και μπορούν να το εκφράζουν καλύτερα από τους υπόλοιπους. Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της λεγόμενης «δεξιάς» θα έχουν σημαντικό ρόλο στη μάχη για τις Ευρωεκλογές. Θα περιοδεύσουν σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην Κεντρική και στην Δυτική Μακεδονία που καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες.

Και θα δώσουν τη μάχη, αναδεικνύοντας μια σειρά από διλήμματα που αγγίζουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, όπως αυτά για τον «πατριωτισμό της ευθύνης», στο μεταναστευτικό και στον φράχτη του Έβρου, στην συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, τα οποία προκρίνει εσχάτως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου