Σάββατο, Απριλίου 20, 2024
Σε δοκιμασία ο αμερικανικός στρατός στη Μ. Ανατολή – «Καμπανάκι» από στρατηγούς για την ετοιμότητα της υπερδύναμης «Δεν νομίζω ότι διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις που θα θέλαμε να υποστηρίξουμε το Ισραήλ εάν υπήρχε ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ αυτού και του Ιράν», είπε Αμερικανός αξιωματούχος.
AP | Menelaos Hadjicostis
Η επιτυχία του αμερικανικού στρατού να βοηθήσει το Ισραήλ να σταματήσει ένα τεράστιο κύμα ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το περασμένο Σαββατοκύριακο (13-14/04), μπορεί να υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον είναι καλά προετοιμασμένη στρατιωτικά για ό,τι έρθει στη συνέχεια, καθώς το Ιράν και το Ισραήλ περνούν από τον πόλεμο σκιών στην άμεση αντιπαράθεση.
Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είναι τοποθετημένες για μια μεγάλη, διαρκή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και το Πεντάγωνο ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει τις υποθέσεις σχετικά με τις στρατιωτικές ανάγκες στην περιοχή, αν η κρίση βαθύνει. «Δεν νομίζω ότι διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις που θα θέλαμε να υποστηρίξουμε το Ισραήλ εάν υπήρχε ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ αυτού και του Ιράν», δήλωσε ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή επί κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι δεν είχε σχέδια να ανταποδώσει το προφανές ισραηλινό χτύπημα της Παρασκευής (19/04), οι επιθέσεις αυτές έχουν αυξήσει τους φόβους για έναν απρόβλεπτο περιφερειακό πόλεμο, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να αποτρέψουν.
Τους μήνες που πέρασαν από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε πόλεμο στη Γάζα και πυροδότησε αναταραχές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ έστειλαν χιλιάδες μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών σε μια περιοχή όπου η αμερικανική παρουσία μειωνόταν σταθερά εδώ και χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, πολλοί από αυτούς τους νέους Αμερικανούς στρατιώτες βρίσκονται σε πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που κινούνται μέσα και έξω από την περιοχή και είναι μόνο προσωρινά ανεπτυγμένοι. Αυτή η στρατηγική των ΗΠΑ να βασίζονται σε δυνάμεις αιφνιδιασμού θα μπορούσε να δοκιμαστεί τώρα που το Ιράν και το Ισραήλ έχουν σπάσει το ταμπού των ανοιχτών στρατιωτικών χτυπημάτων ο ένας εναντίον του άλλου. «Αυτό που σημαίνει για τον αμερικανικό στρατό είναι ότι νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την ιδέα για το ποιες είναι οι αναγκαίες, βιώσιμες (στρατιωτικές) δυνατότητες που πρέπει να διατηρήσουμε στην περιοχή», δήλωσε ο Τζόζεφ Βότελ, απόστρατος στρατηγός που ηγήθηκε των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.
Απρόβλεπτη η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Ο Τζόζεφ Βότελ και άλλοι πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιτυχία του αμερικανικού στρατού να καταρρίψει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους του Ιράν, το περασμένο Σάββατο (13/04), βοηθήθηκε πιθανώς από λεπτομερείς αμερικανικές πληροφορίες που επέτρεψαν στο Πεντάγωνο να προβλέψει τον χρόνο και τους στόχους της επίθεσης του Ιράν. «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε για μια διαρκή χρονική περίοδο», δήλωσε ο Τζόζεφ Βότελ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ιράν δεν φαίνεται να επιθυμεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ και η Τεχεράνη υποβάθμισε το χτύπημα της Παρασκευής (19/04). Εντούτοις, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, ιδίως όσο μαίνεται η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.
Ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ο σημερινός επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στους Αμερικανούς βουλευτές, τον περασμένο μήνα, ότι είχε ζητήσει περισσότερα στρατεύματα από όσα είχε στείλει το Πεντάγωνο στην περιοχή του, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποτελεί χαμηλότερη προτεραιότητα από την πρόκληση από την Κίνα, για παράδειγμα.
Σε γραπτή κατάθεσή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα δήλωσε ότι μια επικίνδυνη έλλειψη σε αμερικανικά μέσα πληροφοριών, τεχνογνωσία στόχευσης και γλωσσολόγους «συμβάλλει σε κενά στην ικανότητά μας να εντοπίζουμε και να διαταράσσουμε συνωμοσίες, αυξάνοντας την ελευθερία κινήσεων» για βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Αν και τα σχόλια του ιδίου φάνηκαν να επικεντρώνονται περισσότερο στο Αφγανιστάν, ορισμένες ελλείψεις πληροφοριών έχουν ήδη επηρεάσει τη στρατηγική των ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Για παράδειγμα, η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τα αποθέματα όπλων των Χούτι πριν η – υποστηριζόμενη από το Ιράν – οργάνωση αρχίσει να επιτίθεται στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέστησε δύσκολο να προσδιοριστεί η επίδραση των πολύμηνων επιδρομών στο οπλοστάσιο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της οργάνωσης, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Ακόμα, η αποστολή περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή και η ενίσχυση των μέσων πληροφοριών μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη.
«Τα στρατεύματα είναι διασκορπισμένα σε όλη την Ευρώπη (και) εκείνα που δεν είναι, περνούν από καθυστερημένους κύκλους συντήρησης», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, τονίζοντας πως «και η Ασία υποτίθεται ότι είναι η εστίαση». Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να αποσύρει δυνάμεις από την Ασία ή την Ευρώπη, παρά την αύξηση των εντάσεων.
Πριν από τον Οκτώβριο, η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν χιλιάδες στρατιώτες στη Μέση Ανατολή ήταν υπό τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας σειράς κλιμακούμενων ενεργειών που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του κορυφαίου στρατηγού του Ιράν και την πυραυλική επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης σε αμερικανική βάση στο Ιράκ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου