Σάββατο, Απριλίου 27, 2024

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αδειάζουν Μπάιντεν και Δύση: Καμιά εμπλοκή Πούτιν στη δολοφονία Ναβάλνι Ο Τζο Μπάιντεν αλλά και άλλοι ηγέτες της Δύσης είχαν κατηγορήσει τον Πούτιν για τη δολοφονία Ναβάλνι.






 
 


Αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να μην διέταξε τον φόνο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο 47χρονος Ναβάλνι υπήρξε ο πιο σφοδρός επικριτής του Πούτιν και συνεργάτες του έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν ότι ζήτησε τη δολοφονία του και πως θα παρουσιάσουν αποδείξεις για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους. Τους εν λόγω ισχυρισμούς υιοθέτησε εξ αρχής η Δύση και μάλιστα με επίσημες δηλώσεις ανώτατων κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούσαν ανοιχτά τον Ρώσο Πρόεδρο, συνδέοντάς τον με τη δολοφονία του Ναβάλνι.


Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε ισχυριστεί πως «δεν υπάρχει αμφιβολία, ο θάνατος του Ναβάλνι είναι συνέπεια πράξεων του Πούτιν και των κακοποιών του. Μην κάνετε λάθος, είναι υπεύθυνος»

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, υπενθυμίζοντας πως οι ρωσικές αρχές είχαν συμφωνήσει να τον παραδώσουν στη Δύση στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων, με την προϋπόθεση ότι ο αντιφρονών δεν θα επέστρεφε στη Ρωσία. Μιλώντας δε για τις κατηγορίες και τις αντιδράσεις της Δύσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τις είχε χαρακτηρίσει: «Λυσσασμένες και απολύτως απαράδεκτες»,


Η Wall Street Journal στο άρθρο της, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, αναφέρει ότι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν μάλλον δεν διέταξε τον φόνο του Ναβάλνι.

Η εφημερίδα τονίζει ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει απαλλάξει ακόμη τον Ρώσο πρόεδρο από κάθε ευθύνη για τον θάνατό του, καθώς ο αντιφρονών ήταν στόχος των ρωσικών αρχών επί χρόνια, είχε φυλακιστεί για αδικήματα τα οποία η Δύση έχει χαρακτηρίσει πολιτικά υποκινούμενα και είχε δηλητηριαστεί το 2020 με νευροπαραλυτικό παράγοντα.


ADVERTISING


Οι πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal δήλωσαν ότι το συμπέρασμα της μη εμπλοκής του Πούτιν στον θάνατο του Ναβάλνι «είναι ευρέως αποδεκτό από την κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών και έχει υιοθετηθεί από πολλές υπηρεσίες – ανάμεσά τους η CIA, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και η υπηρεσία Πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε διάφορες πληροφορίες, περιλαμβανομένων απόρρητων, και στην ανάλυση των γεγονότων, όπως για παράδειγμα η χρονική στιγμή του θανάτου του Ναβάλνι και πώς το γεγονός επισκίασε την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας τον Μάρτιο. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Λεονίντ Βολκόφ, συνεργάτης του Ναβάλνι, χαρακτήρισε τα αμερικανικά ευρήματα αφελή και γελοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου