«Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα συνεχιζόμενα σοβαρά εργατικά ατυχήματα στην Εύβοια και επιβάλλουν άμεσα μέτρα»
«Το πρόσφατο θανάσιμο εργατικό ατύχημα στις 30/03/2024 στην Εύβοια έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά παρόμοιων εργατικών ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία αναφορικά με τις υποβαθμισμένες συνθήκες ασφαλείας στους χώρους εργασίας», σημειώνουν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στις 30/03/2024 στην Εύβοια, στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, με θύμα έναν εργάτη 42 ετών, μέλος εργολαβικού συνεργείου που έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τον καταπέλτη επιβατηγού οχηματαγωγού ταχύπλοου πλοίου, στο οποίο εκτελούσε εργασίες συγκόλλησης. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας ανέλαβε τη διενέργεια προανάκρισης για το συμβάν, προχώρησε στη σύλληψη του υπευθύνου του συνεργείου που είχε αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών, ενώ απαγόρευσε τον απόπλου του πλοίου μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί», αναφέρουν.
«Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση (Αριθ. Πρωτ.: 2434, 09/02/2024) του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, πέντε πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα, ένα εκ των οποίων θανάσιμο, έλαβαν χώρα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στις 09/02/2024. Συγκεκριμένα, ένας εργάτης της εταιρείας «Sabo S.A.» έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από μεγάλο ύψος, λόγω βλάβης στο γερανοφόρο όχημα στο οποίο εργαζόταν.
Ωστόσο, τα εργατικά ατυχήματα συνεχίστηκαν μέσα στον Φεβρουάριο. Αυτή η μακρά, θλιβερή και άκρως ανησυχητική σειρά εργατικών ατυχημάτων στην Εύβοια δεν είναι μεμονωμένο και τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, εντάσσεται σε μια σαφέστατη τάση δραματικής αύξησης των εργατικών ατυχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των οποίων έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί», υπογραμμίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την «Ανεξάρτητη έρευνα της “Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος” (ΟΣΕΤΕΕ) για τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στην Ελλάδα», ο αριθμός των θανάσιμων περιστατικών έχει ανέλθει από 46 για το 2018, σε 104 για το 2022 (και 140 σοβαρά τραυματίες)και 179 για το 2023 (και 287 σοβαρά τραυματίες).
Είναι φανερό ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν μία ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, η οποία συνδυάζεται με την ολοένα και εντονότερη ελαστικοποίηση και εντατικοποίησή της. Πράγματι, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, με σειρά αντεργατικών νομοθετήσεων, που κορυφώθηκανμε τον ν. 5053/2023 (ΦΕΚ Α΄ 158/26.09.2023), επέβαλαν την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, μέσω των «συμβάσεων μηδενικών ωρών» και των «συμβάσεων κατά παραγγελία», καθώς και την εντατικοποίησή της, μέσω της θέσπισης της δυνατότητας για εργασία 13 ωρών ημερησίως, της κατάργησης της πενθήμερης εργασίας, αλλά και της Κυριακάτικης αργίας, που οδηγούν στην φυσική και πνευματική εξουθένωση των εργαζομένων και τους καθιστούν περισσότερο ευάλωτους», τονίζουν χαρακτηριστικά.
«Παράλληλα», όπως υπογραμμίζουν οι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, η κυβέρνηση «φρόντισε να αποδυναμώσει περαιτέρω τα συνδικάτα, μέσω της εισαγωγής νέων μορφών περιορισμών και διώξεων κατά της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας και άλλων συνδικαλιστικών δράσεων.
Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων συνδέεται κυρίως με την μη ικανοποιητική λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλη τη χώρα. Είναι φανερό ότι αυτή η υποστελεχωμένη και αποδυναμωμένη Ανεξάρτητη Αρχή δεν μπορεί να επιτελέσει επαρκώς το κρίσιμο έργο του ελέγχου των μέτρων και προδιαγραφών προστασίας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς και της ύπαρξης τεχνικών ασφαλείας, ιατρών εργασίας και νοσηλευτικού προσωπικού».
Συμπερασματικά:
Επειδή τα συνεχιζόμενα τραγικά περιστατικά εργατικών ατυχημάτων στην Εύβοια εγείρουν βάσιμα ερωτηματικά για τις συνθήκες ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
Επειδή η περαιτέρω ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας που προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση προκαλεί την σωματική και ψυχική εξάντληση των εργαζομένων και τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους σε εργασιακούς κινδύνους.
Επειδή η υποστελέχωση και αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους εργασίας οδηγεί σε πλημμελή έλεγχο των απαραίτητων μέτρων και προδιαγραφών ασφαλείας των εργαζομένων.
Επειδή αν και η «Διεθνής Οργάνωση Εργασίας» (ILO)τον Ιούνιο του 2022 αποφάσισε να συμπεριλάβει «το ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον» στις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία, η Νέα Δημοκρατία δεν θέλησε να κυρώσει άμεσα την σχετική Σύμβαση 155 της ILO, με αποτέλεσμα η «Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων» (ETUC) να δείξει «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες του νέου θανάσιμου εργατικού ατυχήματος στα Ναυπηγεία Χαλκίδας στις 30/03/2024 και να καταλογιστούν οι σχετικές ευθύνες;
2. Ποια ήταν η εργασιακή σχέση του εργαζόμενουπου έχασε τη ζωή του; Εκτελούσε προγραμματισμένες ή έκτακτες εργασίες και ποιος τις είχε προγραμματίσει;
3. Ποια μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από τον εργοδότη, κατά την εκτέλεση των εργασιών από τον εργαζόμενο, και με ποια μέσα προστασίας είχε εφοδιασθεί αυτός; Ποιος είχε ορισθεί ωςυπεύθυνος για την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών και ποιος είχε δώσει οδηγίες για την ασφαλή εκτέλεσή τους;
4. Ο εργαζόμενος είχε λάβει την απαραίτητη εργασιακή εκπαίδευση και διέθετε επαρκή εμπειρία για τις εργασίες που εκτελούσε; Είχε παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια;
5. Είχαν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για την απαραίτητη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στον συγκεκριμένο χώρο εργασίας; Εάν ναι, πότε είχαν πραγματοποιηθεί οι εν λόγω έλεγχοι;
6. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας σε όλη τη χώρα, και συγκεκριμένα για την Εύβοια το οικείο «Τμήμα Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία», με το απαραίτητο προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστεδιασφαλιστεί ο επαρκής έλεγχος των απαραίτητων μέτρων και προδιαγραφών ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους;
7. Θα ισχυροποιήσετε το ΣΕΠΕ, μετατρέποντας το σε Γενική Γραμματεία με αυξημένες ελεγκτικές αρμοδιότητες και το αναγκαίο προσωπικό στελέχωσης;
Παρακαλούμε όπως κατατεθούν τα κάτωθι έγγραφα:
1. Το σχετικό βιβλίο εκπαίδευσης εργαζομένων στον συγκεκριμένο χώρο εργασίας.
2. Τα σχετικά πορίσματα των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και τους άλλους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς στον συγκεκριμένο χώρο εργασίας.
3. Τα τυχόν οργανικά κενά στο «Τμήμα Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία» Ευβοίας.
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Κεδίκογλου Συμεών
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Γαβρήλος Γιώργος
Δούρου Ρένα
Θρασκιά Ράνια
Καλλιόπη Βέττα
Κασιμάτη Νίνα
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μπαρκας Κώστας
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Γιάννης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου