Κυριακή, Απριλίου 14, 2024

Αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ η μαζική επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους - Φόβοι για την επόμενη ημέρα Πολεμικός συναγερμός στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα του Ιράν. Απάντηση ετοιμάζει το Ισραήλ.


AP Photo/Tsafrir Abayov / ΑΡΧΕΙΟ

 
 


Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το άνευ προηγουμένου χτύπημα έγινε με δεκάδες drones και βαλιστικούς πυραύλους, όπως ανακοίνωσε το Ιράν, ως απάντηση στην επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Πάνω από 200 drones και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό.

Αναλυτές σε διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.


Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το Πολεμικό Συμβούλιο δεν θα χρειάζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθούν οι αποφάσεις, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία όταν απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις.

Το Ισραήλ σχεδιάζει «σημαντική απάντηση» στην ιρανική επίθεση, όπως μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV επικαλούμενο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάσθηκε.




Τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) έγινε γνωστό ότι ένα κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης με drone και πυραύλους. Το κορίτσι τραυματίστηκε είτε από θραύσματα πυραύλου ή από συντρίμμια μέσου αναχαίτισης των IDF κοντά στην πόλη Μπιρσέμπα του νότιου Ισραήλ.

 


Επίσης, μια στρατιωτική εγκατάσταση υπέστη ζημιές. Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πάντως ότι η μεγαλύτερη βάση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από τους ιρανικούς πυραύλους.

«Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ έγινε στόχος επιτυχούς πλήγματος με πύραυλο Χεϊμπάρ. Εικόνες και δεδομένα υποδεικνύουν ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτή τη βάση», σύμφωνα με το IRNA.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό:Περισσότερα από 200 drones και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Παράλλη, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτησαν περισσότερους από 10 πυραύλους κρουζ και δεκάδες drones εκτός των συνόρων της χώρας.
Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους - εδάφους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν.


ΥΠΕΞ Ιράν: Ασκήσαμε το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) ανακοίνωση σχετικά με την εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ.


 






Σε ξεχωριστές αναρτήσεις στο Telegram, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στο νότιο Ισραήλ, στην περιοχή Σομρόν, στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας, στην Ιερουσαλήμ και στο βόρειο Ισραήλ.

Λίγο πριν από τις 00:20, έγινε δήλωση από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν (IRGC) η οποία αναφέρει ότι έχουν εκτοξεύσει «δεκάδες drones και πυραύλους» με στόχο ισραηλινά εδάφη. Λίγο αργότερα, Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, όπως μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μαχητικά της RAF απογειώθηκαν από την Κύπρο, όπου διατηρεί στρατιωτική βάση η Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου