Κυριακή, Απριλίου 14, 2024

Ολοκληρώθηκε το G7 – Μισέλ για Μέση Ανατολή: «Όλα τα μέλη να δείξουν αυτοσυγκράτηση» – «Καταδικάσαμε την επίθεση του Ιράν»






Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X, αναφέροντας πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.


Όπως επισημαίνει, μαζί με τους ηγέτες της G7 καταδίκασαν «ομόφωνα την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ».



«Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για την αποκλιμάκωση. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, ιδίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά», καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.







«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του.


Ομόφωνη ήταν η καταδίκη της χθεσινοβραδινής σφοδρότατης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ από τα μέλη της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες), τα οποία συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο X, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά, με θέμα συζήτησης τις εξαιρετικά ανησυχητικές όσο και ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολήαποφασίστηκε πως όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Με τους ηγέτες της #G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Το Ιράν, πάντως, προειδοποιεί το Ισραήλ να μην απαντήσει, ειδάλλως θα υπάρξει άλλο πολύ πιο ισχυρό χτύπημα. «Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν, ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Πολέμου, Μπένι Γκαντζ προσθέτοντας ότι «θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς».

«Ευκαιρία για στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν»

Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, δήλωσε με τη σειρά του ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

«Εχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού ιστοτόπου Axios, που επικαλείται πηγή του στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, στο NBC και πρόσθεσε πως «καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές και στο Ιράν τι θα κάνουμε και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή.

*φωτό αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου