Σάββατο, Απριλίου 27, 2024

Δένδιας: Τα δικά της «Iron Dome» αποκτά η Ελλάδα - Ένα anti-drone και ένα αντιαεροπορικό Για τους δύο θόλους έχουν δεσμευτεί περί τα 2 δισ. ευρώ είπε ο Νίκος Δένδιας.





AP Photo







Τις προτεραιότητες της Ελλάδας περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας λέγοντας πως στόχος είναι η δημιουργία δύο θόλων, ενός αντιαεροπορικού και ενός anti-drone θόλου, για τους οποίους έχει δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ότι το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ το αμελητέο, όπως το χαρακτήρισε, 0,74% και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αγοράζει εξοπλισμό από το εξωτερικό «για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας».


Εμφανίστηκε, ακόμα, εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να κάνει οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίες θα μπορέσουν να παράγουν καινοτόμα προϊόντα που να καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα - λέω πάντα - δεν είναι Λουξεμβούργο, δεν είναι όλοι φίλοι μας δίπλα, δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα. Κοιτάτε το ναυπηγικό πρόγραμμα, παραδείγματος χάρη, της γειτονικής μας Τουρκίας. Κοιτάξτε το πρόγραμμα drone της γειτονικής μας Τουρκίας. Εμείς απέναντι σε αυτά πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέω να μπούμε σε έναν διαγκωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», είπε.


Σε σχετικό ερώτημα ο υπουργός Άμυνας είπε ότι βρέθηκαν στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα.
Ακόμα, χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία το πρόγραμμα Constellation, το οποίο συν-σχεδιάζουμε με τις ΗΠΑ, που προβλέπει παραγωγή φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία και service στα βαπόρια της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού. «Άρα, μιλάμε για μια δουλειά που θα τραβήξει στα ναυπηγεία μας 60-70 χρόνια», συμπλήρωσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου