Παρασκευή, Απριλίου 12, 2024

Η μεγάλη των πρακτόρων Σχολή: Η ΕΥΠ θέλει να ιδρύσει Ακαδημία αλά MI6 Αναδιοργάνωση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με ίδρυση Ακαδημίας από την ΕΥΠ.






 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Ακαδημία πρακτόρων ιδρύει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στα πρότυπα των αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της περίφημης MI6 και της αμερικανικής CIA, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που λαμβάνει χώρα μέσω του νέου Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ από τις 4 Απριλίου 2024.

Όπως λένε στο iΕidiseis αρμόδιες πηγές, θα μπει τέλος στο φαινόμενο να μπορεί κάποιος να γίνει πράκτορας σε μία... ημέρα. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα ένας αστυνομικός που έπαιρνε απόσπαση στην ΕΥΠ εκπαιδευόταν… εν τοις πράγμασι. Η ίδρυση της Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα, καθώς από τα… θρανία της δεν θα περάσουν μόνο όσοι από εδώ και πέρα προσληφθούν στην ΕΥΠ και όσοι παίρνουν απόσπαση στις μυστικές υπηρεσίες αλλά και το υπάρχον προσωπικό για το οποίο θα προβλέπονται μετεκπαιδεύσεις.


«Στην ΕΥΠ υπήρχε αρμόδια υπηρεσία για την εκπαίδευση, ωστόσο, για πρώτη φορά ιδρύεται μία ακαδημία που θα αφορά στους πάντες. Θα παρέχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πρότυπα της MI6 και της CIA και στους αποσπασμένους άντρες και γυναίκες από άλλα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ακαδημία ιδρύεται από την αρχή, θα περιέχει -μεταξύ άλλων- ψηφιακές εκπαιδεύσεις και προσομοιωτές», σημειώνεται.
Ποιοι θα φοιτούν στην Ακαδημία της ΕΥΠ

Πηγές του iΕidiseis εξηγούν ότι στην ακαδημία δε θα φοιτούν μόνο όσοι υπηρετούν στην ΕΥΠ (μόνιμοι και αποσπασμένοι) αλλά και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων που θα επιλεχθούν για ειδική εκπαίδευση σε θέματα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, όπως και αντικατασκοπείας.

Η αναδιοργάνωση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών προβλέπει, επίσης, την ενίσχυση του ρόλου της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου, σε μία περίοδο που σε όλο τον κόσμο οι μυστικές υπηρεσίες επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η λέξη «κυβερνο-αντικατασκοπεία» έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των πρακτόρων, οι οποίοι βλέπουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει «όπλο» στα χέρια τους αλλά και τεράστια απειλή για τα κράτη.


Την τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιήσει περισσότερο και η ΕΥΠ, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης προβλέπεται «η ενσωμάτωση τεχνικών μέσων και προηγμένων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων». Η ΕΥΠ είναι υπεύθυνη για την κυβερνοασφάλεια σε όλο το δημόσιο τομέα και σε κάποιες δομές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Νέοι εξοπλισμοί με τεχνητή νοημοσύνη

Όπως λένε αρμόδιες πηγές, προβλέπεται και να αγοράσει προγράμματα αντιμετώπισης νέων απειλών (προερχόμενων από την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης) όσο όμως και να δημιουργήσει η ίδια η ΕΥΠ τέτοιου είδους προηγμένα προγράμματα.

Τέλος, βασικός πυλώνας της αναδιοργάνωσης αποτέλεσαν οι αλλαγές στη διαδικασία της συλλογής πρωτογενών πληροφοριών, η οποία αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ΕΥΠ. Στο πρότυπο της βρετανικής ΜΙ6 θα λειτουργεί η Διεύθυνση Επιχειρήσεων με κύριο ρόλο τη συλλογή, αξιοποίηση και την επεξεργασία πληροφοριών, ενώ παράλληλα δημιουργείται ενιαία Διεύθυνση Ανάλυσης που θα εστιάσει στην ανάλυση πληροφοριών, χρησιμοποιώντας στοιχεία που προέρχονται από το ευρύ φάσμα υπηρεσιών της Ε.Υ.Π., καθώς και από συνεργαζόμενες Υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς, με σκοπό την παροχή κρίσιμων πληροφοριών και εκτιμήσεων στις αρμόδιες αρχές, για την καλύτερη αντιμετώπιση και την πρόληψη απειλών που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου