Πέμπτη, Μαΐου 23, 2024

Με διάταγμα του Όθωνα… έρχεται η δικαστική αστυνομία Ποιος ο ρόλος της δικαστικής αστυνομίας, η ίδρυση της οποίας έχει αποφασιστεί από το 1836 αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

 

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 
 


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης ανακοίνωσε πως είναι οριστική η απόφαση για την ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως η θέσπιση του νέου σώματος έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και ήδη τα στελέχη του εκπαιδεύονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση για την ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας έχει ληφθεί από το 1836, με διάταγμα του Όθωνα, το οποίο ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε πως «περισσότερα από 500 στελέχη της Δικαστικής Αστυνομίας εκπαιδεύονται για να αναλάβουν καθήκοντα». Ταυτόχρονα προανήγγειλε πως μετά τις ευρωεκλογές θα έρθει στη Βουλή και η νέα δικονομία για το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο τρόπος δηλαδή που θα δικάζει το Ανώτατο Δικαστήριο, με στόχο, όπως είπε ο υπουργός, να «επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης».

Ο κ. Φλωρίδης είπε πως έχουν γίνει μεγάλλες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, ωστόσο «χρειάζεται μια γενναία προσαρμογή και στο Πειθαρχικό Δίκαιο». «Τα πράγματα στη Δικαιοσύνης αλλάζουν και καλυτερεύουν», υποστήριξε.
Ποιος ο ρόλος της δικαστικής αστυνομίας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι ένα ξεχωριστό, αυτοτελές αστυνομικό Σώμα (όχι υπηρεσία), το οποίο θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο αρμόδιος υπουργός θα είναι υπεύθυνος να ορίζει τον ανώτερο προϊστάμενο της Δικαστικής Αστυνομίας με τριετή θητεία, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι εκείνος θα αποτελεί ανώτατο ή ανώτερο συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό.


Η δικαστική αστυνομία θα χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένστολο και το πολιτικό. Το πρώτο θα επωμιστεί την ασφάλεια στις αίθουσες των δικαστικών μεγάρων, αποδεσμεύοντας το προσωπικό της ΕΛΑΣ που μέχρι σήμερα αναλαμβάνει αυτό το έργο.

Το δε πολιτικό τμήμα θα στελεχωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες διαφόρων κλάδων και θα λειτουργεί επικουρικά στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο φιλοδοξεί να επιταχύνει την απονομή δικαιοσύνης, προσφέροντας στους δικαστικούς ένα «χέρι βοήθειας» στο πλαίσιο εξέτασης μιας υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου