Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

Ευρωεκλογές 2024: Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές Πού ψηφίζουν οι Ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024. Η προθεσμία και η αλλαγή σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.




SOOC

 
 


Δυνατότητα επιστολικής ψήφου δίνεται σε αυτές τις ευρωεκλογές, ωστόσο, υπάρχουν και οι ετεροδημότες που είτε έχασαν την προθεσμία εγγραφής που έληξε στις 29 Απριλίου, είτε δεν επέλεξαν αυτόν τον τρόπο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το υπουργείο Εσωτερικών, παρατηρείται μια σημαντική διαφορά συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023 και αφορά συγκεκριμένα στα σχολεία όπου ψηφίζουν.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες ψηφίζουν:Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)
Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται πως ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της βασικής του εγγραφής.


Οι ετεροδημότες, για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα έπρεπε να είχαν κάνει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Μαρτίου 2024, οπότε και ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι. Έτσι, αυτόματα, θα μπορούν να ενημερωθούν μέσω του gov.gr για το πού ψηφίζουν.

Πώς ο ετεροδημότης μεταβάλλει τα στοιχεία της διαμονής του και τα στοιχεία επικοινωνίας του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους; Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:


Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία της πλήρους διεύθυνσης διαμονής του (περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ενότητα, περιοχή-πόλη, οδό, αριθμό και ταχυδρομικό κώδικα).

Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διόρθωσης διεύθυνσης διαμονής εκλογέα, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του gov.gr για τους ετεροδημότες, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ, με κωδικούς Taxisnet.


Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία επικοινωνίας του (αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης μεταβολής στοιχείων επικοινωνίας εκλογέα στην ηλεκτρονική εφαρμογή ετεροδημοτών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).
Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024

Για να ενημερωθείτε, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:Επώνυμο
Όνομα
Όνομα Πατέρα
Όνομα Μητέρας
Έτος Γέννησης

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, μπορείτε να δείτε μόνο το Εκλογικό Διαμέρισμα όπου ψηφίζετε και όχι το εκλογικό κέντρο. Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου